Læserbrev

Det er fejlagtigt at tro, at borgernes affaldssortering ikke nytter

Det ville være mere effektivt og klimavenligt at ændre den nuværende tilgang til affaldssortering ved at foretage eftersortering på et centralt sorteringsanlæg fremfor husstandssortering, lyder det fra en SDU-professor. Men det kan risikere at få store negative konsekvenser for muligheden for at genanvende vigtige materialer
Det ville være mere effektivt og klimavenligt at ændre den nuværende tilgang til affaldssortering ved at foretage eftersortering på et centralt sorteringsanlæg fremfor husstandssortering, lyder det fra en SDU-professor. Men det kan risikere at få store negative konsekvenser for muligheden for at genanvende vigtige materialer
Debat
17. januar 2023

Med årsskiftet begyndte en debat om, hvorvidt det overhovedet giver mening, at vi selv sorterer vores affald derhjemme.

Det gør det ikke, hvis man spørger professor fra Syddansk Universitet Henrik Wenzel, der slår til lyd for, at affaldssorteringen i store træk kan klares bedre af robotter end mennesker med en i forvejen presset hverdag. Ifølge professoren er det både mere effektivt og ikke mindst mere klimavenligt at ændre den nuværende tilgang til affaldssortering ved at foretage eftersortering på et centralt sorteringsanlæg med robotter fremfor husstandssortering.

Hos City Container gennemfører vi årligt mere end ti millioner tømninger ude på landets villaveje, i baggårde og ude hos hundredvis af virksomheder. Affaldsindsamling er med andre ord en meget stor del af vores forretning, og derfor skulle man måske tro, at vi er lodret imod de tanker, som Henrik Wenzel lufter. Men vi hilser debatten velkommen. Vi skal hele tiden sikre os, at vi til enhver tid indsamler og sorterer vores affald så klimavenligt og samfundsøkonomisk effektivt som overhovedet muligt. Derfor er det mere end rimeligt at sætte kritisk lup på den tiltagende mængde af affaldsspande og containere, som vi skal sortere i.

Men jeg kan godt frygte, at debatten kan få hr. og fru Danmark til at tænke, at sortering er ligegyldigt. Og det vil vi ikke være godt tjent med.

Hvis danskerne i morgen droppede sorteringen derhjemme, ville det få store negative konsekvenser for vores mulighed for at genanvende vigtige materialer. Eksempelvis kan plastik indsamlet med restaffald ikke genanvendes til fødevareemballage, og da plastik til genanvendelse er en mangelvare, ville vi hurtigt komme på usikker kurs.

Alt det affald, vi dagligt indsamler, bliver ikke »smidt i samme store hul«, som vi ofte hører det udlagt. Tværtimod. Vi og landets forbrændingsanlæg og modtagerpladser med videre bruger utroligt mange ressourcer på at sortere affaldet så optimalt som overhovedet muligt. Kan der opnås forbedringer? Absolut. Men myten om, at det ikke kan betale sig at sortere derhjemme, må på ingen måde få næring, for det er simpelthen ikke sandt.

Hvis debatten derfor skal have afgørende værdi, bliver vi nødt til at insistere på at huske nuancerne. For vi risikerer, at vi taber danskerne undervejs. Det værste, der kan ske, er, at folk bliver ligeglade og dropper den vigtige indsats.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik pedersen

Tak !
Lad budskabet spredes som ringe i vandet ..

Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Helle Degnbol anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvis borgerne kobles af affaldssortering og -ansvar,
og gnides blidt over ryggen med en overbevisning om at affald, det overlader vi da bare til nogle andre eller noget teknik,
så skrottes samtidig bevidstheden om, at affald skal minimeres og helst sletikke blive til affald.

Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Helle Degnbol og erik pedersen anbefalede denne kommentar