Læserbrev

Stx, htx og hhx skal ikke kunne det samme, men bevare deres forskellige profiler

Danske Gymnasier efterspørger teknologiforståelse og erhvervsrettet undervisning på stx-uddannelsen, men glemmer, at de erhvervsgymnasiale uddannelser, hhx og htx allerede tilbyder netop de ting. Husk nu, at gymnasiet ikke kun er de røde huer
Lad være med at tro, at gymnasiet kun er de røde huer, skriver Niels Yde er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasiers gymnasieudvalg.

Lad være med at tro, at gymnasiet kun er de røde huer, skriver Niels Yde er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasiers gymnasieudvalg.

Sigrid Nygaard

Debat
28. december 2022

Information bragte den 1. december et interview, hvor Danske Gymnasiers formand, Henrik Nevers, gav sit bud på en fornyelse af det almene gymnasium. Her peger han på, at der er brug for nye fag som teknologiforståelse og mere projektorienteret og erhvervsrettet undervisning på stx-uddannelsen. Men disse gymnasiale uddannelser findes faktisk allerede – huerne har bare blå bånd i stedet for røde.

På de erhvervsgymnasiale uddannelser – handelsgymnasiet, hhx og teknisk gymnasium, htx – findes netop det, som de almene gymnasier efterspørger. Så i stedet for at udvikle stx-uddannelsernes teknologiforståelse og erhvervsrettede undervisning, skal vi huske, at der allerede eksisterer erhvervsgymnasiale uddannelser.

På htx kan man dygtiggøre sig inden for naturvidenskab og teknologi. Her er der fokus på projektorienteret undervisning i laboratorier og værksteder, hvor teorien afprøves i praksis. Hhx uddanner handels- og økonomikyndige, hvor eleverne lærer at styrke Danmarks eksport af grønne og digitale løsninger, idet deres uddannelse er tæt på praksis gennem virksomhedscases og -besøg.

Jeg er enig med Danske Gymnasier i, at det er godt at udvikle de gymnasiale uddannelser. Men alle uddannelser skal ikke kunne det samme. Det er værd at bevare de stærke profiler på både hhx, htx og stx, så de unge kan vælge det, der tiltaler dem.

En anden grund til at bevare de stærke profiler er ønsket om et mere balanceret indhold i folkeskolens undervisning. Den nye regering vil se på fordelingen mellem bogligt, kreativt og praksisrettet indhold, da der er opstået en ubalance mellem det boglige indhold over for det praktiske og kreative indhold. Derfor bør de gymnasiale uddannelser også kunne tilbyde forskelligt indhold.

Selv om mange htx’ere vælger at studere medicin, til datamatiker og ingeniør, og hhx’erne tiltrækkes af businessuddannelserne, så ønsker mange faktisk også at blive lærere, pædagoger og sygeplejersker. Derved bidrager erhvervsgymnasier til de mange velfærdsuddannede, som Danmark efterspørger.

Så et nytårsønske til politikerne: Lad være med at tro, at gymnasiet kun er de røde huer. Husk på de erhvervsgymnasiale uddannelser og alt det, som eleverne her kan.

Niels Yde er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasiers gymnasieudvalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her