Læserbrev

Praktikløn på erhvervsakademierne kan skaffe arbejdskraft. Men virksomhederne må ikke betale

Praktik er både obligatorisk og den mest givende periode på erhvervsakademierne, men også ulønnet. Det er et problem, fordi mange virksomheder gerne vil betale praktikløn, og erhvervslivet efterspørger arbejdskraft fra netop de pågældende uddannelser
Praktik er både obligatorisk og den mest givende periode på erhvervsakademierne, men også ulønnet. Det er et problem, fordi mange virksomheder gerne vil betale praktikløn, og erhvervslivet efterspørger arbejdskraft fra netop de pågældende uddannelser
Debat
14. februar 2023

Praktikken for en erhvervsakademistuderende er den mest givende og inspirerende periode i dennes studietid. Men højt at flyve, dybt at falde. For praktikperioden kan samtidig være hård, da indkomst og udgifter lige pludselig ikke længere går op. Det er nemlig så godt som umuligt at opretholde et studiejob ved siden af et fuldtidspraktikophold. SU’en er derfor den eneste indkomst, og for mange unge ædes den hurtigt op.

Når praktikken er obligatorisk på mange uddannelser, blandt andet de danske erhvervsakademier, mener vi i Danske Erhvervsakademiers Studenterorganisation (DESO), at det skal være lovligt for praktikpladserne at give praktikløn. I dag er det ulovligt for arbejdsgivere at give praktikløn, selv om vi allerede har ordninger som lærlinge- og elevløn.

Vi hører fra flere studerende, at store danske virksomheder ikke tager praktikanter, da virksomheden af princip er imod gratis arbejdskraft. Overraskende mange virksomheder ville ønske, at de havde muligheden for aflønning af det stykke arbejde, praktikanterne leverer. For at belønne de unge mennesker, men også så praktikanter ikke blot ses som utrænet, gratis arbejdskraft. Praktikperioden ligger også i slutningen af uddannelsen, så de studerende har en faglig ballast, der gør dem i stand til at præstere på et højt niveau.

Praktikløn vil skabe mere ansvarsbevidsthed i arbejdet, og praktikanterne vil i højere grad føle sig ligeværdige med kollegerne. Praktikløn er ikke kun en økonomisk håndsrækning i en usikker tid, men også et klap på skulderen. Kritikere vil sige, at man i praktikperioden er under læring, og løn netop medfører et særligt ansvar, som de studerende måske ikke er parate til. Men alt arbejde er jo også læring, om man er praktikant, på deltid eller administrerende direktør.

Derudover vil en praktikløn kunne være med til at tiltrække flere unge til de danske erhvervsakademier og afhjælpe den arbejdskraftmangel, der eksempelvis er på it-faglige. Praktikløn er ikke et utopisk forslag, da Mette Frederiksen sidste år italesatte manglen på SOSU’er. Hendes løsningsforslag på manglen var mere elevløn. Vi mener i DESO, at praktikløn kan løse en række problemer, ikke blot for den studerende, men også for arbejdsmarkedet.

Mia Wilkenskjeld Jørgensen og Johan Jespersen er henholdsvis forkvinde og næstformand for Danske Erhvervsakademiers Studenterorganisation (DESO)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Selvfølgelig skal de studerende i praktik lønnes. Muligvis burde de også have løn i stedet for SU.

Lillian Larsen, Per Klüver, Alvin Jensen, Jan Uffe Bech og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar