Læserbrev

Alternativet: Udvandede valgløfter om rent drikkevand kalder på ny værdisætning af naturen

Forureningen flyder i vores drikkevand og overalt i naturen. Det kræver politisk handling nu, så vi kan stoppe med at køre rovdrift på naturen. Derfor skal vi værdisætte naturen anderledes gennem et nyt, grønt bnp for at sikre fremtidens drikkevand
Vi drukner i forurenet drikkevand. Miljøet drukner i pesticider. PFAS-forureningen er overalt. Fælles for det hele er, at det kræver akut politisk handling. Desværre tøver Christiansborg, skriver medlem af Folketinget og politisk leder af Alternativet Franciska Rosenkilde i dette læserbrev.

Vi drukner i forurenet drikkevand. Miljøet drukner i pesticider. PFAS-forureningen er overalt. Fælles for det hele er, at det kræver akut politisk handling. Desværre tøver Christiansborg, skriver medlem af Folketinget og politisk leder af Alternativet Franciska Rosenkilde i dette læserbrev.

Sigrid Nygaard

Debat
23. februar 2023

I oktober sidste år, da valgkampen var på sit højeste, mødtes jeg med statsminister Mette Frederiksen (S) og partilederne fra SF, De Radikale og Enhedslisten ved en drikkevandsboring ved Køge. Her lovede vi hinanden og den fremmødte presse, at det var på høje tid, vi gjorde noget alvorligt ved vores drikkevand.

En rapport fra GEUS viser nemlig, at der i 2021 blev fundet rester af pesticider i 51,7 procent af de aktive drikkevandsboringer. I 13,7 procent af boringerne er der fundet pesticidrester over grænseværdien.

På den baggrund stod Alternativet, Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokratiet sammen og efterspurgte handling. I en samlet melding krævede vi, at op mod 200.000 hektar skal fredes for brug af sprøjtegifte frem mod 2030.

Noget har nu ændret sig for vores statsminister. For den nye SVM-regering har i hvert fald druknet initiativet. Men naturen og miljøet har brug for at blive taget alvorligt, og det kræver, at vi tager skyklapperne af for de mange negative konsekvenser ved den økonomiske vækst.

For nylig offentliggjorde en forskergruppe et stort og ekstremt vigtigt projekt fra Københavns Universitet, der giver et bud på, hvordan et grønt bnp kan beregnes. Et bnp, der medtager konsekvenserne for kloden.

Og resultaterne er entydige. Vores ensidige fokus på økonomisk vækst efterlader en kæmpe ubetalt regning hos naturen, og dermed til de næste generationer, der får en nedslidt klode i dåbsgave. Alene i 2019 udnyttede det danske samfund naturen for ressourcer svarende til en pris på 251 milliarder kroner.

Vi drukner i forurenet drikkevand. Miljøet drukner i pesticider. PFAS-forureningen er overalt. Fælles for det hele er, at det kræver akut politisk handling. Desværre tøver Christiansborg.

Dette er paradoksalt, når vi fodres med viden og perspektiver, der alle kalder på, at vi forandrer vores samfund fundamentalt. Ved at vi stopper med at dispensere landbrugets brug af kræftfremkaldende stoffer, bare fordi det giver økonomisk vinding. At vi stopper med at overse hensynet til naturen, miljøet og klimaet, når vi laver politik.

For som statsministeren sagde i valgkampen: »Det er næsten ikke til at bære, hvis os, der er her i dag, ikke sørger for, at vores børn og børnebørn får mulighed for at drikke rent vand.«

Franciska Rosenkilde er medlem af Folketinget og politisk leder af Alternativet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rikke Petersen

Jeg er bange for, at det løb er kørt, men jeg hepper gerne på Alternativet og andre, der vil kæmpe for vores miljø og natur.