Læserbrev

Journalistikuddannelsen på Roskilde Universitet giver vigtige kompetencer

Det er forståeligt, at journaliststuderende Laura Skov er ivrig efter at komme i gang med sin uddannelse i journalistik. Men et tværfagligt semester kan ende med at give hende værdifulde perspektiver, som hun vil kunne bruge senere i sin karriere
Det er forståeligt, at journaliststuderende Laura Skov er ivrig efter at komme i gang med sin uddannelse i journalistik. Men et tværfagligt semester kan ende med at give hende værdifulde perspektiver, som hun vil kunne bruge senere i sin karriere
Debat
30. januar 2023

Journaliststuderende Laura Skov skriver i en kommentar i Information den 26. januar 2023, at det har været svært at gennemskue, hvad hun fik ud af sit første tværfaglige semester på kandidatuddannelsen i journalistik på RUC. Det er naturligvis en feedback, vi tager seriøst.

Samtidig må vi dog understrege, at den større mening måske vil indfinde sig med en smule tålmodighed. Journalistik er én af vores mest populære uddannelser med lav ledighed og ekstremt lille frafald. Det er naturligvis helt i orden at have meninger om uddannelsens opbygning, men vi tror på, at studiet og de forskellige delelementer vil give mening, når man er nået længere i sit forløb.

Meningen med den tværfaglige specialisering er, at man som studerende får viden og kompetencer, som kan styrke og supplere ens journalistikfaglighed. Tværfaglighed er en central del af vores dna, og det gælder også på journalistik.

Stærkere faglig profil

Vi er det eneste universitet i Danmark, som kombinerer journalistik med et semester på et andet fag – for eksempel politik og forvaltning, bæredygtig omstilling eller global and development studies – og dermed giver de studerende et specialiseret fagligt og metodisk fundament at formidle ud fra. Der indgår desuden et års lønnet praktik i kandidatuddannelsen, som derfor er på tre år i alt.

Det er naturligt, at man som studerende på første semester ser frem til at komme i gang med den faglighed, man brænder for. Men det betyder ikke, at der ikke kan være værdifuld indsigt i den tværfaglighed, som man får mulighed for at dyrke via semesteret på et andet fag.

Specialviden inden for andre fagområder er desuden med til at styrke de studerendes profil. Vores erfaring er, at flere arbejdsgivere ser positivt på, at man som færdiguddannet journalist har kompetencer med fra relevante områder inden for andre fagligheder.

Når det er sagt, skal vi naturligvis beklage, at der kan være børnesygdomme i en ny uddannelsesstruktur. Men vi ser frem til, at Laura og hendes medstuderende kommer lidt længere på studiet, og undervejs håber vi, at vi får en god dialog om studiets opbygning, så vi kan diskutere og eventuelt tilpasse den.

På den måde sikrer vi, at uddannelsen fortsat har en høj faglighed med fokus på de kompetencer, som de studerende har brug for ude i virkeligheden.

Sune Lægaard er prodekan for uddannelse ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her