Kommentar

Intet kan retfærdiggøre en atomkrig. Der bør skrues op for fredsforhandlingerne i Ukraine

Kun militærindustrien profiterer af den oprustning, som er fulgt i kølvandet på invasionen af Ukraine. Vi andre må forsøge at vriste os ud af den militære logik og bruge alle vores evner og kræfter på at finde andre veje
Kun militærindustrien profiterer af den oprustning, som er fulgt i kølvandet på invasionen, skriver aktive i Forbyd Atomvåben – ICAN i Danmark i denne kommentar.

Kun militærindustrien profiterer af den oprustning, som er fulgt i kølvandet på invasionen, skriver aktive i Forbyd Atomvåben – ICAN i Danmark i denne kommentar.

Sameer Al-Doumy

Debat
23. februar 2023

Det er snart et år siden, Ruslands militær invaderede Ukraine og dermed ændrede den krig mellem Ukraines regering og oprørsbevægelser i det østlige Ukraine, støttet af Rusland, der havde varet siden 2014.

Invasionen var en klar overtrædelse af Folkeretten, af FN-pagten. Invasionen markerer et før og et efter, som få enkeltstående begivenheder kan gøre det i ens samtid. Konsekvenserne har været blodige og ødelæggende i Ukraine og på mange måder omvæltende i Europa. Men følgerne er også voldsomme langt ud over det europæiske kontinent, ikke mindst for forsyningen af fødevarer, idet Ukraine og Rusland har været storleverandører af hvede og andre essentielle fødevarer til verdensmarkedet.

Vi vil ikke komme ind på, hvad man kunne have gjort anderledes i årene forud – det er en vigtig diskussion, men tiden er gået, og krigen er en realitet.

Vi vil her udelukkende beskæftige os med risikoen for en eskalering, hvor USA-NATO og deres allierede bliver direkte involveret i krigen. Det ville gøre risikoen for en atomkrig meget stor, hvis ikke uundgåelig. Det er det, der bør være styrende for, hvad alle parter gør, der ikke er del af den åbne krig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, det er en slem redelighed.
Desværre havde Ruslands modstand mod Nato-udvidelserne næppe meget med sikkerhed at skaffe.
Ruslandskendere som Julia Ioffe, Anne Appelbaum og mange andre finder det langt mere troligt, at modstanden var forårsaget af ønsket om at genskabe det tidligere russiske imperium.
Så hvad forestiller forfatterne af ovenstående debatindlæg sig i grunden ville kunne gøre Putin så tilfreds, at man kunne sikre en vedvarende fred med Ukraine?
Sikkert ikke meget mindre end en komplet ukrainsk underkastelse.
Desværre ser det ikke ud til at ukrainerne har meget lyst til igen at underkaste sig et russisk misregimente.
Det forstår man sådan set godt. Og hvorfor skulle de dog? De har da allerede været så grueligt meget igennem.
Men hvad gør vi så?
Jo, her er et alternativt forslag, som forfatterne kunne gå videre med: Vi bytter!
Rusland får Danmark med samt Grønland og Færøerne mod til gengæld at opgive Ukraine!
Det er ganske vist ikke sikkert Putin bider på, når målet ser ud til at have omfattet i hvert fald Ukraine, Hviderusland og de baltiske lande – måske også Finland samt Georgien og Kirgisistan.

Morten Kjeldgaard, Jacob Nielsen, Jytte Rasmussen, søren ploug, Kim Folke Knudsen, kim Lahn og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Det russiske Imperium-Diktaturets veje har vi ikke valgt

Det er ikke Ukraine der har overfaldet Rusland, det er Rusland som har overfaldet og terroriseret Ukraine.

Rusland historie er en lang syndflod af krigsforbrydelser, overgreb på borgere i Rusland og på borgere i de lande, som Det Russiske Imperium har hersket over. Løgnen er så dyb aflejret i russisk historie, at der på et tidspunkt bliver et fremtidigt selvopgør som vil ligne opgøret i DE efter 1945

Rusland er den eneste jeg gentager den eneste Atommagt der til dato har truet andre nationer nu adskillige gange med at benytte disse våben. Det er for mig at se dråben der får bægeret til at flyde over. Ikke en gang Kina har været i nærheden af at rasle med Kernevåben.

Forhandlinger med Det Russiske Imperium og det nuværende regime i Kreml svarer til at føre fredsforhandlinger med Adolf Hitler og Nationalsocialisterne. Det er nytteløst og fører til intet andet end nye konflikter i fremtiden og foræring af landområder til et forbryder regime.

Hvis der er noget som er et definitivt punktum i denne sag, så er det følgende.

Anskaf Jer så mange Kernevåben og brintbomber som overhovedet muligt, hvis I har Det Russiske Imperium som nabo. Den nation der ikke gør det ender sine dage, som Ukraine. Derfor er det en selvfølge at adskillige europæiske nationer herunder specielt Polen, Deutschland bør anskaffe sig Kernevåben i et ikke ringe antal for at forsikre sig mod det russiske krigsgale vanvid.

På den måde er vi taknemmelige over, at den russiske diktator Vladimir Putin smed den sidste af nedrustningsaftalerne i skraldespanden, for så er vi heller ikke forpligtet længere.

Beklager toget er kørt og der er ingen vej tilbage - kun våbenmagt og afskrækkelse kan bremse Det Russiske Imperiums planer om at underlægge sig kontrollen over hele Europa og stjæle værdierne her fra Det Russiske Imperiums største rival Kina inden Kina får banet sig for godt ind via den kinesiske silkevej og fra Regimet i Kremls ærkefjende USA og det frie og demokratiske Vesten.

Forfatterne her lever i en fantasiverden, hvor de tror at en sølle fredsbevægelse kan bevæge et stalinistisk diktatur som Vladimir Putins. Jamen så tag over til Moskva og demonstrer så kan vi se hvor mange minutter det går, inden alle deltagere er hentet af FSB, og de utallige myndigheder, som sørger for ro orden og ensretning i Moskva.

Forfatternes holdning er udpræget i det tidligere DDR, hvor den russiske besættelse fra 1945-1989 har udviklet et Stockholms syndrom i befolkningen. De østtyskerne ser desværre dem der udøver ugerninger som ofre og deres venner, selvom alle fakta viser det stik modsatte. I Vesten som Stalin helst havde set inddraget i den russiske interessesfære opstod den første frie og demokratiske tyske stat siden Weimar Republikken: Vesttyskland (BRD). Det var denne stat som forhindrede kommunisterne i at overtage magten over hele DE efter den anden Verdenskrig. Det var statsmænd som Konrad Adenauer, som indså at et stærkt Vesttyskland knyttet til Verdens frie nationer og demokratier det var forudsætningen for at DE overhovedet kunne vende tilbage til civilisationen og til at blive betragtet på sigt som en normal ligeværdig nation blandt frie og demokratiske folk. Hvis russerne havde fået det som de ønskede i 1950´erne så var DE blevet genforenet og derefter eksproprieret som en anden trojansk hest på Verdenskommunismens alter.

Derfor bør DE heller ikke have en nationaldag den 3. Oktober eller slet ikke den 9. November for ingen af de datoer står for demokrati og frihed i det genforende DE.

Det er den 23. Maj 1949 datoen for dannelsen af Vesttyskland, som markerer det første skridt væk fra Nationalsocialismen, autokrati Kejserrige med videre under Vestmagterne GB, USA, og Frankrig kloge og kyndige styring af hele processen fra besat nation til den lange vej mod at blive et frit og demokratisk land. Det er den 23 Maj 1949, som er Deutschlands sande nationaldag.

Helt forrykt er datoen 9. November som nationaldag, da denne falder sammen med skammens dag Reichkristallnacht den 9. November 1938, hvor forfølgelsen af tyske borgere med jødisk tro slog ud i butiksafbrændinger mord og overfald iscenesat af NSDAP.

Tænk hvor velstående og velfungerende Rusland kunne være som en føderativ nation på vej mod demokrati og frihed for de russiske borgere, men det forhindrede Verdensparanoiaen i Rusland og en klike af stalinister, som ønsker at forblive på magten for enhver pris koste hvad det koste vil af menneskeliv.

VH
KFK

Espen Bøgh, Jørgen Munksgaard, Morten Kjeldgaard, Jacob Nielsen, Henrik Okkels, Carsten Bjerre og søren ploug anbefalede denne kommentar

Tankerne bag indlægget er fine, men forfatterne sidder fast i et hængedynd, hvor kun Vesten eskalerer. Hvor er Rusland henne i det regnestykke?

Hvornår går det mon op for dem, at Rusland eskalerer og eskalerer. Senest ved at programmere et missil til at flyve over Moldova og meget tæt på den rumænske - og derfor NATOs - grænse. Vesten og NATO nægter at lade sig provokere af de russiske eskalationer og giver drypvis Ukraine flere og flere våben.

Så når forfatterne skriver, at "Ruslands præsident Putin har ansvaret for invasionen af Ukraine. Men den vestlige koalition har ansvaret for, hvordan de reagerer og har derfor også et medansvar for, at krigen ikke udvikler sig til en atomkrig", så overser de fuldstændig, at den vestlige koalition reagerer forsigtigt og roligt og ikke lader sig provokere af Ruslands eskalationer. Hvis det stod til Rusland, havde vi formentlig en kæmpe krig allerede.

Klaus Ipsen, Antoniette caldera, Jørgen Munksgaard, Jacob Nielsen, klaus Christoffersen, Jytte Rasmussen, Henrik Okkels, Søren Rehhoff og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Indfør en forsvars bruttoskat på 2%. Såvel som personskat som selskabsskat. Så er alle med til at finansiere for forsvaret i forhold til økonomisk formåen..

Det kan anbefales at læse Kasper Støvrings indlæg i dagens "Altinget".

olivier goulin

Det er på høje tid, at EU får rejst en fælles-europæisk hær, rustet til tænderne.
NATO har jeg ikke meget fidus til. Det er helt afhængig af USA's goodwill, som hænger i en tynd tråd. Lige nu ser der ud til at være en - men hvis Trump eller en anden ligesindet republikaner kommer til magten i USA næste gang - og USA får en konflikt ift. Kina - så bliver Europa ladt i stikken.

Også Musketereden giver jeg ikke meget for. Det er elastik i metermål . Det ved Putin - og han udnytter det behændigt

Europa er nødt til at stå på egne ben, militært set - så vi kan danne fælles bolværk mod russisk aggression - og det burde være fuldt muligt - selv uden USA's hjælp
Det er nu tydeligt for enhver, at russernes konventionelle styrke er patetisk, og den kan nemt køres over ende af en forenet Europæisk hær. Europa har langt større økonomi end Rusland, og har råd til at opruste.

Hertil må der oprustes atomart, så ar Rusland står over for en reel skakmat, når det kommer til deres atomare trusler. Et atomart angreb på Europa bør kunne gengældes af Europa alene - uden USA's hjælp. Frankrig or England har atomare ubådsstyrker. De skal bare opskalere dem. Og så skal Tyskland se at få kernevåben

Rædselsscenariet er jo at USA lader russerne lægge Europa øde - og undlader at blande sig, for ikke selv at blive ramt. Europa bliver ofret i 'gensidig forståelse' mellem USA og Rusland hvorefter man kan koncentrere sig om den anden front: Kina

Jeg er enig i flere af indlæggene her: Rusland er udenfor pædagogisk rækkevidde med deres nuværende ledere.

/O

Martin Christensen

Gårsdagens indlæg i Altinget af Marie Krarup er også værd at læse.

Morten Kjeldgaard

Russiske TV-propagandister snakker nu ustandseligt om at Rusland skal trænge helt frem til Atlanterhavskysten og underlægge sig hele Europa som en del af deres territorium.

Så kan forfatterne af dette indlæg komme til at leve under det styre de ønsker sig så brændende.

Anders Thornvig Sørensen

Da det udelukkende er Rusland, som truer med atomkrig, må jeg gå ud fra, at det er dette land, som skribenterne retter deres appel til.

Marie Krarup gentager som sædvanlig urigtige oplysninger. Feks at Vestens bevæbning er en afgørende faktor for Ruslands angreb . Men hov : hvis vesten har bevæbnet Ukraine hvorfor var alle tunge våben indtil for nylig så af sovjetisk fabrikat ?
Kasper Støvring argumenter for at Rusland ikke ville tage hele Ukraine med at det kan de jo slet ikke. Det har han nok ret i , men der grund til at at Putin troede det ville gå let og at Ukraine hurtigt ville kollapse . Bl.a. fordi Putin omgiver med rygklappere.
De 2 er ikke værd at beskæftige sig med.

- Jo...., fred er da bedre end krig, men at forslå fredsforhandlinger i lyset af overskriften, der indsætter atomkrig som begrundelse udenfor forfatterne faktuelle viden om dette er en realitet, - for indtil videre er det nemlig kun en hypotese(tanke).

Ganske vist en hypotese der er forårsaget af de gentagne trusler fra Putins side, - og som en følge af de dårlige meldinger fra slagsmarken, og som lader til fortsat at være dårlige, - derfor kom nylige melding om udtræden af atomaftalerne.

Lidt uventet ganske vist, men sandelig også yderst besynderlig, set i lyset af den nylige hyldest til de "stolte modigt kæmpende soldater ved fronten", der indirekte er en fortælling om fremgang Rusland kan være stolt af, - trods tabstallene taler deres tydelige sprog.

Lige nu ser det ud til en ekstra mobilisering er på vej, oven på de store tabstal fra den forrige mobilisering, - men det er jo usammenhængende signaler den politiske elite sender, når det går så godt ved fronten, - for det burde jo ikke være nødvendigt!

"Den lille specielle operation" i Ukraine har fra starten lidt nederlag på nederlag, ved en ikke særlig gennemtænkt invasions-plan, - der også mislykkedes totalt, - hverken Kiev eller Khrakow blev indtaget, selv om felttoget mod Kiev blev indledt fra Belarus (Hvide Rusland) landområder, vist er de allierede men Rusland var ene om krigen, der deltog ingen militære enheder fra Belarus.

Det må betegnes som en svinestreg fra Belarus side, - som Vesten skal gøre op med det uretfærdige ved, hvis Belarus skal opfattes som en selvstændig enhed.

For nylig læste jeg at Hvide Ruslands leder Aleksandr Lukasjenko vil opruste hæren med 100.000 mand, hvilket i disse tider måske ikke er så ubelejligt, uden det dog står klart hvad disse mange soldater skal fortage sig.

- Tja..., Lukasjenko er da ven med Putin(Rusland), men at blive en del af den Putinske drøm om genskabelsen af fortiden storhed, er måske ikke det Lukasjenko drømmer mest om at blive indlemmet i.

Han Lurepasser måske, - "hvad vej blæser vinden", for han kan nok også se de russiske tab ikke virker overbevisende på en fremtidig sejr, - det kan jo være han vender Putin ryggen når Putin har allermest brug for ham som allieret.

En fred med Rusland virker helt udenfor rækkevidde når Rusland kræver Ukraine på forhånd afstår de 4 sydlige republikker og dertil også Krim halvøen, før der kan blive tale om fredsforhandlinger.

En sådan fredsforhandling med anerkendelse af de russiske rettigheder, vil jeg mene ender som den fredsaftale Chamberlain fik med Hitler; "fred i vor tid" og gav frit slag i bolledejen til nazisterne i hele Europa, - ja.., historien skal vel ikke gentage sig for det ukrainske folk.

Det er vestens pligt at sørge for det ikke sker igen for det ukrainske folk, for måden i den russiske tankegang er forsat nådeløs helt i Stalins ånd.

Jeg kvalmes også ved tanken om Katynmassakren - likvideringen af 15. - 20.000 polakker på Stalins ordre 4. april 1940 under 2. verdenskrig.

Den ånd hersker fortsat i og hos den politiske elites establishment i Moskva, og vi har allerede set meget til den i Ukraine hvor russiske styrker har huseret med den velkendte vildskab.

- Det kvalmes mange med mig over, - ikke mindst hvis det får lov til at brede sig til hele Ukraine.t

Ukraines befolkning kæmper for netop at undgå denne skæbne som de mange i polakker i Katynmassakren - der blot blev likvideret.

Jeg huser ingen respekt for sofa-fredselskere der intet har i spil - men alene spiller bedrevidende for andres liv og velfærd.

Godnat og sov godt og trygt med familien.

Åh..nej, en vækkelsesprædikant - det klarer jeg ikke!