Den 15. februar 2023 bragte Jyllands-Posten en artikel med overskriften »Udlændinge strømmer til for at arbejde – kun et mindretal lærer dansk«. I artiklen fremgår det, at »blot 31 procent af de udlændinge, der i 2021 kom til Danmark for at arbejde, studere eller som flygtninge, blev meldt til den gratis danskuddannelse«, som kommunen tilbyder.
Dette sammenholdes så med, at der i 2021 ankom cirka 50.000 arbejdere, studerende og flygtninge til Danmark, hvorfor det fremstår som et højt tal, at to tredjedele afholdt sig fra at tilmelde sig de gratis kurser.
Hvis man dykker lidt ned i tallene, og hvilken gruppe de såkaldte ’udlændinge’ dækker over, får man dog et andet billede af virkeligheden.
Et godt eksempel på at statistikker kan være misvisende.
Men det er bestemt en fordel
Hvis frisøren ikke forstår hvordan kunden vil have sit hår klippet, så kommer den kunde næppe igen. For bare at tage et tilfældigt eksempel fra mit eget liv
/O
Det er jo en uduelig og håbløs diskussion. Ingen tvivl om, at man i omsorgsfag, undervisning på dansk skal kunne dansk. Sikkert også andre områder. Er der noget nyt i det?
Der er så mange gæste arbejdere fra øst Europa der er kommet til Danmark og arbejde i byggeri, rengøring, produktion og service fag.. disse brancher lever nærmest af EU arbejdere, der srager rundt hvor der er jobs/høj løn,.set i forholdet til hjemlandet.
Så længe de har arbejde er der ikke noget overordnet problem..det er først når de har arbejdet i 2 år og blevet medlem af en a-kasse, så er der sværere at finde arbejde udenfor de erhverv der lever af billig arbejdskraft.
Den andet gruppe er flygtninge og familiesammenførte der opnår retten til sociale ydelser og som efter 10 år stadig har et meget begrænset dansk..
Det kan godt være at det er et lokalt problem, og det kan sikkert også ses på antallet af seævforsørgende uden arbejde som findes i Stor København eller nærmere i vestegnen og omegns kommunerne omkring København.