Kommentar

Cevea: Her er syv måder at skrabe penge sammen på – uden forringelser af velfærden

Den nye SVM-regering har store og dyre planer de næste år. Men nedskæringsreformer er ikke den eneste måde at få flere penge i statskassen. Cevea har her syv forslag til at skrabe penge sammen uden at forringe velfærden og øge uligheden
Fradraget til udlejning af sommerhuse giver en skatterabat til mange sommerhusejere. De rigeste danskere med de dyreste sommerhuse har den største potentielle gevinst af fradraget. Det bør man ifølge Cevea afskaffe.

Fradraget til udlejning af sommerhuse giver en skatterabat til mange sommerhusejere. De rigeste danskere med de dyreste sommerhuse har den største potentielle gevinst af fradraget. Det bør man ifølge Cevea afskaffe.

Christian Lindgren

Debat
10. januar 2023

Den nye SVM-regering har mange ting, den gerne vil bruge penge på – ikke mindst en række skattelettelser, inflationshjælp og et større militærbudget. Men riget fattes penge, og derfor er der ifølge regeringen behov for at gennemføre en række reformer, som skal skaffe flere penge i kassen.

For at skrabe penge sammen har regeringen blandt andet planer om at gennemføre nedskæringer på universiteterne, på SU’en og på beskæftigelsesområdet med lukning af jobcentrene. Samtidig vil de forsøge at få danskerne til at arbejde mere, blandt andet ved at afskaffe store bededag.

Regeringen siger, at den tager ansvar for at træffe de »svære, men fremsynede politiske beslutninger«, der skal til for at bringe Danmark igennem kriserne og sikre en robust dansk økonomi. Man kunne let få det indtryk, at de planlagte reformer er nødvendige og den eneste vej, man kan gå. Men det er ikke rigtigt. Der er andre måder at skrabe penge sammen på.

Vi har i Tænketanken Cevea nogle forslag til, hvor man kan finde pengene uden at øge uligheden og forringe velfærden. Vi har en række skæve regler i vores skattesystem, som giver rabat til dem, der har mest i forvejen. De rabatter kan vi afskaffe.

Her er en liste med syv af de mest skæve skatterabatter:

1. Investorfradraget giver en stor skatterabat til danskere, der investerer i startup-virksomheder. Kun en meget lille, og meget rig, gruppe danskere foretager sådan nogle investeringer, og det er derfor den rigeste procent af danskerne, der får næsten hele gevinsten ved fradraget. Samtidig koster det statskassen cirka 110 millioner kroner om året.

2. Skatterabatten til boligejere bliver efter planen indført i 2024 for at sikre, at ingen boligejere skal betale mere i skat med de nye boligskatter. Den største rabat gives til de rigeste danskere med de dyreste boliger – den rigeste procent af danskerne får mere end 6.000 kroner om året, mens den fattigste halvdel af danskerne får mindre end 350 kr. Rabatten kommer til at koste staten cirka to milliarder kroner om året i en årrække.

3. Servicefradraget giver en rabat til familier, der har rengøringshjælp. Det er typisk familier med høje indkomster, der har råd til det, og derfor går gevinsten også primært til den rigeste del af befolkningen. Det koster cirka 170 millioner kroner om året.

4. Fradraget til udlejning af sommerhuse giver en skatterabat til mange sommerhusejere. De rigeste danskere med de dyreste sommerhuse har den største potentielle gevinst af fradraget. Der er ikke præcise opgørelser over, hvor meget det koster staten om året, men et konservativt skøn er cirka 160 millioner kroner mere om året.

5. Aktiesparekontoen blev indført for at få flere til at investere i aktier. Det er dog dem, der i forvejen har høj aktieindkomst, der har størst gevinst ved ordningen og bruger den mest. Det koster staten 200 millioner kroner om året i tabt skatteprovenu.

6. Skattestoppet for boligejere har betydet en udhuling af boligskatten gennem en årrække. I dag er skatten reelt mere end halveret siden 2002, og for de rigeste er gevinsten endnu større. De ti procent rigeste sparer næsten 20.000 kroner om året i gennemsnit som følge af skattestoppet. Det koster statskassen cirka 15 milliarder kroner om året.

7. Familiehandler – typisk et salg af en bolig fra forældre til barn – gør det muligt for især de rigeste danskere at overdrage store formuer skattefrit til deres børn. Selv efter de nye regler for ejendomsvurderinger går staten glip af mindst 126 millioner om året.

Hvis man afskaffer de ovenstående syv skatterabatter, vil der blive mindre afstand mellem rig og fattig. Og det vil stort set ikke have betydning for arbejdsudbuddet.

Fjernes rabatterne, vil det indbringe statskassen knap 18 milliarder kroner om året. Nogle er lavthængende frugter, som kan afskaffes allerede i morgen, mens andre kræver en længere udfasning. Regeringen kan også vælge at plukke i forslagene. Der er rigeligt at vælge imellem.

De ekstra penge kan man lave meget politik for helt uden at træde ned i den velkendte nedskæringsreform-suppedas. Hvis man absolut vil bruge pengene på at reducere skatten og holde de samlede skatter i ro, kan de bruges på at sænke bundskatten eller personfradraget. Dét ville være både en klog og retfærdig skattereform.

Magnus Thorn Jensen er analytiker i Tænketanken Cevea

Asbjørn Sonne Nørgaard er direktør i Tænketanken Cevea

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

De nedskæringer på velfærdsstaten denne her regering indfører er udelukkende af ideologisk karakter. Formålet er at afskaffe den skatte finasierede velfærdsstat med lige adgang til goderne og indfører velfærdssamfundet med forsikrings og/eller egen finansiering som adgangsbillet til goderne, hvor kvaliteten står til mål med ens private betalingsevne.

Lidt skåret ud i pap. I det nye "moderne" fremtidige Danmark har du som lavtlønnet adgang til at blive flikket sammen efter bedste evne gennem overlevelseskirurgi på offentlige hospitaler. Mens de velhavende kan se frem til en fremragende behandling på privathospitaler med de dygtige kiruger der kan skaffes for penge.

P.G. Olsen, David Zennaro, erik pedersen, Margit Hansen, Ole Olesen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, nanna Brendstrup, Steen K Petersen, Torben Arendal, Thomas Andersen, Dorte Sørensen, Anker Nielsen, Else Mortensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Thomas Tanghus og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Fine forslag.

David Zennaro, erik pedersen, Margit Hansen, Ole Olesen, Inge Lehmann, nanna Brendstrup, Steen K Petersen, Carsten Munk, Søren Kristensen, Carl S. Rasmussen, Klaus Lundahl Engelholt, Thomas Andersen, Dorte Sørensen, Anker Nielsen, Else Mortensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Lillian Larsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Og riget fattes ingen penge. Gælden er lille, kreditværdigheden er stor, og så er statens indtægter 50+ milliarder større end forventet.
Så ja, det er ren ideologi.

Claus Nielsen, Kim Petersen, David Zennaro, erik pedersen, Margit Hansen, Torben Kjeldsen, Ole Olesen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Anders Reinholdt, Carsten Munk, Steen K Petersen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Og = Men, ingen = ikke. Det er sent...

Peter Meyling

Gode forslag som ikke vil se dagens lys så længe danskerne fortsætter med at stemme på partier, som dem der sidder i regeringen nu.
De lever i deres helt egen virkelighed og at forvente nogen som helst nytænkning fra deres side er håbløst naivt.

De vil hellere køre hele landet i sænk,end at ændre deres forstenede tankegang.

Claus Nielsen, Thomas Tanghus, Kim Petersen, Peter Blondin, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen, Inge Lehmann og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Ku Cevea ikke også bruge lidt tid på at gennemgå alle de tilskudsordninger, der er til hånde for det såkaldte erhvervsliv, industri og landbrug.
Det kunne være så rart at få et samlet overblik over hele den borgerbetalte skatteøkonomi, der understøtter disse grupper i form af tilskud, erhvervsstøtteordninger, eu-støtte, afskrivninger på maskiner og inventar, fradrag for underskud, erhvervspuljer og hvad alle disse forordninger ellers er døbt af navn.

Det vil selvfølgelig tage en rum tid at få udarbejdet et samlet overblik, men præmien eller prisen ville være et gennemarbejdet skøn over, hvor voldsomt et beløb, der egentligt er tale om også set i forhold til udgifter til velfærdsydelser i dette land.

Og forskellen mellem, hvem der er de rige i Ceveas ovenstående forslag, og hvem, der er ejere af erhvervs-, industri- og landbrugsvirksomheder, vil sikkert vise sig at være forbavsende lille.
Man kan rent faktisk godt få "både i pose og sæk"

Claus Nielsen, Thomas Tanghus, Peter Blondin, Eva Schwanenflügel, Flemming Kjeldstrup, Ole Olesen, Inge Lehmann og Annette Munch anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det et jo ren wellness, at læse sådanne forslag. Tak til Nivea - ups, mener Cevea.

Torben Kjær Andersen

Selvfølgelig nok en kættersk tanke, men kunne en tænketank mon tænkes at få den tanke, at det måske var en tanke værd at kigge lidt på, om der kunne tænkes tanker om, hvorvidt tanker om et velfærdssamfund kunne være konstruktivt gavnlige i forbindelse med løsningen af eventuelle problemer i velfærdsstaten?

Torben Kjeldsen

Ja så 'simpelt' kan det gøres, helt rationelle forslag, indlysende og med til positivt at vedligeholde velfærdstaten. Er indtil videre verdens bedste samfundsmodel, sålænge ulighedens holdes nede.

Inge Lehmann, Ole Olesen og Margit Hansen anbefalede denne kommentar

@johnny volke - Glimrende ide for der postes miliarder i disse støtteordninger.

Som selvstændig rådgiver kunne jeg hverken få corona støtte da jeg i så fald ikke måtte tage et opkald eller lave en opdatering på min hjemmeside, men kan samtidig heller ikke i de lukkede kredse omkring rådgivning til f.eks. grøn omstilling for der skulle jeg kunne lægge 1500 mande-timer. Pengene går derfor til de i forvejen store konsulenthuse og ikke til mindre rådgivervirksomheder som har praktisk erfaring med arbejdet.
At der samtidig bruges en stor del at projekttiden (5-15% af samlede projekttid inkl forberedelse og evaluering) på at søge penge / refusioner når man hopper med på sådanne projekter er en helt anden snak.