Kronik

At få hjælp efter en hjernerystelse er en kafkask jungle, der kræver et overskud, som man ikke har

Hjernerystelser har en invaliderende usynlighed over sig, der påvirker ens dagligdag i alle henseender. Det er udfordrende nok i sig selv, men sundhedssystemet svigter frem for at hjælpe. Der er brug for en samlet og ensrettet behandlingsprocedure
En almindelig hjernerystelse varer op til seks måneder, men i Emil Kjær Voss’ har den nu varet i over tre år med en dertilhørende sygemelding.

En almindelig hjernerystelse varer op til seks måneder, men i Emil Kjær Voss’ har den nu varet i over tre år med en dertilhørende sygemelding.

Anders Rye Skjoldjensen

Debat
7. januar 2023

Historien om en hjernerystelse er ofte alt andet end spektakulær: Bedringen går så langsomt, at den fremstår som ren indbildning, og ofte rummer end ikke hovedtraumet nogen dramatik. Sommeren 2019 slog jeg hovedet op i en loftsbjælke i et sommerhus. Det var det.

Dér begyndte hovedpinen og kvalmen, trætheden og ikke mindst den depressive tilstand, der følger med. Symptomerne bliver kun værre af alle dagligdagsaktiviteterne som at sidde foran computeren, læse, høre musik, tale i telefon eller bare være sammen med mere end én enkelt person. Alt, der kræver koncentration.

Det er blandt andet inaktiviteten, der gør en hjernerystelse så uspektakulær. Der er ikke noget at se ud over en person, der ligger i sin seng for nedrullede gardiner. Heller ikke med en MR-scanning kan man få øje på noget.

Kun særligt raffinerede scannere, som man mig bekendt ikke har i Danmark, kan påvise de skader, som en hjernerystelse faktisk medfører. Måske er det på grund af denne usynlighed, at det for mange er svært at forstå, hvor invaliderende en hjernerystelse er – til trods for, at cirka 25.000 danskere årligt pådrager sig en hjernerystelse.

Neurologer kan ikke hjælpe

En almindelig hjernerystelse varer op til seks måneder, men i mit tilfælde er der tale om længerevarende følgevirkninger, også kendt som PCS. Det har nu varet i over tre år med en dertilhørende sygemelding.

Det, jeg kan fortælle om PCS, er baseret på egne erfaringer og på, hvad fagpersoner har fortalt mig. Jeg kan kun sidde ved computeren få minutter ad gangen uden at få det dårligt, og selv om jeg flere gange har ignoreret kroppens signaler undervejs, har det taget næsten to uger at skrive første udkast til denne tekst. For fire år siden kunne jeg have gjort det på en eftermiddag.

Det første år efter hjernerystelsen fik jeg det gradvist bedre, men i efteråret 2020 stagnerede min tilstand. Dengang kunne jeg arbejde ved computeren fire gange 25 minutter om dagen, tre-fire dage om ugen. Til gengæld havde jeg hovedpine og kvalme i flere timer bagefter. Så hvordan slipper man af med PCS? Ved gradvist at øge antallet af minutter foran skærmen, sådan som jeg havde gjort. Men hvor skal man vende sig hen, når hovedpinen og kvalmen alligevel ikke forsvinder?

Ja, ikke til sundhedsvæsnet. For neurologer kan ikke hjælpe. De kan kun tilbyde symptombehandling i form af hovedpinedæmpende medicin samt udstrækning af musklerne i nakken. Det har endnu ikke hjulpet mig. Jeg vil ikke bebrejde de enkelte fagpersoner, jeg har mødt. De har helt sikkert gjort deres bedste. Min kritik er rettet mod det sundhedsfaglige system, hvor man møder en læge, der ikke kan præsentere én for nogen behandlingsforslag og måske ikke tror, de findes. Men det gør de, skulle jeg senere finde ud af.

De kom nemlig fra en fysioterapeut i form af to konkrete forslag.

Det første var det private Center for Hjerneskade, hvor de også hjælper folk med milde hjerneskader som PCS – endda i samarbejde med Københavns Kommune. Men på jobcentret fik jeg at vide, at de kun bevilger forløb på Center for Hjerneskade, hvis man som minimum starter i praktik. Og for at kunne starte i praktik er jeg nødt til at få det markant bedre, hvilket behandling på netop Center for Hjerneskade ville kunne hjælpe mig med.

Fysioterapeutens andet forslag var det kommunale Center for Specialundervisning for Voksne (CSV). På jobcentret var beskeden denne gang, at jeg ikke kan få en henvisning hertil, hvis jeg samtidig er tilknyttet psykiatrien. Heller ikke selv om PCS har stor indflydelse på, hvordan man har det psykisk. Senere fandt jeg dog ud af, at jeg kunne blive henvist til CSV af min egen læge. Og det blev jeg. Uden problemer. To år efter min hjernerystelse. Og det er dér, jeg har fået den bedste hjælp til min PCS.

Undervisning, ikke behandling

På CSV bliver man visiteret af blandt andet en optiker. Jeg fik påvist nedsat øjenmotorik og samsyn, et vist besvær med balancen og en tendens til udtrætning: af øjnene såvel som kognitivt.

Det skyldes ikke nødvendigvis hovedtraumet, men kan have været til stede inden hjernerystelsen, uden at jeg har bemærket det, for hjernen er i stand til at kompensere for meget. Men efter hjernerystelsen kan hjernen være så svækket, at den ikke kan kompensere i samme omfang længere. Og så bliver man træt og får hovedpine og kvalme. En vigtig detalje er, at CSV ikke officielt tilbyder behandling. Kun undervisning. Det indskærper de for alle – det er vist noget med lovgivningen. 

Man får individuel undervisning i at finde sine grænser og rykke dem lidt ad gangen i stedet for at blive ved med at overskride dem og dermed overbelaste hjernen. For mig drejer det sig om at ’arbejde’ ved computer og undervejs mærke efter, om jeg har nogle forværringer. Det har jeg som regel efter to til fire minutter. Det er grænsen for, hvor længe jeg må sidde ved computeren uden pause, hvilket jeg har fundet ud af tre år efter min hjernerystelse.

I praksis er CSV’s tilbud en slags behandling, men kun til den indledende fase. På sigt vil det være hensigtsmæssigt med balancetræning og samsynstræning hos en fysioterapeut og en neurooptometrist. Men den type behandling findes ikke inden for det offentlige. Det er mig bekendt kun Center for Hjerneskade, der tilbyder disse behandlingselementer.

Jeg er glad for den hjælp, som jeg får på CSV, men når jeg til foråret afslutter mit forløb, skal jeg selv finde en fysioterapeut og en neurooptometrist, medmindre jeg får bevilget et forløb på Center for Hjerneskade af kommunen.

Et kafkask system

Sådan et forløb inkluderer dog ikke samsynstræning, som jeg ikke har kunnet finde til mindre end 8.000 kroner. For at gøre sig håb om sådan et forløb skal man søge hos Socialforvaltningen, når tilbuddene inden for det sædvanlige behandlingssystem opfattes som udtømte.

Da jeg for et år siden søgte om at få bevilget samsynstræning, fik jeg et afslag, der viste, at Socialforvaltningen betragter CSV som behandling. For afslaget blev begrundet med, at relevansen af samsynstræning ikke kan vurderes, så længe jeg går på Center for Specialundervisning for Voksne. 

At forskellige dele af kommunen er uenige med hinanden om, hvad der er behandling, og hvad der ikke er, gør det kun sværere at finde ud af, hvor man kan få hjælp. 

Hvorfor er der ingen fast behandlingsprocedure for PCS? Og hvorfor har man ikke samlet behandlingen på ét sted? Det ville både være mere effektivt og mere betryggende for patienten, at man ikke selv skal strikke sin behandling sammen.

For man kan ikke planlægge sig ud af symptomforværringerne. De er ikke nær så forudsigelige, som det ser ud på papiret: Får jeg hovedpine og kvalme, fordi jeg har sovet dårligt, eller fordi jeg har talt for længe i telefon? Eller simpelthen fordi der er så mange faktorer at være opmærksom på? Desuden er det ikke muligt at være så disciplineret, som PCS egentlig kræver: Utålmodighed, ivrighed og især rastløshed gør det svært at opdele dagen så skarpt i små intervaller af pauser og aktiviteter.

PCS er ikke noget, man kan klare selv. Og det er ikke, fordi at man er et socialt tilfælde. Det er, fordi man har brug for sundhedsfaglig behandling. Så hvor finder man den?

Emil Kjær Voss er forfatter og oversætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Ønsker du virkelig en fast behandlingsprocedure for PCS?
Det er jo langt fra alle 25.000 der får langvarige/gener/skader af PCS, de fleste klarer sig med ½ år ro, skal de slæbes gennem et langt forløb som de ikke har brug for.
Søgte du overhovedet hospitalsbehandling lige efter mødet med loftsbjælken, eller troede du bare at lidt fred og ro ville være tilstrækkelig behandling?

Henning Kjær hvor står der i indlægget han vil have, at alle 25.000 skal igennem en PCSprocedure.

PCS er et udfald for meget få personer, hvorfor en fast procedure for netop denne diagnose ikke vedrører den store majoritet. Hvorfor skulle en læge stille den diagnose for en person, der er kommet sig normalt efter en hjernerystelse.

Din spørgsmål svarer lidt til, at spørge om man vil have en fast procedure for behandling af sjælden hjernekræft, når nu hovedparten af kræft er noget andet.

Og selv om han ville have besøgt hospitalet med det samme, er der ikke nok udbredt viden om hjernerystelser og især ikke for udredning, forebyggelse og behandling af PCS.

Det skyldes primært, fordi man stadigvæk ikke kan måle det og dermed heller ikke ved hvad en hjernerystelse egentlig er.

Oveni kommer, at vores jobcentre og lægesystem altid kun tænker på heste, når de hører hovslag og zebraer officielt aldrig eksisterer.

Derfor er det så svært, at få nødvendig behandling for zebraer i Danmark.

Nu var han så så heldigt, at finde behandling, men løb ind i andre problemer.

Et jobcentrets formål er ikke at hjælpe, men at skræmme arbejdstagere og vedligeholde arbejdsudbuddet. Derudover holder faguddannede ikke til arbejdsmiljøet og mange af stillingerne er besat af frisører og håndværkere, hvorfor de kan komme frem til mange forskellige afgørelser på samme information.

To det burde være sundhedssystemet, der henviser. Men der er kasserne blevet så små, at mange falder ved siden af og ikke opfylder kriterierne for henvisning.
Officielt spares penge, inofficielt vedligeholdelses arbejdsudbuddet.

Tre man kan få behandling når man har penge. Hvilket man ikke mere har, når man er nået til jobcenteret stemet. Derfor er viden og et egnet forløb i det offentlige sundhedsvæsen så vigtigt.

Steen K Petersen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Inge Lehmann.
Ja, de 25000 med hjernerystelse er totalt uinteressante her. Vi skal/kan ikke nødvendigvis have faste procedurer for alle sjældne lidelser. Det kræver et vist antal at lave faste procedurer.

Kristian Knudsen

Den form for kompleks stimulans til selvheling som din krop har brug for finder du næppe i det konventionelle system. Selv har jeg gode erfaringer med KS-terapi. Men det er formodentligt meget individuelt hvad man fungerer med. Og det koster også andres tid og dine penge. Spørgsmålet man så må stille sig selv er om man har råd til at lade være.

Stine Pristed

Hej Emil
Tak for at du har taget dig tiden, kræfterne og hovedpinen for at skrive denne artikel. Jeg kan genkende mig selv i meget af det du beskriver. Det er 2,5 år siden jeg fik en hjernerystelse, som efter flere besøg ved lægen og neurologen, jeg konstaterede at jeg stod alene med.
Jeg er taknemlig for at du sætter fokus på det og håber at det kan blive bedre, så færre skal igennem denne type af forløb - eller årevis af en liv, som det jo er. Det er ikke bare et patientforløb, deler af vores liv.
Tak.

Steen K Petersen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek, Lonnie Svarre Hansen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Henning Kjær PCS rammer ca 10 til 15 % hver år, altså ca 2500 personer.
https://csv.dk/undervisning-og-tilbud/hjerne-kognition/pcs-senfolger-eft...

Det er flere, end der får hjernekræft. Det er endda ikke kun en kræftform, men flere forskellige og hver hjernekræft kræver anden specialiseret behandling og viden.

Modsat hjernekræft overlever de fleste med PCS, så de bliver langsomt men sikkert en rigtig stor gruppe. Dermed er en fast procedure, ud fra din definition, vigtigere for PCS end forskellige hjernekræftformer.

Jeg vil mene, at PCS med de tal og andre prioriteter i sundhedsvæsenet, ikke falder ind under sjælden mere og kan klare kriterierne for fast procedure.

Bortset fra det er sjældenhed i mine øjne ikke ikke et argument mod fastsatte procedurer.

Især for sjældne sygdomme betyder det, at læger bare kan slå op og hjælpe deres patient.

Ingen læge kan være specialist i alle sygdomme. Ved sjældne sygdomme kan man trække på, at de i verdenssammenhæng kan være flere og dermed, at der ligger viden der. En fast procedure kan bestå af den viden.

Alternativet er, at patienterne alligevel cykler rundt i sundhedsvæsenet, uden de får hjælp eller afklaring.

Steen K Petersen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lonnie Svarre Hansen

Hej Emil,
Tak for din artikel og for at sætte fokus på senfølger ved hjernerystelse. Jeg fik selv PSC for 5 år år siden og kan fortælle lignende historie om manglende viden og ture rundt i systemet, dog fyldt af.mange velmenende mennesker.
Vh Lonnie

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Inge Lehmann
Det kræver ikke meget søgen på www for at finde flere rådgivnings- og behandlingsmuligheder, så hvorfor skal der oprettes yderlige standardiseret behandling. For det hele kan alligevel ikke standardiseres, og det kan hjernekræft måske heller ikke, men der er måske behandlingsgaranti.

Jesper Johannsen

Forleden blev der firgivet en undersøgelse, at kun 4% af danskerne er sunde og raske med det enorme diagnosesystem, der er opbygget særligt de seneste 10-15 år. Resten, de 96%, egner sig til en af de mangeartede og ofte eksotiske diagnoser. Det er kun et spørgsmål on tid før vi alle sammen er syge.

Jesper Johannsen kan det overraske?

Vores miljø er gennemsyret af PFASer.
Det giver bl.a. forhøjet kolesterol og svækket immunsystem. Et svækket immunsystem øger risikoen for infektioner og kræft.

Vores miljø er gennemsyret af plastmanipulerense stoffer, der er hormonforstyrrende. Hormoner er vigtige for fertiliteten, stresshåndtering, vægtkontrol, fordøjelse inklusive sukkerbalancen i blodet.

Vi har en stressepidemi.
Usund stress fører til nedregulering af immunsystemet, celler i knoglerne og kortidshukommelsen, der begår selvmord, grøn stær, diabetes, forandret fedtfordeling i kroppen, forhøjet kolesterol og triglycerider, nedbrydelse af bindevæv osv.

Vores miljø er gennemsyret af mikroplast. Effekterne står stadig åben. Sandsynligvis ikke godt, når de kan finde vej ind i moderkagen.

Vi har aldrig haft så mange biler, med medfølgende forurening og larm. Det forårsager kol, hjertekarsygdomme og demens.

Vi omgiver os også med pesticider, hvor bl.a. f.eks. fungicider ødelægger sædcellers hos så de ikke kan finde ægcellerne.

Osv

Jeg er faktisk imponeret over, der stadig er 4 % der ikke er syge

Hos=gps