Klumme

Rune Lykkeberg: Midtvejsvalget viser, at amerikansk politik ikke er de hvide mod resten

Det er et problem for demokraterne, at flere sorte og latinoer ved midtvejsvalget stemte på republikanerne. Men det er også opløftende, fordi det viser, at de amerikanske kulturkampe ikke har ført til en oplevet racekamp mellem de hvide og minoriteterne
Ved midtvejsvalget i 2018 stemte 82 procent af de sorte vælgere på Demokraterne. Ved midtvejsvalget i november i år var samme tal faldet til 68 procent, viser en stor undersøgelse fra University of Chicago.

Ved midtvejsvalget i 2018 stemte 82 procent af de sorte vælgere på Demokraterne. Ved midtvejsvalget i november i år var samme tal faldet til 68 procent, viser en stor undersøgelse fra University of Chicago.

Sean Rayford

Debat
3. december 2022

Der er i USA en tåbelig og farlig tro på, at race bestemmer, hvem man er, og hvordan man tænker.

Det er tåbeligt, fordi alle mennesker er meget mere end deres race, og fordi den menneskelige friheds forudsætning er, at vi ikke er reduceret til det, som nogle ville kalde vores »naturlige anlæg«.

Og det er farligt, fordi troen på race som det, der definerer os, også blandt overbeviste antiracister kan gøre politiske modsætninger til racekonflikter. 

Amerikanerne har længe opereret med en antagelse om, at the black vote og the latino vote findes i virkeligheden. Altså troen på, at raceidentiteten definerer, hvordan man tænker, og styrer, hvad man stemmer.

En følgeslutning er troen på, at »demografien« i sig selv ville ændre magtbalancen mellem de to politiske partier, således at demokraterne ville få flere og flere stemmer, efterhånden som etniske minoriteter samlet set blev en stadig større del af befolkningen, mens republikanerne ville få færre stemmer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lige på kornet Rune. Godt og præcist (be)skrevet

Der har desværre også herhjemme vist sig tilsvarende tendenser, hvor politikere har søgt at markedsføre sig selv som repræsentanter for bestemte hudfarver. Så sent som i sidste uge udtalte et nyvalgt folketingsmedlem til TV2 Lorry at vedkommende "håber vi får en statsminister med mørk hudfarve snart"

Her kunne man passende bruge Rune Lykkebergs ord om at "det er tåbeligt, fordi alle mennesker er meget mere end deres race". Og vel i grunden tilmed en smule racistisk at antage, at alle "mørke" danskere har én og samme politiske opfattelse?

Men skulle vi ønske os en statsminister med en bestemt "farve" vil jeg til hver en tid foretrække en grøn!

"En følgeslutning er troen på, at »demografien« i sig selv ville ændre magtbalancen mellem de to politiske partier, således at demokraterne ville få flere og flere stemmer, efterhånden som etniske minoriteter samlet set blev en stadig større del af befolkningen, mens republikanerne ville få færre stemmer.

Og det har ført til, at republikanerne gennem alt fra krav til identifikation ved stemmeafgivelse og vælgerregistrering har villet gøre det sværere for minoriteter at komme til at stemme"

Jamen er det ikke samme tankegang, vi ser herhjemme? Jo mere bøvlet, det gøres for "de brune" at få statsborgerskab - og dermed stemmeret til Folketingets lovgivende magt - jo mere "rent hvidt" kan vi bevare korset i Dannebrog...?

Og en tankegang om, at jo flere gange vi - i overført betydning - dypper "de brune" i dansk Klorin og kogevasker dem i Ajax (gammelt sæbemærke) - jo mere STRÅLENDE hvide bliver de, så vi kan være bekendt at hænge dem op på Rådhuspladsen...

Reklamen kørte vedvrende i biograferne i min barn- og ungdom: En overmåde lykkelig husmor, der hænge vasketøj op på en tørresnor...
Jeg har desværre ikke kunnet finde den på Google - kun denne hentydning:

https://prezi.com/nabhzy4tmpwh/dansk-reklame/

Anne-sophie Hjort, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

AJAX gør rent som en hvid tornado