Læserbrev

Klimaaktivisme i Italien vandaliserer kunsten i stedet for at bruge den i en krisetid

Den italienske klimaaktivistiske gruppe, Ultima Generazione, udøver ekstrem vandalisme mod kunstværker. Men det er bekymrende, hvis klimakampen sker på bekostning af fundamentet for det vestlige kultursamfund
Den italienske klimaaktivistiske gruppe, Ultima Generazione, udøver ekstrem vandalisme mod kunstværker. Men det er bekymrende, hvis klimakampen sker på bekostning af fundamentet for det vestlige kultursamfund
Debat
14. december 2022

I den seneste tid har klimaaktivismen i Italien nået en bekymrende milepæl i den internationale klimakamp. Den italienske gruppe Ultima Generazione har taget æren for at have udøvet vandalisme mod operaen La Scala i Milano i en protest for at sætte fokus på politikernes manglende initiativer for at nedsætte CO₂-udledningen. Og flere kunsthærværksaktioner har fundet sted, blandt andet et angreb på et Vincent van Gogh-maleri i Rom.

Det er et nybrud i demonstrationskulturen, da disse aktioner bevidst angriber historiske objekter inden for kunst, som er symboler på den vestlige civilisations kulturelle historie og formåen. Denne strategi har afgjort en forbindelse til den slags aktivistiske hærværk, som vi har set mod eksempelvis statuer og buster, der portrætterer magtfigurer fra tidligere racistisk indrettede samfund.

Men hvor disse aktioner kan karakteriseres som traditionelle og radikaliserede venstrefløjsprotester mod autoritære antihumanistiske regimer, er Ultima Generaziones ideologiske fundament mere ekstremt og dommedagspræget. De anfægter nemlig hele vores vestlige kultursamfunds fundament. Her er tale om et paradigmeskift inden for klimaaktivistiske metoder, hvor al civilisation må rive rødderne op for at gentænke en ny verden. Revolution er kun et fattigt ord.

Aktionerne i Italien kan læses som et udtryk for, at befolkningens frustrationer har nået en grænse. Måske er de en nødvendighed for at skabe opmærksomhed i de rige landes demokratier. Men det er bekymrende, hvis de identitetsmæssige og politiske bedrifter gennem den moderne historie bliver forkastet i kampen for klimaet.

I stedet for at ødelægge kunsten bør vi bruge den. Kunsten spiller nemlig en afgørende rolle i krisetider. Både som symbol på optimisme, men i lige så høj grad som en katalysator for frustrationer og samfundsmæssige depressioner.

Italienske Ultima Generazione er en søsterorganisation til flere klimaaktivistgrupper i andre lande. Det er et spørgsmål om tid, før vi ser lignende ekstreme aktioner i Danmark. Men jeg håber, at danske klimaaktivister kan kæmpe for både grøn omstilling og for fredelige demonstrationer. Vandalisme på offentlig kunst er ulovligt, og loven er lige for alle.

Kristian Marstal er cand.musicae og kunstner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her