Kommentar

Økoaktivisternes kunstaktioner er et berettiget modtræk til demokratiets manglende handlekraft

Så længe metoderne er ikkevoldelige, bør vi hylde civil ulydighed til fordel for fremtidige generationers interesser, der svigtes af demokratier uden klimapolitisk handlekraft
Aktivister fra organisationen Just Stop Oil trængte i juli ind på Londons National Gallery og limede deres hænder fast til John Constables Høvognen – et ikonisk maleri af et landligt England, som det så ud for 200 år siden.

 

Aktivister fra organisationen Just Stop Oil trængte i juli ind på Londons National Gallery og limede deres hænder fast til John Constables Høvognen – et ikonisk maleri af et landligt England, som det så ud for 200 år siden.

 

Debat
9. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I juli sidste år gik aktivister fra Just Stop Oil ind i Londons National Gallery og styrede mod John Constables Høvognen – et ikonisk maleri af et landligt England, som det så ud for 200 år siden. Efter at have dækket maleriet med et billede af vor tids miljøødelæggelser limede de hænderne fast til rammen og forberedte sig på at blive anholdt.

Tre måneder senere mødte andre aktivister op på samme museum og kastede tomatsuppe på et af Van Goghs solsikkemalerier. I Holland limede en aktivist sit hoved fast til Vermeers Pige med perleørering, mens en anden hældte rød væske over ham. I Wien smurte medlemmer af Last Generation – en gruppe, der vil understrege, at vi er sidste generation, der kan forhindre katastrofale klimaændringer – en sort substans ud over Gustav Klimts Død og liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

filohvad?

Torben Kjær Andersen

Så nu afgøres lovlighed efter princippet om relativisme?

jens christian jacobsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Forureneren stopper forureningen. Det må være det etiske i klimakrisen. Det frie initiativ må vise vej til at begrænse det fri initiativ. I lang tid har det fri initiativ sendt regningen videre til det politiske system (nogen steder kaldet demokratier) der har troet de kunne begrænse det fri initiativ/den økonomiske logik/væksten. Parallelt hermed er forureningen fortsat. Nu kaldes det klimakrise og biodiversitetskrise. Men man burde tilføje den humane forgiftningskrise. Hvorom alt er, er det ikke en demokratikrise. Jeg tænker at det er en krise i civilsamfundet.

Rasmus Kristiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

De kommer ikke til at opnå det de gerne vil. Da dem det går ud over ikke har magt over dem der forurener.

Så næste skridt bliver nok reel sabotage af produktionsvirksomheder.

jens christian jacobsen, Rasmus Kristiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Singer skriver i dag om dem, der limer sig fast til berømte billeder. Det fortæller bare om tomme trusler, for aktivisterne kan ikke lime sig frem til et andet samfund. Jeg ser det som fortvivlelsens selvhjælp, et skrig om hjælp, men som ikke vil ændre ret meget.
‘Udviklingen går for langsomt’, hedder det tit, men udviklingen er et diffust begreb. Det opfattes stadig som et positivt begreb, selvom udviklingen er skyld i naturkatastroferne.
Man har nu åbnet det første anlæg til dumpning af co2 i undergrunden. Så kan man fortsætte udviklingen, der har andre negativsider end udledning af co2. Der er fx opbrug af Jordens ressourcer, ødelæggelse af naturområder, udpining af planter, dyr og mennesker, forøgelse af verdens befolkning hen mod 9mia inden for få år.
Det siges tit, at man ikke kan sætte udviklingen i stå. Det vil betyde, at udviklingen så en dag, sætter sig selv i stå. Hvorfor tales der ikke mere om det?

Filo-Psykopater hvis bedrift er, at kulturpenge i mængder, fremover anvendes til G4s og andre vagt og overvågnings selskaber.
Flot, fantastisk innovativt.
10 dobbelt straframme, mindst!

Helle Degnbol

God artikel. Oplyst og oplysende. Tak.

Øhh forstår ikke lige hvorfor politikerenes mangel på mental kapacitet skal gå ud over kunsten, kunsterne har vel ikke lavet forureningsproblemerne. Aktioner der er relevante miljø relateret direkte i politikernes egen baghave ville nok være mere relevant.