Læserbrev

Før kvinder får værneplig, bør vi undersøge, om værnepligten er nødvendig

Det er vigtigt at undersøge både de positive og negative konsekvenser af værnepligt for kvinder. Det er værd at overveje, om værnepligt stadig er en nødvendighed, eller om værnepligt til kvinder kan øge kvaliteten i Forsvaret
Det er vigtigt at undersøge både de positive og negative konsekvenser af værnepligt for kvinder. Det er værd at overveje, om værnepligt stadig er en nødvendighed, eller om værnepligt til kvinder kan øge kvaliteten i Forsvaret
Debat
31. januar 2023

I diskussionen om, hvorvidt der bør være værnepligt til kvinder, er det er vigtigt at bemærke, at det ikke kun er et spørgsmål om lighed mellem kønnene, men også et spørgsmål om effektivitet og kvalitet i Forsvaret. Først og fremmest kan man stille spørgsmål ved værnepligten i sig selv. For det handler også om, hvorvidt vi som samfund stadig mener, at individer skal tvinges til at tage del i militære systemer. Her er en af argumenterne mod værnepligt, at det kan være en tvangsmetode, der tvinger mennesker til at forlade deres familier, karrierer og uddannelser for at tjene i Forsvaret. Det kan føre til økonomiske og emotionelle belastninger for den enkelte og deres familier.

Derudover kan det også være en udfordring at rekruttere kvalificerede og motiverede personer, når værnepligten er tvungen. Her kan man forestille sig, at det er mere motiverende at være en del af en militær enhed, hvis alle er der på et frivilligt grundlag. Tvang kan føre til en dårligere kvalitet i Forsvaret og en reduceret effektivitet i krisetider.

Argumentet for værnepligt for kvinder er, at det giver mulighed for at rekruttere flere kvalificerede personer til Forsvaret, da puljen bliver større, hvilket kan øge effektiviteten og styrken i Forsvaret. Det kan også bidrage til at øge ligheden mellem kønnene i Forsvaret og samfundet som helhed.

Det er vigtigt at undersøge både de positive og negative konsekvenser af kvindelig værnepligt grundigt, før man træffer en beslutning. Der bør også tages hensyn til de konkrete forhold i Danmark, herunder kapaciteten – og den nuværende kultur i Forsvaret. Det er vigtigt at overveje, om værnepligt i Danmark stadig er nødvendigt, og om det er den bedste måde at sikre landets sikkerhed på.

I stedet kan man overveje alternative metoder til at sikre landets sikkerhed, såsom frivillige kræfter eller professionalisering af Forsvaret. Dette kan give mulighed for at rekruttere de mest kvalificerede og motiverede personer, samtidig med at det giver den enkelte frihed til at vælge, om de ønsker at tjene i Forsvaret eller ej.

Bushra Hanif er ph.d.-studerende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens peter hansen

Man har kunnet nægte militærtjeneste i over 100 år i DK. Så den enkelte kan selv tage stilling. Kvinde eller mand.

Hans Peter Michaelsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Tænk over om du helst vil have et militær bestående af en lukket klike af udvalgte som er de eneste som har kendskab til våbenbrug.
Eller om du vil have en folkelig forankret styrke som egentlig ikke er så vilde med våben og som kan tænke selv og stille spørgsmålstegn ved ordrer.

Selv tidligere værnepligtig.