Læserbrev

En psykoterapeut måtte »rydde op efter andres rod« i mit forløb med psykiatrien

Psykoterapeutstanden udsættes i en kronik for nedladende postulater, som jeg slet ikke kan genkende. Tværtimod var det en psykoterapeut, der reddede min røv efter et traumatiserende forløb i psykiatrien. Måske der bare er brug for begge faggrupper
Psykoterapeutstanden udsættes i en kronik for nedladende postulater, som jeg slet ikke kan genkende. Tværtimod var det en psykoterapeut, der reddede min røv efter et traumatiserende forløb i psykiatrien. Måske der bare er brug for begge faggrupper
Debat
12. december 2022

Kristoffer Moos og Claus Heldals kronik den 7. december – »Pseudoterapeuter har fripas til at fuske med folks helbred« – bedriver nedladenhed og generaliseringer på et ekstraordinært niveau.

Gudskelov findes der også psykoterapeuter: Dem, hvis uddannelse ikke er akademisk, men kan sammenlignes med mesterlære. Jeg er med i nogle patientgrupper, hvor flere fortæller om rigtigt gode erfaringer med netop ikkepsykologuddannede psykoterapeuter. For eksempel efter forløb med psykologer og psykiatere, der har slået fejl eller været utilstrækkelige.

Utilstrækkeligheden skyldes blandt andet en for klinisk tilgang, hvor fokus er på testning, diagnoser og udredning blandt traditionelle psykologer og psykiatere. Der findes naturligvis dygtige psykologer, men det menneskelige sind er en kompleks størrelse, og derfor er det vigtigste ofte den menneskelige relation og kvaliteten af det (terapeutiske) relationelle møde.

I mit eget tilfælde oplevede jeg på et psykiatrisk ambulatorie en patologiserende, diagnosefikseret, distanceret tydetolkningstilgang, og da jeg gjorde indsigelser, blev jeg mødt med arrogant bedrevidenhed fra diverse behandlere – psykiatere og psykologer – som jo har lange akademiske uddannelser bag sig.

Min ikkepsykologuddannede psykoterapeut skulle virkelig »rydde op efter andres rod«, for nu at bruge et citat fra kronikken, efter dette traumatiske forløb med behandlere, der ikke evnede det menneskelige møde, og som ikke respekterede min egen selvindsigt og refleksionsevne. Den psykoterapeut, der reddede min røv – eller mit hoved, var i øvrigt ansat i hospitalspsykiatrien, ligesom mange psykoterapeuter er det i sundhedssektoren. Skulle disse ansatte have »bluffet« sig – endnu et postulat fra kronikken – til en ansættelse?

Psykologtitlen blev først beskyttet i 1990’erne, og inden da var der mange, som anså også denne faggruppe for at være uvidenskabelige »charlataner« – som Moos og Heldal nu kalder psykoterapeuterne. Derfor er det på høje tid også at beskytte psykoterapeuttitlen, så brugere af ydelserne kan sikre sig nogenlunde.

Men det skal ikke være et enten-eller, for der er brug for begge faggrupper. Tiden for psykologernes monopol har nået vejs ende.

Gitte M. Rasmussen er cand.mag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Gitz-Johansen

Tak for et godt og nødvendigt svar til en usædvanelig uinformeret og unuanceret kronik, som jeg ikke synes gør noget godt for psykolog-standens omdømme.

Anja Nørbæk Sørensen, Denise Ellefsen, Torsten Jacobsen, Hans Ditlev Nissen, fin egenfeldt, Alan Frederiksen, Rasmus Kristiansen, Carsten Bjerre, Jeanne Löwe Lindberg, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Psykoterapeuter reddede mit liv. Jeg blev siden selv psykoterapeut. Det gør en verden til forskel om behandleren selv har været i behandling, som element i uddannelsen. Det havde mine og det har jeg. Det er for mig den vigtige forskel skulle jeg igen få brug for hjælp. Jeg arbejder ikke mere som psykoterapeut, men trives på bedste vis udenfor behandlingssystemet. Tak til de to Psykoterapeuter. Vh Finn.

Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Lisbet Jørgensen

Kunne ikke være mere enig!
Og har selv haft lignende oplevelser. Hvad jeg blev mødt af da jeg selv blev syg af modbydelige læger og sygeplejersker. Og psykiatere. Fx. blev jeg via sundhedsforsikringen sendt til en times samtale ved en psykiater som bl.a. spurgte mig om jeg hørte stemmer fra væggen!!! Og hans rapport var smækfyldt med fejl!! Men det kostede mig dyrt!!!

Eva Schwanenflügel og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar

Nu skal man huske på, at psykiatri er nederst på lægernes rangstige, så ud over de få ildsjæle, som vælger det af virkelig interesse, så vælger langt fleste det, fordi de ikke kan komme ind i andre specialer.

Denise Ellefsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar