Globalt foregår der lige nu en kamp om at skabe og tiltrække grønne industrivirksomheder.
Kigger vi mod øst, har Kina længe givet statsstøtte til deres grønne virksomheder, og kigger vi mod vest, har USA for nylig vedtaget en stor økonomisk klimapakke, Inflation Reduction Act, til samme formål.
Klimapakken pumper svimlende 369 milliarder dollar ind i Nordamerikas grønne industri, og det svarer til omkring 2.500 milliarder kroner eller til anlæggelsen af 120 storebæltsbroer.
Det er positivt for klimaet, og det giver også gode vækstbetingelser for en række grønne danske virksomheder med produktion i Nordamerika.
Dog må vi naturligvis sikre, at vi i Europa ikke skubber alle vores grønne virksomheder over Atlanten.
Derfor er det rigtigt set af både Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og ledende danske ministre, at Europa skal se at komme ud af starthullerne.
Forrest i grøn teknologi
Nu er Green Deal Industrial Plan blevet præsenteret af von der Leyen – en plan, som skal styrke EU’s grønne industri, og som skal diskuteres, når EU’s regeringsledere mødes til et ekstraordinært topmøde den 9.-10. februar 2023.
Der er mange positive tiltag i planen, men det handler om det rette miks af grøn teknologi, handel og industri. Her i Dansk Metal ser vi tre oplagte veje for Europa:
For det første skal Europa tage lederskab inden for grøn teknologi.
Den amerikanske og kinesiske statsstøtte til grønne virksomheder viser, at de går all in på at udvikle fremtidens grønne produkter og teknologier.
Derfor er det afgørende, at Europa investerer i udviklingen af dem. Det gælder både nu og i fremtiden.
For det andet skal Europa ikke være bange for at føre en afbalanceret industripolitik.
I en situation, hvor Kina og USA investerer enorme summer i statsstøtte til grønne virksomheder, er et af svarene naturligvis, at Europa også ser på midlertidig statsstøtte og vækstplaner for Europas grønne industri, så vi også er attraktive i fremtiden.
For det tredje skal vi i Europa styrke vores handel med verden. Derfor bør vi indgå nye handelsaftaler med lande som Indien, Australien og Mercosur-landene i Sydamerika. Det er til gavn for både europæiske arbejdspladser og Europas rolle i verden.
Handel, teknologi og industri bør være Europas fokus, så vi kan bevare den grønne førertrøje på vores kontinent.
Derfor bør Danmark spille aktivt med, når Europa-Kommissionen netop nu lægger sporene for Europas grønne fremtid.
Johan Moesgaard Andersen er EU-chef i Dansk Metal