Kronik

Råd til regeringen: Slip fantasien løs, når I planlægger fremtidens cirkulære økonomi

Videnskaben har fortalt os, hvad vi skal væk fra. Vores forestillingsevne skal fortælle os, hvor vi skal hen. Derfor bør regeringen lave en ny national strategi for cirkulær økonomi med fantasi og visioner, ikke bare reduktionsmål
Det er ikke nok at fokusere på genanvendelse og affaldssortering, hvilket hidtil har præget debatten om cirkulær økonomi.

Det er ikke nok at fokusere på genanvendelse og affaldssortering, hvilket hidtil har præget debatten om cirkulær økonomi.

Peter Leth-Larsen

Debat
9. januar 2023

Hvornår har du sidst brugt din fantasi på dit arbejde? Eller til at nå et mål for menneskeheden? Vi står som art over for en fundamental civilisationskrise. Mange virksomheder, aktører og privatpersoner er klar over, at de skal ændre deres adfærd, hvis de ønsker at efterlade et godt klima, rent og drikbart vand og en blomstrende biodiversitet til deres efterkommere.

Der er sat mål – mange mål – og mange udvikler konstant redskaber til at nå dem. Men regeringen kan ikke være ambitiøs på klimaets vegne uden en ambitiøs strategi for cirkulær økonomi. Det er ikke nok at fokusere på genanvendelse og affaldssortering, hvilket hidtil har præget debatten om cirkulær økonomi. 

Derfor håber vi, at de danske politikere er klar til at sætte en fælles cirkulær retning for Danmark på et højere niveau, end vi kender det i dag.

Det er en kendsgerning, at vi som land aldrig når vores ambitiøse og forpligtende klimalov om at reducere vores CO₂-aftryk med 70 procent i 2030 og opnå CO₂-neutralitet i 2045, hvis vi ikke producerer og anvender vores ressourcer på en cirkulær måde.

Vi opnår ifølge Ellen MacArthur Foundation kun 55 procent af de globale klimamål med energieffektivisering og omstilling til vedvarende energi. De resterende 45 procent skal hentes ved at omlægge måden, vi producerer og forbruger på

Vi har derfor tre afgørende elementer, som den nye regering skal inkludere i Danmarks kommende nationale strategi for cirkulær økonomi i 2023.

Fælles vision

En national cirkulær strategi skal sætte en fælles forpligtende retning for cirkulær omstilling i Danmark. Det er presserende at sætte et konkret mål for den cirkulære omstilling i 2030 og 2050, som vi eksempelvis ser i Holland og på europæisk plan. Og det er ikke tilstrækkeligt med reduktionsmål.

En cirkulær strategi skal hjælpe danskerne med at forestille sig, hvilket samfund vi alle skal bevæge os hen imod. Vi skal turde forestille os et levende cirkulært samfund, hvor mennesker og klode trives. Et samfund rigt på innovation, hvor grøn mad smager fantastisk, hvor det er nemt og umiddelbart at genbruge og genanvende produkter, og hvor cirkulære materialer er det oplagte og nemme valg. Vi skal italesætte alt det, vi får og giver til hinanden, vores planet, dyreliv og efterkommere, når vi skaber vores uimodståelige samfund. Hvis vi ikke gør det sammen og på tværs af sektorer, systemer og samfundslag, bliver det svært at skabe forandringen.

Vi har brug for en visionær strategi for cirkulær økonomi, der ikke blot lægger sig i slipstrømmen af de kommende europæiske lovkrav og direktiver og fokuserer på reduktionsmål og øget genanvendelse, som den eksisterende strategi fra 2018 gør. Regeringen skal vise danske virksomheder, organisationer og borgere, de mange muligheder, konkurrencefordele og potentialer for et bedre samfund, som en cirkulær strategi kan føre til, hvis vi for alvor gentænker måden, vi designer og skaber produkter på.

Systemisk forandring

Omstillingen til cirkulær økonomi kræver, at vi anlægger et cirkulært blik på vores materialer, ressourcer og produkter – at vi nøje overvejer, hvordan affald kan tænkes helt ud af ligningen, og hvordan materialers levetid forlænges mest muligt.

Cirkularitet griber ind i mange dele af samfundet og kalder på grundlæggende systemiske forandringer. Det kræver eksempelvis, at vi udvikler og anvender bæredygtige materialer, og at virksomhederne udvikler forretningsmodeller med økonomiske incitamenter for at forlænge materialers livscyklus.

Men cirkulære produkter griber også ind i forbrugere og borgeres liv – de skal for eksempel hjælpes til i langt højere grad at vedligeholde og genbruge produkter. Og cirkularitet udfordrer den offentlige infrastruktur, der er nødvendig for indsamling og genanvendelse af materialer. En cirkulær strategi kræver derfor tæt samarbejde på tværs af mange sektorer og fagområder og må ikke afgrænses til én isoleret sektor eller ét ressortområde.

For det er umuligt at være en cirkulær virksomhed eller organisation i en lineær industri. En vigtig forudsætning for at lykkes med systemiske forandringer er, at virksomheder og offentlige organisationer tør eksperimentere og samarbejde på nye måder på tværs af forsyningskæder og økosystemer. De er nødt til at prøve sig frem og teste nye processer og fælles løsninger.

Der skal skabes trygge rammer og afsættes flere midler til eksperimenter, og regeringen skal se på dispensationer fra relevante reguleringer, der sætter virksomheder og kommuner mere fri.

Se ud over teknologien

Teknologien er på mange måder et af menneskets største håb i den bæredygtige og cirkulære omstilling. Gennem teknologisk innovation kan vi udvikle nye produkter og redskaber, som redefinerer måden, vi bruger jordens ressourcer på.

Men teknologien er ikke hele løsningen på de cirkulære udfordringer. Den er et middel til at opnå forandring. En vindmølle er for eksempel ikke en fuldstændig løsning på klimakrisen. Den er et redskab til at ændre måden, vi bruger energi på. Vi snyder os selv, hvis vi tror, vi kun skal finde et bestemt antal løsninger, og så kan læne os tilbage. Vi skal ikke bare finde løsninger, men tilvælge og tillære os grundlæggende og vedvarende forandringer med hjælp fra de redskaber, vi udvikler.

Omstillingen sker i mødet mellem mennesket, design og teknologi. Vi lykkes i de situationer, hvor mennesker tager teknologien til sig – fordi den enten er vedkommende, nem, effektiv, ressource- og økonomisk besparende eller endda smuk.

I Danmark har vi opnået et stærkt internationalt brand på vores unikke designtradition. Vi er kendt for at designe produkter og løsninger med høj kvalitet og lang holdbarhed, enkelhed og forståelse for brugerens behov. En national strategi for cirkulær økonomi i Danmark skal derfor både investere i teknologiske kompetencer og i de humanistiske, kreative, kulturelle og designmæssige kompetencer, som er nødvendige for, at mennesker og forbrugere tør og har lyst til at gøre noget, som de ikke har gjort før. For det er i samspillet mellem design, teknologi og forståelsen af menneskers behov, at vi skaber fremtiden.

Vi glæder os til at se regeringens nationale strategi for cirkulær økonomi. Og mens vi venter på politikerne, fortsætter vi sammen med at eksperimentere og ændre adfærden, der har skabt den fundamentale civilisationskrise, menneskeheden står i. Behovet for forandring er akut.

Ditte Lysgaard Vind er stifter af The Circular Way 

Sune Dowler Nygaard er direktør for Miljøteknologi på Teknologisk Institut

Julie Hjort er direktør for bæredygtig omstilling i Dansk Design Center (DDC)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Endelig. Nu bliver alt godt. Det er så let, når vi bare vil. En vigtig brik i fremtidens cirkulære samfund er, at fjerne alle forbrugsmuligheder fra så mange mennesker som muligt og sætte dem fri til at tage ansvar for deres eget liv. De høje sociale overførelsesindkomster er en bremse for den innovative cirkulære fremtid. Vores handlekraftige regering er godt på vej med en moderne omfordeling af midlerne, hvor de mange der ikke har noget bidrager til de få som i forvejen har for meget. Det vil medføre en betydelig forbedring på vej mod den innovative cirkulære økonomi. For dem der har mindst har alligevel ikke forstand på penge og bruger dem bare, mens de velhavende kender pengenes værdi og investerer, hvor det største fremtidige afkast er muligt.

Så vi er godt på vej ind i det nye moderne innovative cirkulære samfund, med et langt mindre forbrug og hvor det, at undgå madspild bliver en overlevelsesstrategi for mange af dem der kun har lidt.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Carsten Kristensen anbefalede denne kommentar
Carsten Kristensen

De riges paradis - Hvor man på vej til næste WEF i sin G6 kan kigge ned på slavehærens lerklinede hytter, og udbryde: "Vi gjorde det" mens man skyller Belugaen ned med Champagne fra krystalglas...

Lise Lotte Rahbek

Adskillelsen af "har behov for" og "har lyst til" er længe ventet og der er ikke lys for enden af tunnellen. Faktisk kan man endnu slet ikke få øje på tunnellen.

Regeringen siger, at befolkningen/forbrugerne har brug for at arbejde mere. Arbejde hårdere. Arbejde længere. For kun via arbejdet kan befolkningen opnå alt det, de endnu ikke har drømt om, at de kunne have lyst til. Arbejde er svaret. (Don't look up !)

Mikkel Frimer-Rasmussen, erik pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Kristensen

Hvordan laver man cirkulær økonomi når al produktion ligger i Kina?
Skal handle på Wish og Shein forbydes? Shein sætter 10.000 nye modeller til salg HVER DAG!
Skal Roskilde festivalen forbydes, når det hele ligner Jerusalems ødelæggelser på sidste søndag?

Jesper Johannsen

Jeg har besluttet at blive kristen igen og tage en slapper og løbe fra ansvaret. For som kristen er alt, hvad der sker er Guds vilje.