Læserbrev

Sikandar Siddique: Regeringens besøg til et krigsramt Ukraine var uansvarligt og egoistisk

Når regeringen vælger at besøge et krigsramt Ukraine, må sikkerheden træde i baggrunden. Og til hvilket formål? For at få lidt god presse og spille uundværlige på den udenrigspolitiske scene
Når regeringen vælger at besøge et krigsramt Ukraine, må sikkerheden træde i baggrunden. Og til hvilket formål? For at få lidt god presse og spille uundværlige på den udenrigspolitiske scene
Debat
3. februar 2023

Igen og igen har vi fået tudet ørerne fulde af, hvor ansvarlig og voksen vores nye regering er. Det bliver ofte en fortælling om, at den brede regering er svaret på den alvorlige krise, vi befinder os i.

Men forleden krakelerede billedet fuldstændig. Her var toppen af den danske regering nemlig taget til Ukraines krigszone for at mødes med præsident Zelenskyj. Danmark var med andre ord kun et velplaceret russisk missil eller droneangreb fra, at vi havde fået Nicolai Wammen som statsminister og Troels Lund-Poulsen som vicestatsminister. Hvis nogen har glemt det, er Ukraine et land i krig, men vi serverer altså en fuld plade af statsrådsrækkefølgens mest appetitlige kanonføde.

Forklaringen må være, at ingen simpelthen ville blive hjemme. Alle insisterede på at være heltemodige, vigtige og uundværlige på den udenrigspolitiske scene og at stå med hovedet på skrå og nikke anerkendende til den karismatiske ukrainske leder. Koste, hvad det koste vil på trods af, hvad man kan tænke er unødvendige sikkerhedspolitiske risici.

Man ser diskussionerne for sig: Mette ville vise, hun stadig var chefen, Løkke insisterede på, at det var hans domæne, og Ellemann nægtede at anerkende, at posten som forsvarsminister måske ikke var så magtfuld, som han ønskede sig. Så alle tager afsted. Ingen får ret, børnene må finde sig i, at forældrene i ren dysfunktion ikke kan enes.

Så måtte sikkerheden træde i baggrunden. Det er heller ikke til at forstå, at Forsvaret og sikkerhedstjenesterne har tilladt det. Der burde rulle hoveder. Men det svarer jo til at tillade Pia Kjærsgaard, Naser Khader, Inger Støjberg og Pernille Vermund at spise flæskesteg serveret af en koranafbrændende Rasmus Paludan på Blågårds Plads.

Tilbage står, at regeringstoppens partipolitiske og egoistiske interesser har trumfet almindelige og helt basale sikkerhedsforanstaltninger. Og dermed Danmarks interesser. For hvad? For at få lidt god presse og stjernestøv fra den ukrainske præsident. Det er torskedumt, det er umodent, og det er uansvarligt.

Sikandar Siddique er politisk leder for Frie Grønne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Tryggestad

Efter bededags-nedsmeltningen i meningsmålingerne for Venstre og Socialdemokratiet så var det åbenbart nødvendigt med politisk spin fra øverste hylde.

Her var en massivt dækket medietur til fronten i Ukraine med Zelensky som guide et strategisk valgt førstehjælpsværktøj for at forsøge at stoppe blødningerne i meningsmålingerne.

erik pedersen, Erik Karlsen, Lillian Larsen, Bo Boisen Pedersen, Inger Pedersen, Jesper Kloppenborg, Hans Larsen, Christian Mondrup, Jette Kjældgaard, Flemming Sørensen, Eva Kjeldsen, Ete Forchhammer , Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Desværre må jeg uforbeholdent bifalde Siddiques kommentar her.. blot ikke helt så høfligt.
Nærmere perverst i jagten på billige point, som altså i penge er dyre, forekommer denne sviptur mig. Og så må de kæmpe, kæmpe, kæmpe store, gamle problemer med dansk misligholdelse af internationale konventioner ikke glemmes som reelt negligerede af rejseholdet.
tænk, hvis tretoppen havde besøgt et af de steder indenlands hvor dette manifesterer sig. Tænk om tretoppen havde besøgt de handicappedes organisationer, hospitalernes, kulturens og kulturlivets organisationer, eller hvis det gi’r bedre presse, nogle af de projekter for verdens fattigste som ngo’er må lukke fordi tilskudene til dem skal bruges på de riges våben

Uffe Wever Pedersen, Ditlev Palm, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Bo Boisen Pedersen, Inger Pedersen, Kim Jensen, Jesper Kloppenborg, Hans Larsen, Carsten Munk, Christian Mondrup, Jette Kjældgaard, Egon Stich, Flemming Sørensen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg synes det er OK, at samlingsregeringen tager et smut ned og flasher vores allesammmens støtte til Ukraine. Det er trods alt hovedsaglig det de blev valgt til.

Inger Pedersen
Torben Siersbæk

Undskyld mig, men hvad ER problemet?
Gud og hvermand farter til Ukraine for at vise både ukrainere og Putin, at de (vi!) stadig bakker op om Ukraines forsøg på at afvise den både ulovlige og umoralske russiske invasion.
I det lys kan jeg ikke se noget problem i rejsen.
En helt anden ting er, at det selvfølgelig også har en indenrigspolitisk vinkel, som Roald Als så vittigt har beskrevet.

Søren og Torben,
læserbrevet handler jo i første omgang om, at de er taget derned i samlet flok. Det har nok været hemmeligt, men hvad hvis hemmeligheden var blevet lækket, og en tjetjensk hærfører havde set sit snit til at leje med missiler?
Hvis de havde været ansvarlige af rent sikkerhedsmæssige grunde, ville de have taget hver sit fly.