Læserbrev

SF skal huske sit slogan »ro på« i kommende forhandlinger om videregående uddannelser

SF gik til valg på budskabet om, at der skal »ro på« – og det er der brug for på de akademiske uddannelser. Traditionelt har SF dog fulgt Socialdemokratiet i deres acceleration af uddannelserne; så lad os håbe, at partiet husker sit slogan denne gang
Det er bekymrende, at SF ikke entydigt har taget afstand fra forslaget om at halvere kandidatuddannelserne, mener Ann-Sophie Porsmose Christensen.

Det er bekymrende, at SF ikke entydigt har taget afstand fra forslaget om at halvere kandidatuddannelserne, mener Ann-Sophie Porsmose Christensen.

Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

Debat
5. december 2022

SF’s sympatiske kronprins, Jacob Mark, er genvalgt og tilbage i fuld vigør, og det samme er SF’s slogan »ro på«.

Det strøs med let hånd ud over partiets uddannelsespolitiske linje – bare ikke, når det kommer til de videregående uddannelser, hvor SF har tradition for loyalt at følge Socialdemokratiets kurs, uanset hvor hovedløse ideerne måtte synes. Det gælder alt fra udflytningsaftalen til lukningen af 4.000 engelsksprogede studiepladser.

Derfor er det også bekymrende, at SF ikke entydigt har taget afstand fra forslaget om at halvere kandidatuddannelserne, sådan som den tidligere S-regering foreslog med reformudspillet til ’Danmark kan mere III’.

Forslaget vil medføre kandidatuddannelser med markant højere studieintensitet og langt ringere læringsudbytte. Derved bidrager forslaget til at forværre tre hovedtendenser, som forskning viser, er skyld i unges mistrivsel: Accelerationsniveauet i uddannelsessystemet, støt stigende præstationskrav og unges utilstrækkelighedsfølelse over det, de ikke formår.

De videregående uddannelsers skæbne

De seneste 15 års uddannelsespolitiske reformer har haft skyhøj fart på. Derfor gav det også genklang i dele af befolkningen, da Jacobs Marks indtrængende appel fra Folketingets talerstol gik viralt i 2018: Han bad om at få »ro på« i uddannelsessystemet. Noget, som sidenhen skulle blive SF’s slogan – også i den forgangne valgkamp.

Tilbage står spørgsmålet til én million: Går SF også ind for »ro på« til studerende på akademiske uddannelser?

Det vil vise sig, når partierne efter en regeringsdannelse formentlig igen skal tage stilling til, hvad der skal ske med de videregående uddannelser, hvad enten det bliver på baggrund af den afgåede regerings reformudspil eller en ny regerings ditto. 

Uanset hvad, håber jeg, at SF vil holde fast i sit uddannelsespolitiske etos i stedet for at lægge sig i slipstrømmen af Socialdemokratiet, som de plejer.

Ann-Sophie Porsmose Christensen er cand.mag. i dansk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her