Læserbrev

Regeringens snævre fokus på Afrika gavner ikke udviklingsindsatsen

Spedalskhedskommissionen bifalder den nye regerings udviklingsstrategi, men vi ærgrer os over det snævre fokus på Afrika. Geografi bør ikke være det afgørende – for der er brug for Danmarks støtte i kampen mod fattigdom fra Bolivia til Bangladesh
Spedalskhedskommissionen bifalder den nye regerings udviklingsstrategi, men vi ærgrer os over det snævre fokus på Afrika. Geografi bør ikke være det afgørende – for der er brug for Danmarks støtte i kampen mod fattigdom fra Bolivia til Bangladesh
Debat
3. januar 2023

Spedalskhedsmissionen er begejstret for den nye regerings fortsatte fokus på at styrke lokale civilsamfund i det globale syd og leve op til FN’s mål om at bruge 0,7 procent af bni på udviklingsbistand.

Vi beder imidlertid den nye regering om at lette på det snævre fokus på Afrika, som kommer til udtryk i regeringsgrundlagets punkt 5.3, »Øget indsats i nærområder og Afrika«. Det er princippet om et stærkt civilsamfund og ikke geografi, der skal være bærende i udarbejdelsen af den næste udviklingspolitiske strategi.

Vi forstår det politiske fokus på at sikre Europas ydre grænser mod flygtningestrømme fra Afrikas kyster. Samtidig ved vi, at hver flygtning gemmer på en historie fyldt med lidelse og en daglig kamp for at overleve. Når de vælger at forlade familie, sprog, traditioner og land, sker det af dyb nød.

Det er netop den nød og fattigdom, som et styrket civilsamfund formår at bekæmpe gennem behovsdrevne strategiske ydelser, kapacitetsopbygning og fortalervirksomhed.

Danmarks støtte til civilsamfundet i det globale syd varetages af de danske udviklingsorganisationer. Vi styrker kapaciteten hos partnerorganisationer i Asien, Afrika og Latinamerika til at forbedre livsvilkårene for udsatte befolkningsgrupper i dialog med deres politikere, myndigheder og erhvervsliv.

I Spedalskhedsmissionen sker det blandt andet ved at styrke kvindeligt lederskab hos mennesker med handicap i Bangladesh.

Og det er ikke kun et behov, der er i Afrika. I alle fattige lande har socialt udsatte, personer med handicap, etniske og religiøse minoriteter brug for Danmarks støtte i deres egen kamp mod fattigdom.

Derfor håber vi på regeringens støtte til at fortsætte arbejdet i både Benin, Bolivia og Bangladesh.

Jørgen Andersen er formand for Spedalskhedsmissionen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her