Kronik

Alt for længe har forældre været overladt til sig selv i en ulige kamp mod techindustrien

Vi har tilladt en digital kultur, hvis mest iøjefaldende konsekvens er, at børn og unge mistrives og har svært ved at finde retning og mening i deres tilværelse. Politikerne skal turde regulere techvirksomhederne, for forældre er magtesløse i mod milliardindustrien
Vi har ubevidst solgt store dele af vores børn og unges frie vilje og liv til techindustrien, og det har afledte effekter på vores børn i form af inaktivitet, manglende fysisk-social kontakt og elendige søvnvaner, skriver pskykolog David Madsen og læge Cecilie Aalund Federspiel på vegne af netværket Tech og Trivsel.

Vi har ubevidst solgt store dele af vores børn og unges frie vilje og liv til techindustrien, og det har afledte effekter på vores børn i form af inaktivitet, manglende fysisk-social kontakt og elendige søvnvaner, skriver pskykolog David Madsen og læge Cecilie Aalund Federspiel på vegne af netværket Tech og Trivsel.

Thomas Vilhelm

Debat
21. december 2022

Danmark er gået med på digitaliseringens præmisser som blinde, og vi har ubevidst tilladt en digital verden, hvis afledte effekt er stigende inaktivitet, manglende fysisk-social kontakt og elendige søvnvaner. Vi bør som samfund tage det meget alvorligt og sikre en kultur, der understøtter det gode børne- og ungeliv.

Vi ved fra sundhedsstyrelsen egne opgørelser, at under 25 procent af unge mellem 11-15 år lever op til sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet. Under pandemien kunne SDU påvise at de unges fysiske aktivitetsniveau var faldet til, at dette gjaldt for under 12,6 procent.

Statistikker fra Institut for Folkesundhed viser, at under 13 procent af 15-årige ses regelmæssigt fysisk efter skole. De unges søvn er blevet afkortet mere end en time og er præget af dårligere søvnkvalitet med langt flere opvågninger – en direkte konsekvens af de unges digitale brug.

Og prisen er til at få øje på. Vi har tilladt en digital kultur, hvis mest iøjefaldende konsekvens er, at børn og unge mistrives og har svært ved at finde retning og mening i deres tilværelse. Børn og unge har i dagens Danmark europæisk rekord i det, man kan kalde rekreativ skærmbrug med et gennemsnitligt forbrug på 35 timer ugentligt. Det vil sige skærmbrug, som primært består i at scrolle ned ad sit sociale mediefeed, se YouTube eller sidde i et loop af 20 minutters runder i Fortnite.

Men denne kommercielle udnyttelse af menneskers tid og opmærksomhed er ikke en naturlig konsekvens af den digitale udvikling. Dette er 100 procent en menneskelig velovervejet beslutning om, hvordan digitale platforme skal tjene deres penge.

Vi tappes for data

Med den digitale udvikling er menneskers tid og opmærksomhed blevet et middel til at opfylde økonomiske målsætninger. Vi mennesker ses af techindustrien ene og alene som det objekt, hvorfra viden bliver tappet og solgt med det eneste formål at sikre en øget økonomisk omsætning til den pågældende digitale platform. Og techindustrien skyr ingen midler i forhold til at eksponere vores børn og unge for blandt andet pornografisk materiale, selvskadende indhold blandet med søde hundevideoer. Blot for at fastholde dem længst muligt på lige præcis deres platform – med det ene formål at høste data til videresalg.

Denne techindustri består af en række store aktieselskaber og er i sin grundessens kommerciel. Derfor tager industrien intet hensyn til og har ingen som helst interesse for menneskers eksistentielle og livsvigtige behov. Mennesket er objektet, og vores viden, interesser og socioøkonomiske status er produktet, som handles og eksproprieres uden hensyntagen til vores værdier som familier, som samfund og som mennesker.

Det er efter vores mening også her, at der opstår store sammenstød i debatten om skærme, fordi der for en række fagfolk fortsat eksisterer en tro på, at internettet er et neutralt sted fyldt med ideer og videndeling. Men det er ikke længere virkeligheden og har faktisk ikke været virkeligheden siden 2002, da Google første gang begyndte at få blik for, hvor mange penge der er i overvågning af dets brugere, og derved fundamentalt ændrede internettets spilleregler. Fra et sted, hvor nettet var frit – til langsomt at udvikle sig til det, der kendetegner nettet i dag – et sted, hvor digitale platforme lukrerer på menneskers tid og opmærksomhed.

I udgangspunktet er der implementeret et nyt økonomisk system på samtlige digitale platforme, hvor mennesket ikke engang længere kan siges at være ’forbrugeren’. Vi er ej heller, som mange ofte fejlagtigt siger, ’produktet’. Vi anses ene og alene som det objekt, platformen tapper for rådata – som gensendes til os i form af kampagner, reklamer eller annoncer.

Desværre er der fortsat mange, der argumenterer for, at digitale platforme er en naturlig del af ungdommen. Ja, at ungdommen er digital. Vi har sågar hørt argumenter som, at forældre og fagpersoner ikke skal være bagstræberiske, og at problemerne vil forsvinde, hvis blot de voksne interesserer sig for, hvad børnene laver digitalt. Eller at konflikterne om det digitale handler om en generationskløft, hvor forældre ikke forstår deres børns nyvundne digitale interesse. At børn har ret til kulturel deltagelse på digitale platforme, og det er formynderisk og paternalistisk at sætte begrænsninger herpå.

Disse konklusioner er i bedste fald forfejlede og mangler forståelse for, at de digitale platformes bagvedliggende forretningsmodeller gør vores børn og unges liv til adfærdsdata med det ene formål at forbedre techindustriens kontrol over dem. Eller sagt på en anden måde: Vi har ubevidst solgt store dele af vores børn og unges frie vilje og liv til techindustrien.

Kontakt skaber trivsel

Vores bekymring som psykolog og læge opstår, fordi vi ikke kun fokuserer på, hvad der er sjovt at lave nu og her. Vi interesserer os for at skabe et trivselsfremmende miljø med plads til meningsfulde aktiviteter i tæt kontakt med de mennesker, der har betydning.

Og her hører vi et afsavn. Børn og unge ønsker at bruge tid med deres far og mor i håndboldhallen, de ønsker at være mere sammen med deres heste, de ønsker at lege eller hænge ud med deres venner, de ønsker at være tætte med deres forældre. De ønsker et liv, hvor de kan fordybe sig i lektier, et liv, hvor de er udhvilede, når de kommer i skole, og hvor naturen får en større plads.

Derfor er vi også medlemmer af netværket Tech og Trivsel, fordi vi er optaget af at give friheden tilbage til børnene, så de frit kan udleve den barndom, som giver dem de bedste betingelser for et fyldestgørende og meningsfuldt liv. Vi ønsker at give friheden tilbage til de unge, så de selv kan forvalte deres ungdom, med alt hvad det indebærer.

Alt for længe har forældre været overladt til sig selv i en ulige kamp mod en milliardindustri. Alt for længe har det været børnenes ansvar at skulle kæmpe mod selvsamme milliardindustri for at leve et godt og sundt børne- og ungeliv.

Vi ønsker at mindske det ansvar, børn og unge har for, at hver en handling, de foretager, skal udfordres af en techindustri, som kræver deres tid og opmærksomhed. Vi ønsker, at politikerne i Danmark skal turde at regulere en techindustri, som er ude af kontrol.

Hvis ikke dette sker, er prisen for os alle mærkbar, men for børnene og de unge er den katastrofal.

David Madsen, autoriseret psykolog og børnesagkyndig

Cecilie Aalund Federspiel,  læge i almen praksis

Indlægget er skrevet på vegne af Netværker Tech og Trivsels medlemmer:

Morten Baggesen, repræsentant for techkritiske forældre

Jesper Balslev, forskningskonsulent, ph.d. og medstifter af Analogiseringsstyrelsen

Morten Fenger, klinisk psykolog, ph.d. og specialist i psykoterapi

Louise Klinge, børne- og skoleforsker, ph.d., medlem af Børnerådet

Nicola Nyhave, autoriseret psykolog, specialist i børnepsykologi

Mie Oehlenschläger, stifter af Tech & Childhood, ekstern lektor i Nye Medier, medlem af Etisk Råd

Katrine Pedersen, specialist i digital kultur, stifter af Tech & Childhood, ekstern lektor på ITU

Imran Rashid, læge og Health Director i Lenus

Heidi Als Ringheim, sexolog, parterapeut, medstifter af Mediesundhed for børn og unge

Bent Meier Sørensen, professor på CBS

Dorte Ågård, selvstændig klasseledelsesforsker, ph.d., tidl. seniorrådgiver AAU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Rosenkvist

Samtidig er forældre med den nye folkeskolereform smidt ud af skolen.
Klassefesten styret af læreren er erstattet af forældrestyrede legegrupper.

Der er ikke et forpligtende fællesskab for forældre, hvor man i fællesskab kan aftale skærmregler for fritiden, ligesom forældre opfordres til med brug af alkohol: Fx, ingen fortnite efter kl. 20 på hverdage.

Forældre kan ikke sige nej til det enkelte barn, for så er det ude af fællesskabet. Det kræver kollektive beslutninger i børnegrupper.

Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

For en gammel før-68’er er der en oplagt sammenhæng mellem nedprioriteringerne i skolen af de musiske og humanistiske fag og den skærm-passivisering denne nedprioritering har banet vej for. Det er jo ikke skærmenes kreative potentiale, der udnyttes i de 35 ugentlige timer…

Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tænk hvis vi betragtede de sociale medier som var det narko? Er de det?

Herdis Weins, Rasmus Kristiansen, Klaus Ipsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Martin Mortensen

Jeg hører om store afsavn fra børn fordi forældrene bruger for meget fysisk og psykisk tid på “arbejdspladsen”!

Tech-industrien lever af at trænge ind i alle afkroge af vores tilværelse, og internettet er en perfekt adgangsvej til, at adfærdspsykologien baner vejen for total kommerciel udnyttelse af os alle sammen - der er ingen interesse for, om vi har det godt eller dårligt, man er kun fokuseret på at høste data med henblik på at få os til at købe ting.
Prisen for at give os adgang til internettets vidunderlige verden er, at vi lader os dirigere til asocial adfærd og finder det mere interessant at sidde ved skærmen end at være sammen i den virkelige verden.
Som Zuboff påpeger er vi kommet til overvågningskapitalismens tidsalder.
Alien-filmene, hvor ukendte organismer fra det ydre rum trængte ind i de mindste sprækker for at ødelægge os. Det værste mareridt materialiserer sig her og nu.
Kronikken her udmærker sig ved at påpege problemet - men løsningen er desværre vanskelig at se. I gamle dage talte vi om maskinstormere som naive bekæmpere af ny teknologi for at beskytte arbejdspladser og faglige fællesskaber, og der var bestemt ikke rygvind på den cykelsti. Selvfølgelig må vi kræve offentlig regulering for at begrænse tech-giganternes datahøst; kun ser det lige nu ud til at blive som Don Quijotes kamp imod vejrmøllerne.
Jeg tror, at tech-industrien måske er en endnu større trussel imod det moderne menneske end klimakrisen eller nogen af de andre rystelser, der rammer os for tiden.

Problemet er ikke teknikken, men den bagvedliggende økonomiske model.

Så længe vi opererer med en økonomisk model der kræver vækst, vil regulering aldrig kunne blive effektiv: energien vil blive koncentreret om at fastholde brugerens opmærksomhed fremfor at give gode redskaber og gode oplevelser.

Lad os starte med at erkende at vi har nået klodens og vores opmærksomheds grænser og ændre problemet ved roden.
Ellers vil lappeløsningerne vokse i takt med økonomien.

Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Mads Horn: Jeg kan ikke gennemskue om teknikken er problemet, men jeg er enig i, at den næppe lader sig rulle tilbage. Men jeg mener også, at teknologien ikke er udviklet for vore blå eller brune øjnes skyld - den er udviklet på kapitalistisk grundlag med henblik på profit og kapitalakkumulation - og i dag har overvågningskapitalisterne fuldstændig fri adgang til at høste de data, der afkaster enorme profitter.

Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Brian Andersen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Her er en bog, man kan blive en del klogere af at læse, når det angår den danske temmeligt naive tilgang til disruption og digitalisering uden grænser i pagt med de amerikanske techvirksomheder:

"Markus Bernsen har skrevet en foruroligende og stærkt anbefalelsesværdig bog om netop den problematik, om hvordan de store techgiganter på rekordtid har disruptet Danmark.

Besat af fortællingen om den frelsende teknologi importerer vi ikke blot utallige amerikanske produkter, men også en californisk livsfilosofi, som er i færd med at omforme især det kommunale Danmark.

Danmark disruptet – tro, håb og tech-giganter er en grundig og vedholdende journalistisk fortælling om det tætte samarbejde mellem amerikanske techgiganter og danske kommuner, om Disruptionrådet, Singularity University og de enorme datacentre, som snart skyder op på dansk grund.

Bernsen leverer en tankevækkende afdækning af politisk naivitet og teknologifortabelse – skabt af frygten for, at danskerne sakker bagud i det hæsblæsende digitale kapløb."

https://www.information.dk/moti/anmeldelse/2019/05/ny-bog-danmark-indgaa...

Problemet er, at vi i Danmark komplet ukritisk har adopteret techgiganterne hele vejen, også i skolerne, hvor papir og blyant er blevet arkaiske instrumenter, kun ældre mennesker stadig anvender.

https://radarmedia.dk/danmark-er-hele-verdens-digitale-demo-land/

https://www.dr.dk/nyheder/penge/mange-skoleklasser-er-blevet-afhaengige-...

Vi har solgt ud af børnenes privatliv for at få gratis computere og lovning om, at virksomhederne vil bygge i Danmark.

https://www.version2.dk/artikel/fra-vred-far-til-kommuner-i-krise-faa-ov...

https://www.dr.dk/nyheder/penge/datatilsynet-undersoeger-google-software...

Tablets og Ipads har fundet vej til vuggestuen og børnehaven, hvor de midlertidigt aflaster de alt for få pædagoger, samt udgør børneunderholdningen, når forældrene har for travlt. (Eller de selv sidder solidt plantet bag en skærm.)

https://viden.via.dk/evu/skaermtid-paavirker-boerns-sprogtilegnelse

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/boernepsykolog-skaerme-skader-...

Der er mange spørgsmål, der overhovedet ikke er blevet stillet i forhold til den altomfattende digitalisering i dette land.

Ovenstående er blot et lille udpluk.

Rasmus Kristiansen, Steffen Rahdoust Boeskov, Finn Jakobsen, Brian Andersen, Carsten Munk og Era Green anbefalede denne kommentar

Jeg vil godt anbefale denne bog: "Når flokdyret fejler: hvorfor vi kloge mennesker træffer så mange ukloge beslutninger" af Henrik Tingleff.
Jeg synes, at en del af de problematikker, som bogen behandler, trækker tråde til gaming, SoMe og internettet i almindelighed. Kan findes på biblioteket og flere bog apps.

Rasmus Kristiansen, Finn Jakobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar