Læserbrev

Hvis vi køber israelske våben, støtter vi en krig for at stoppe en anden. Det er absurd

Det er moralsk paradoksalt, når Danmark vælger at støtte det ukrainske forsvar ved køb af våben fra Israel. For vi kan ikke minimere ødelæggelserne i en konfliktzone ved at støtte ødelæggelserne i en anden
Det er moralsk paradoksalt, når Danmark vælger at støtte det ukrainske forsvar ved køb af våben fra Israel. For vi kan ikke minimere ødelæggelserne i en konfliktzone ved at støtte ødelæggelserne i en anden
Debat
1. februar 2023

Krig er frygteligt. Det er den primitive handling, når talen forstummer. Uanset hvor og hvornår den finder sted, er den båret af magtens værdier om besiddelse og herredømme. Og lige nu finder den sted på det europæiske kontinent.

Vi har udpeget fjenden og sender moralsk støtte og våbenbistand til vennen. Vi gør det i troen på, at retfærdigheden skal ske fyldest, at balancen kan genfindes – hvis den rent faktisk findes.

En ting, der dog findes, er krig overalt på kloden. Og lige nu lever hvert sjette barn ifølge FN i en konfliktzone. 

Vi har derfor, groft sagt, kun blik for vort eget. For ét er at støtte en part i en krig, andet er at optrappe en anden.

Og dette sker, når Danmark vælger at købe våben af Israel, der dagligt overtræder grænser, konventioner og medmenneskelighed i forhold til deres besættelse af Palæstina.

Her køber Danmark våben med det store sværd i hånden. Et sværd, der taler om retfærdighed for ukrainerne, og evnen til at beskytte alle i verden. Men bare ikke palæstinenserne.

Det store rungende spørgsmål er derfor: Hvordan kan vi forklare og forsvare at handle med Israel?

Hvis Ruslands invasion fordømmes, og ukrainerne støttes med krudt og kugler, hvordan kan Israels årtier lange undertrykkelse af palæstinenserne retfærdiggøres – og endda støttes gennem handel med Israel?

For menneskets evne – som har gjort os overlevelsesdygtige – til at fortrænge ting og sætte andre ting i fokus, gør os også blinde over for de åbenlyse uretfærdigheder.

At noget er tæt på i fysisk forstand, gør det naturligvis mere nærværende mentalt. Og fjernere liggende krige virker mere uvedkommende og kan derfor let fortrænges.

Men det er dog hverken moralsk eller medmenneskeligt set acceptabelt. 

Og er det ikke netop dette, evnen til at kunne sætte sig i andres sted, og se handlinger i et større perspektiv, der også gør os til mennesker?

Vi er forpligtet i alle sammenhænge til at betragte menneskehedens handlinger udefra, men især oppefra. Og i denne krig har vi mistet perspektivet.

For at handle med Israel for at støtte Ukraine er reductio ad absurdum.

Derfor bør den danske regering stoppe al samhandel med Israel generelt. 

For vi kan ikke minimere ødelæggelserne i en konfliktzone ved at støtte ødelæggelserne i en anden. 

Sascha Haunstrup Qvortrup er antropolog og idéhistoriker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Andersen

At købe våben af en besættelsesmagt er underligt, absurd og forkasteligt.

Peter Mikkelsen, Steen K Petersen, Hanne Kock, Mette Johansson, Peter Bryde Poulsen, Nike Forsander Lorentsen, erik pedersen, Ib Gram-Jensen, Klaus Lundahl Engelholt, Marianne Stockmarr, Lasse Schmidt, Carsten Munk, Kim Jensen, Ditlev Palm, Eva Schwanenflügel, Line Bech, Viggo Okholm og Marianne Rosenkvist anbefalede denne kommentar
Peter Bryde Poulsen

Israel er USA's gode ven,altså er de de også vores gode ven !
Det hævdes jo,at Israel er et demokratisk land !

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Peter Blondin og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Regeringen er absolut håbløs. Der er allerede fra start, blokeret for al fornuft.

Peter Mikkelsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Peter Blondin anbefalede denne kommentar