Læserbrev

Det bliver reelt kun de lavtlønnede, der betaler for afskaffelsen af store bededag

Med genindførelsen af skattestoppet vil SVM-regeringen ikke finansiere forsvarsforliget med skatteforøgelser, men omlægge store bededag. Dermed giver de hele regningen videre til de laveste lønindkomster, mens de fratager de selvstændigt erhvervsdrivende
Ved at stryge store bededag sender regeringen ved forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) regningen for øgede forsvarsudgifter videre til lønmodtagerne, skriver Jørgen Lindgaard Pedersen i dette debatindlæg.

Ved at stryge store bededag sender regeringen ved forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) regningen for øgede forsvarsudgifter videre til lønmodtagerne, skriver Jørgen Lindgaard Pedersen i dette debatindlæg.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Debat
19. januar 2023

I et debatindlæg i Solidaritet fra den 2. januar 2023 understreger politisk økonom Anders Lundkvist en delvis overset del af SVM-regeringsgrundlaget — nemlig genindførelsen af skattestoppet kendt fra den første Venstre-regering i 2001-2005.

Betydningen heraf er ikke mindst vigtig for at forstå Mette Frederiksens (S) insisteren på, at store bededag skal ændres til en almindelig arbejdsdag. For en gennemførelse af forslaget skønnes at bidrage netto med et øget arbejdsudbud på 8.500 fuldtidsstillinger inden 2030. Staten vil desuden få et merprovenu på 11 milliarder kroner ligeledes inden 2030.

Indgrebet mod lønmodtagerne med fjernelsen af store bededag er borgerlig klassepolitik, fordi de cirka 200.000 selvstændige kan holde fri eller arbejde, som det passer dem. Hvis lønmodtagerne derimod gør det, koster det dem en feriedag.

Med de aktuelle tendenser til, at en del højere mellemindkomstmodtagere på forskellig vis nedsætter deres arbejdsudbud, vil det kun blive lav- og de lavere mellemindkomstmodtagere, som i praksis kommer til at arbejde én dag mere.

Hvorfor Socialdemokratiet har accepteret genindførelsen af et skattestop, er svært at forstå. Uden dette provenu ville tilvejebringelsen jo kunne være sket via en skatteforøgelse, der også ville have ramt selvstændige erhvervsdrivende.

Store dele af befolkningen ville sikkert have accepteret argumentet om oprustningens nødvendighed samt våbenhjælpen til Ukraine. Men partiet har, med åbne øjne, må man formode, accepteret, at det kun er lønmodtagerne, der skal betale for denne udgiftskrævende politik.

Derfor er det meget sandsynligt, at regeringens politik bliver den sten, som vælter en fredelig overenskomstafslutning her i foråret 2023.

Jørgen Lindgaard Pedersen er lektor emeritus ved Danmarks Tekniske Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Derfor er det meget sandsynligt, at regeringens politik bliver den sten, som vælter en fredelig overenskomstafslutning her i foråret 2023."

Man har da lov til at håbe!

Det er på høje tid, arbejdstagerne siger fuldstændig fra overfor 'reformer', der kun tilgodeser magteliten og de rigeste i samfundet.

Den omvendte Robin Hood skal ud af folkestyret.

Steen K Petersen, Torben Skov, Ebbe Overbye, Tommy Clausen, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Per Klüver, Morten Jensen, Martin Christensen, Jes Thomsen, Egon Stich, Lise Lotte Rahbek og Mette Johansson anbefalede denne kommentar

Det drejer sig slet ikke om forsvaret - det drejer sig om at lettelserne i arveafgiften for de mest velhavende skal finansieres. Det andet er bare spin.

Steen K Petersen, Torben Skov, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Arne Albatros Olsen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Keld Sandkvist

Socialdemokratiet findes ikke
Mere - kun af navn