Siden Rusland for knap et år siden angreb Ukraine i fuld skala, har Europa gjort meget for at støtte krigens flygtninge. De europæiske lande huser i dag 7,9 millioner. Heraf har de 4,7 millioner registreret sig under EU’s direktiv om midlertidig beskyttelse, som giver flygtninge mulighed for at bo, arbejde, studere og få adgang til værtslandets fulde skala af ydelser.
Men krigen fortsætter, så langt man kan se frem. Og Europas regeringer indstiller sig nu på, at den kan trække ud i årevis. Imens slås deres borgere med øgede leveomkostninger. En begyndende ’flygtningetræthed’ kan lure, skønt vi endnu kun har få eksempler på direkte fjendtlighed over for de ukrainske flygtninge.
En opfordring til at optrappe propagandakrigen?
Tak for at belyse et vigtigt emne. Desværre er fakta ikke så interessante for mange, som de burde være. At fremme eget narrativ er ofte vigtigere. Det er derfor af stor betydning at skabe basis for at søge de fakta der reelt belyser et emne. Jeg oplever, her i Krakow i Polen, at de ukrainske flygtninge er en velkommen tilgang til arbejdsmarkedet. Man håber faktisk at mange af dem bliver boende også efter en fredsafslutning. Hvornår den så end måtte komme.