Læserbrev

DR’s program ’Løvens hule’ gør det til et ideal at blive rig på andre menneskers bekostning

’Løvens hule’ ophøjer rovdyrets karakteristika til et ideal og gør det okay at udnytte andre mennesker. Dermed bliver vi alle – og ikke kun de forsvarsløse restauranter og kinesiske fabriksarbejdere – til byttedyr for Jesper Buch og Co.
Jo mere vi ophøjer rovdyr som Jacob Risgaard og Jesper Buch, des mere promoverer vi ideen om, at vi kan købe os til en bedre verden

Jo mere vi ophøjer rovdyr som Jacob Risgaard og Jesper Buch, des mere promoverer vi ideen om, at vi kan købe os til en bedre verden

Per Arnesen/DR

Debat
16. januar 2023

Med alfahannen Jesper Buch i spidsen toner løveflokken hver uge frem på skærmen og fremviser stolt deres manke i DR’s populære tv-program ’Løvens Hule’. De bryster sig af at have tjent millioner og brøler op om, at det kræver ofre, hvis man vil nå til toppen af fødekæden.

Og de er populære. Danske medier flyder over med portrætter af løverne, hvor de svarer på, hvordan man bliver lige så mægtigt et rovdyr, som de selv er. I stræben efter dét står løveunger i kø for at præsentere den ene abonnementsvirksomhed efter den anden, alle klædt ud som deres favorit blandt de fem fuldvoksne løver.

Men har vores samfund virkelig brug for så mange løver? Der er det med et rovdyr som løven, at den kun kan overleve, hvis der samtidig findes byttedyr. Og jo flere rovdyr, des flere byttedyr kræves der.

Og hvem er så byttedyret?

Jesper Buch har tjent sine fantasillioner på Just Eat. Et firma, der har digitaliseret forholdet mellem borgerskabet og dets tjenestefolk ved at gøre det muligt med ét klik at hidkalde en pizza til døren. I dette tilfælde er byttedyret de restauranter, der betaler op imod 30 procent af deres omsætning for at benytte tjenesten.

Jacob Risgaard, der så gerne vil være alfahan, men som må nøjes med at indtage rollen som flokkens joviale og sexistiske onkelløve, har tjent sin mammon på handelsplatformen Coolshop. En butik, hvor du kan købe alt det, du ikke vidste, du ikke havde brug for. Her er det oplagte byttedyr den kinesiske fabriksarbejder, der knokler for, at Jacob kan tjene penge på en plastikmand med en proptrækker som pik.

Men foruden de åbenlyse byttedyr, der må lade livet i løvernes kløer, vil jeg argumentere for, at vi alle bliver gjort til byttedyr, når ’Løvens Hule’ løber over skærmen.

For jo mere vi ophøjer rovdyr som Buch og Risgaard, des mere promoverer vi ideen om, at vi kan købe os til en bedre verden. Men det kan vi ikke. Vi er ved at smadre planeten, og løverne kan ikke redde os. Tværtimod. De er kødædere, og vi ved allesammen efterhånden, at vi skal spise så lidt kød som muligt.

Og jo mere vi ophøjer ideen om, at løvens karakteristika er et ideal for mennesket, des mere legitimerer vi ideen om, at det er okay at udnytte andre mennesker.

Kasper Stensgaard er filminstruktør, satiriker og medforfatter til sketchrækken ’Løvens bule’ på DR P3

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Netop.

Reklameprogram for Venstre og Liberal Alliance.

DR har formentligt ikke turdet sige nej til setuppet - af angst for at blive endnu mere nedskåret ved næste budgetforhandling.

Når nu politikerne har været så smarte at "spare danskerne for at betale licens" og i stedet via skattebilletten...

... jo tak - og samtidig skaffe sig hånds- og halsret over DR ved via statens bevillinger at kunne detailstyre DR's budgetter og bestemme over udsendelser...

Nærmest fortidig DDR-politik - med DF som foregangsmand.

SUK!

Morten Jensen, Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen, erik jensen, Mette Johansson, Torben Arendal, Margit Hansen, David Zennaro, Mathias Petersen, Rasmus Knus, Freddie Vindberg, Peter Mikkelsen, Mads Madsen, Ole Olesen, Carl S. Rasmussen, Frank Wilhelmsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Ud fra gammel tankegang:
Den, der betaler muikken, bestemmer, hvad der skal spilles!

Og det gør de så.

Leo Nygaard, Rasmus Kristiansen, erik jensen, Rasmus Knus, Ole Olesen, Frank Wilhelmsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Jamen, de rige lever nu en gang på andre menneskers bekostning. Af andre folks penge. Se f.eks. den forhenværende konservative borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen. Han tjente 11.000.000 kr. skattefrit på at købe en kæmpe lejlighed til sin familie. Delte den op i flere og solgte dem et års tid efter med den begrundelse "den" alligevel var for stor til familien.

Det er grundlæggende det borgerlighed og kapitalisme går ud på. At leve på andre menneskers bekostning. Kontanthjælp på luksusklassen.

Kim Petersen, Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen, erik jensen, Kristian Knudsen, Martin Christensen, Torben Arendal, David Zennaro, Rasmus Knus, Peter Mikkelsen, Mads Madsen, Ole Olesen, Jan Nielsen, Kasper Mikkelsen, Johannes Lund, Frank Wilhelmsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"For jo mere vi ophøjer rovdyr som Buch og Risgaard, des mere promoverer vi ideen om, at vi kan købe os til en bedre verden"

"Og jo mere vi ophøjer ideen om, at løvens karakteristika er et ideal for mennesket, des mere legitimerer vi ideen om, at det er okay at udnytte andre mennesker."

Det gør 'vi' vel heller ikke. Jeg gør absolut ikke.

Peter Blondin, Kim Petersen, Rasmus Kristiansen, erik jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Måske statspropagandaen bør justeres til formidle andre værdier end mig, mig og mig samt grådighed, grådighed og grådighed. Det forstærker kun de problemer som samfundet står overfor for og burde løse i stedet.

Med en fuldt accelererende klimakrise uden en holdbar løsning i sigte og abnorm global ulighed burde DR gå foran og lave en Grøn Hule med klimaløsninger og et socialt forum, hvor social og økonomisk innovation til gavn for de svageste i samfundet kunne belønnes.

Oxfam publicerer i dag en rapport, hvor det fremgår at i 2021 gik 2/3 af nye indtægter til den rigeste ene procent af befolkningen, en mia. mennesker sulter og for første gang i 25 år stiger antallet af sultende og en skat på bare fem procent af den rigeste ene procent globalt kunne trække to mia. mennesker ud af sult og fattigdom samt finansiere en plan til at afvikle sult.

Hvem handler på den viden?

Morten Jensen, Karin Gottenborg, Lars Jørgensen, Kim Petersen, Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen, Estermarie Mandelquist, Martin Christensen, Viggo Okholm, Mette Johansson, Torben Arendal, Torben Skov, Margit Hansen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar

Tak Kasper Stensgaard!

Henrik Bjerre

Kapitalister koster penge, men de er billigere end kommisærer.