Klumme

Middelklassen er truet af statustab, når økonomien strammer til

De økonomisk stressede mellemlag oplever i en kriseramt økonomi, at friværdien svinder, og livsstilen må lægges om. Spørgsmålet er, hvilke politiske konsekvenser det får – her viser erfaringen, at middelklassen kan svinge både til venstre og til højre
Partilederne fra de tre svenske regeringspartier - Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna - og fra støttepartiet Sverigedemokraterna er på vej til pressekonference. Den blå regering, der tiltrådte i september, vandt mange middelklassevælgere på løftet om at skrotte afskrivningskravet på boliglån, skriver Åsa Linderborg.

 

Partilederne fra de tre svenske regeringspartier - Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna - og fra støttepartiet Sverigedemokraterna er på vej til pressekonference. Den blå regering, der tiltrådte i september, vandt mange middelklassevælgere på løftet om at skrotte afskrivningskravet på boliglån, skriver Åsa Linderborg.

 

Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix

Debat
5. januar 2023

Jeg er begyndt at bekymre mig om penge på en måde, jeg ikke har gjort, siden jeg var ung. Og det til trods for, at jeg er højindkomstmodtager.

Det er mine realkreditlån og renterne, der tynger mig. Som så mange andre i min socialklasse lever jeg langt over evne. Måske ikke ligefrem spektakulært luksuriøst, men dog på en ’god’ adresse.

Min lejlighed er faldet i værdi med en million, siden Ukrainekrigen startede. At eje gør en grådig. Især hvis man kun ejer et lån.

Før krigen brød ud, kostede et halvt kilo smør 49 svenske kroner – nu koster det 80. Kyllingen, der før kostede 79 kroner kiloet, koster nu 129. Jeg føler måske ikke lommesmerter, hver gang jeg handler, men resultatet over en hel en måned er alligevel til at mærke. Og så har jeg ikke engang børn tilbage i min husstand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her