Læserbrev

Ofre for ’stealthing’ påføres psykiske og fysiske traumer, derfor skal det kriminaliseres

Straffeloven bør gribe ofre for seksualiserede overgreb. Det er desværre ikke tilfældet med ’stealthing’, hvor den ene part snyder med kondomet. ’Stealthing’ kan have alvorlige konsekvenser og derfor bør det kriminaliseres
Straffeloven bør gribe ofre for seksualiserede overgreb. Det er desværre ikke tilfældet med ’stealthing’, hvor den ene part snyder med kondomet. ’Stealthing’ kan have alvorlige konsekvenser og derfor bør det kriminaliseres
Debat
2. februar 2023

Stealthing er snyd med kondom. Det er, når den ene person i smug tager kondomet af, eller aldrig tager det på, selv om forudsætningen for sex har været brug af kondom som beskyttelse.

Siden 2017 har Everyday Sexism Project Danmark påpeget, at stealthing er et overgreb som burde kriminaliseres i Danmark, da det ikke er omfattet af samtykkebestemmelsen i straffeloven. Men derfor burde vi kunne straffe det alligevel.

Stealthing er en bevidst udsættelse af partneren for en rent fysisk risiko, som denne partner ikke har samtykket til. Konsekvenserne kan være alvorlige: Man kan få en seksuelt overført sygdom, som er behandlingskrævende eller kan føre til sterilitet, man kan risikere at skulle få foretaget en abort eller gennemføre en uønsket graviditet. Stealthing indebærer dermed påførelse af en risiko, der ikke er samtykket til.

Der er også psykiske konsekvenser ved stealthing, der svarer til de konsekvenser som ofre for andre typer seksualiserede overgreb oplever, herunder følelsen af ikke at kunne stole på andre, fordi man har fået tilsidesat sin kropslige selvbestemmelse.

Derudover viser undersøgelser, at særligt unge i stort omfang er udsat for stealthing, og vi har selv i Everyday Sexism Project Danmark modtaget beskrivelser af en hel del oplevelser af stealthing.

Flere lande som Australien, Storbritannien og New Zealand har indført straf for stealthing. Selv om det kan være svært at føre bevis for, så er det ikke anderledes end mange andre forbrydelser i straffeloven, hvor anklagemyndigheden selvfølgelig altid skal løfte bevisbyrden uden at gå på kompromis med retssikkerheden.

Stealthing sammenlignes ofte med snyd med p-piller. Begge dele hører, ligesom hvis man presser sin partner til at undlade prævention, under begrebet reproduktiv tvang. Disse former for snyd kan man også kriminalisere, fordi de kan have voldsomme konsekvenser. Årsagen til vores fokus på stealthing er, at det er et seksualiseret overgreb, der medfører en fysisk risiko for offeret.

Alt i alt mener vi, at det er på tide at stille sig på ofrenes side, når det gælder denne type overgreb. Så længe vi ikke gør stealthing strafbart, så bagatelliserer vi ofrenes oplevelser og fortæller gerningspersonerne, at stealthing er okay. Det danske retssystem bør gribe ofrene, for overgreb, også dem der udsættes for stealthing.

Zen Donen er cand.jur. og bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Danmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den undersøgelse, som læserbrevet henviser til, og som afstedkommer formuleringen, at "særligt unge i stort omfang er udsat for stealthing" er en undersøgelse vedr. 'drug use' og stealthing og giver ikke anledning til den tendentiøse formulering.