Kronik

Som psykolog er mit hovedfokus at lære unge at åbne sig over for deres venner og familie

Livet gør nas, og vi overlever ikke længe uden at dele det med hinanden. De dybe samtaler er ikke forbeholdt terapirummet, og vi skal være bedre til at lære vores børn og unge at åbne sig over for hinanden
Når vi åbner op for hinanden, og ser på hinanden som sårbare mennesker, forsvinder præstationerne og konkurrencen fra relationen, skriver psykolog Maja Vain Gilbert i denne kronik. Arkivfoto.

Når vi åbner op for hinanden, og ser på hinanden som sårbare mennesker, forsvinder præstationerne og konkurrencen fra relationen, skriver psykolog Maja Vain Gilbert i denne kronik. Arkivfoto.

Mathias Eis Schultz

Debat
1. marts 2023

»Der er vitterligt ingen, der ved, at jeg p.t. er på kanten af et sammenbrud. Jeg står jo stadigvæk og smiler.«

Ordene kom fra en modløs 17-årig pige, jeg har haft i terapiforløb hen over vinteren, men de kunne næsten være blevet udtalt af en hvilken som helst anden ung, jeg i løbet af de seneste otte år har haft i terapiforløb. Den ensomhed, jeg oplever hos de unge, der starter i terapiforløb hos mig, er fulde af fortvivlelse, utilstrækkelighedsfølelser og ikke mindst – skam.

Skammen over ikke at kunne klare presset. Skammen over ikke at kunne præstere på højt niveau som alle de andre. Skammen over at være den eneste, der har det sådan.

Bevares. Ensomhed har altid været en fast bestanddel af et bebyrdet sind, der i takt med en tiltagende tyngde fra de selvkritiske tanker river én væk fra relationer af bar udmattelse. Derfor er det måske ikke så underligt, at ensomhed er et fast tema i mine terapisamtaler. Og alligevel.

Det forekommer mig påfaldende, at rigtig mange unge fra traditionelt ressourcestærke hjem har så svært ved at åbne sig for det netværk af venner og familie, der faktisk befinder sig omkring dem.

Manglende forbundethed

Ensomhed huserer ikke kun blandt introverte med få sociale kompetencer, men rammer i høj grad også de socialt begavede. For ensomhed handler først og fremmest om fraværet af følelsen af forbundethed til andre mennesker, og ikke om hvor mange venner man har. Og det er lige netop den ægte, dybe forbindelse til hinanden, mange unge i min praksis efterlyser.

Det er den forbindelse, man skaber, når man bruger tid sammen, og derved ikke kan undgå at opdage både de gode og dårlige sider ved hinanden. Det er det, man oplever, når bare man kan kede sig sammen, og måske bruge timer på at tale om både vigtige og ligegyldige ting.

Det er svært at skabe den forbindelse med andre, når man føler sig utilstrækkelig, fordi man bliver optaget af at tegne glansbilleder, og vise at man er meget bedre, end man føler sig.

Men er det utilstrækkelighedsfølelser, der skaber ensomhed, eller er det ensomheden, der skaber utilstrækkelighedsfølelser? Er det et alt for præstationsorienteret ungdomsliv, der gør det svært for de unge at åbne sig for hinanden, eller er det en manglende evne til at åbne sig for hinanden, der skaber præstationsfællesskaber?

Psykologsvaret er, at det nok er en selvforstærkende cirkel og dermed begge dele, men svaret er egentlig også ligegyldigt. Trivselskrisen blandt unge er meget mere end et par kausale sammenhænge, som vi med et par justeringer lige kan fikse. For at forbedre unges trivsel skal vi sætte ind på rigtig mange forskellige fronter, som er de mange tandhjul, der skal arbejde sammen for at vende skuden.

Individualistisk opdragelse

Men hvad er det, vi som samfund gør for at skabe denne stigning i ensomhed, som statistikkerne gang på gang dokumenterer? For mig at se ligger noget af svaret i de betingelser, vi skaber for at indgå i fællesskaber og tætte relationer.

Som småbarnsforælder er jeg blevet meget optaget af, hvordan vores individualistiske idealer for det gode børneliv folder sig ud i alle aspekter omkring barnet. Børnene skal helst tidligt bo på egne værelser, så de kan få privatliv. De skal også helst have deres eget legetøj, så de kan opleve, at noget er deres, og vi lærer dem, at de skal stå stærkt på egne følelser og viljer over for fællesskabet. Kommer en relation i vejen for en drøm, bør det være relationen og ikke drømmen, der aflives.

Der kan være mange fine ting at sige om disse idealer, men det er ikke dem, der lærer børn og unge at indgå i meningsfulde relationer til hinanden.

De individualistiske idealer gør mange børn og unge usikre på sig selv i relationer, hvorfor det bliver sværere at slappe af sammen med andre og hente det boost af anerkendelse, alle har behov for med jævne mellemrum. I stedet ender boostet med at komme fra præstationer. Og det begræder jeg virkelig, for der findes ikke noget vigtigere i tilværelsen end at kunne indgå i relationer og fællesskaber.

Det siger også forfatterne af bogen The Good Life, der blev udgivet i september sidste år i forbindelse med afslutningen på verdens længste lykkestudie. Heri står det klart, at den langt vigtigste faktor for et godt liv er dybe og meningsfulde relationer. Relationerne holder os bogstavelig talt i live.

For mig at se bør dette egentlig ikke komme som en stor overraskelse. Vi er sociale flokdyr, hvis dybeste længsler altid går på at få anerkendelse, accept og omsorg fra hinanden, om vi vil være ved det eller ej. Det har coronakrisen også vist os.

For mange er dette en forfærdeligt skræmmende tanke, for så er vi jo ikke vores egne lykkes smede. Så har vi jo ikke den fulde kontrol. Dette vil betyde, at vores livskvalitet er dybt afhængig af andre end os selv. Ikke en rar tanke for mange.

Tag samtalen

At relationer healer, viser forskningen inden for psykoterapien også tydeligt. Den gode relation mellem klient og terapeut er bærende for den mentale healingproces. At blive lyttet til, anerkendt og rummet af en anden, er altafgørende for mental trivsel, og derfor er opskriften på et godt liv evnen til at åbne sig og være sårbare over for hinanden.

Og her er vi voksne naturligvis nødt til selv at gå forrest og skabe rammerne for det i de små familier. Alt for ofte taler mine unge klienter ikke med deres forældre om deres problemer. Nogle gange er det, fordi de unge ikke selv har lyst til at dele med far og mor, hvilket selvfølgelig er forståeligt. Men mine klienter fortæller ofte, at forældrene ikke selv tager initiativ til alvorlige, dybe samtaler om den unges mistrivsel – end ikke når de sidder og bestiller en tid hos en psykolog. 

Jeg har sågar oplevet situationer, hvor den unge har ønsket at starte denne samtale, hvortil forældrene har svaret, at de ikke føler sig kompetente nok til det.

Dette afslører endnu et vigtigt aspekt af ensomhed: berøringsangsten. Når forældre, der har brugt hver eneste dag på at lære deres 15-årige barn at kende, ikke føler sig kompetente nok til at tage en alvorlig samtale med deres barn, men hellere vil have en fremmed psykolog til det, er vi ude på et skråplan.

Jo, jeg har som fagprofessionel en masse viden om psykologi og er trænet til at tage svære samtaler. Men den fortrolige samtale handler først og fremmest om at lytte og føle sig hørt snarere end at diske op med specifikke løsninger. Pointen med at åbne sig er lige netop at blive anerkendt i de almenmenneskelige svære oplevelser, vi alle samler sammen i løbet af hverdagen. Det behøver man altså ikke en psykolog til.

Når jeg ved endt forløb slipper de unge ud i verden igen, er mit hovedfokus at lære dem at åbne sig over for deres venner og familie. For kan de ikke det, vil det altid være et spørgsmål om tid, før de vender tilbage til mit terapilokale.

Livet gør nas, og vi overlever ikke længe uden at dele det med hinanden. De dybe samtaler er ikke forbeholdt terapirummet, og vi skal være bedre til at lære vores børn og unge at åbne op over for hinanden. Som voksne skal vi vise dem vejen. Når vi åbner rigtigt op for hinanden og ser hinanden som værdifulde, men sårbare mennesker, forsvinder præstationerne og konkurrencen fra relationen som dug for solen. Dét er ægte samhørighed.

Så kan det være, jeg engang i fremtiden bliver arbejdsløs, men det tager jeg gerne med.

Maja Vain Gilbert er ungdomspsykolog

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Berøringsangst og ensomhed er for mig at se afledte fænomener ikke kun af individualisme som samfundsdiuskurs, men i højere grad af digitaliseringen af kommunikation med andre mennesker.
Kommunikation i hverdagens møder er baseret på vores slutninger om andre menneskers indre tilstande. Som en paraplybetegnelse underordner begrebet empati de mekanismer, der tillader os at forstå disse indre tilstande, både følelsesmæssigt (affektiv empati) og kognitivt (via mentalisering, også kendt som kognitiv empati): At se sig selv udefra og de andre indefra som den ungarske psykolog Peter Fornagy udtrykker det.
Men denne mulighed for at lære at mentalisere som generationer før digitaliseringen gradvist lærte under opvæksten og i stadig mere differentierede og raffinerede former, er blevet forstyrret af samtalens digitalisering. Fra det man kan kalde en multi-semiotisk dialog med omverden, der involverer kendskab til andres kropsudtryk, grimasser, tonefald, valg af ord, og ikke mindst et fællesskab der opstår, når jeg ved at du ved, at vi sammen er her nu face-to-face, alt det opløses ved digitaliserimgens mono-semiotik, hvor kommunikation og kendskab til andre mennesker udelukkende er baseret på skrift i simple sætningskonstruktioner, entydige billeder og tegn og ligegyldighed over for de skrivendes kontekster (andet end de elementer der entydigt peger hen mod den skrivende).
En opvækst med 2-6 timers daglig mono-semiotik sætter mange børn og unge kommunikativt tilbage i udvikling, og når de møder den mulit-semiotiske virkelighed i skole, i arbejdsliv og når telefonen er slukket. Det resulterer for mange usikkerhed i deres relationer, ensomhed og berøringsangst.
Jeg er ikke terapeut, men jeg forestiller mig at megen terapi kunne forebygges ved at børn og unge slukker for skærmene. Så vil de opdage en rigere, smukkere og mere gradueret (modal) verden.

Steen K Petersen, Rasmus Kristiansen og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det lyder vældig godt og rigtigt med åbenhed, fællesskab og samtale. Og det er det sikkert også.
Men det er også i de fleste menneskers interesse at beskytte sig selv.
Måske her de unge lært på den grimme måde, at det at udlevere sig selv til venner eller familie ikke udelukkende er godt, men at deres inderste hemmeligheder kan havne på SoMe, i sladder eller at disse hemmeligheder kan skabe afstand og sårede følelser istedet for fællesskab?
At der stilles krav om robusthed, om hård hud og at lade være med at klynke - det synes jeg da nok man kan læse også i disse kommentarspalter blandt formodenligt voksne mennesker, hvor man kan blive tilkendt de værste menneskelige egenskaber på grund af en kommentar, som nogen ikke kunne forstå, og jeg kan dårligt forestille mig, at der ikke også er et krav om ikke at trække offerkortet blandt de unge.

Steen K Petersen, Erik Fuglsang, Nicolaj Ottsen, Heidi Larsen, Rasmus Kristiansen og Steen Obel anbefalede denne kommentar