Kommentar

I aften begynder DR’s dokumentarserie om paraplymordet. Den trækker tråde til Information

Information var det første medie, der omtalte efterforskningen af en dansk statsborger af italiensk herkomst, som boede i Nærum og blev kendt som Agent Piccadilly – den formodede gerningsmand bag paraplymordet af en bulgarsk afhopper i London i 1978
Francesco Gullino bliver undersøgt i ’Paraplymordet – Historien om Agent Piccadilly’.

Francesco Gullino bliver undersøgt i ’Paraplymordet – Historien om Agent Piccadilly’.

Simon Mouridsen/DR

Debat
13. marts 2023

I aften indledes en DR1-dokumentarserie i tre afsnit med titlen Paraplymordet – Historien om Agent Piccadilly. En historie, der også åbner låget til min indre erindringskiste.

Som chefredaktør på Information i 1993 havde jeg en lille operativ rolle i den første offentliggørelse af den dramatiske historie, som dokumentaristen Ulrik Skotte folder ud over de næste tre mandage. Det er fortællingen om Francesco Gullino, den italienskfødte danske statsborger og antikvitetshandler, der blev kendt som Agent Piccadilly.

Han var med føje mistænkt for det uopklarede ’paraplymord’ den 7. september 1978 på den bulgarske afhopper og forfatter Georgi Markov, der døde af en giftampul i benet affyret fra en paraply på London Bridge. Ulrik Skottes dokumentar skildrer mordet og tilføjer nye indicier til det plot, Informations graverjournalist Ole Damkjær lagde frem den 19. juni 1993 under overskriften ’Manden fra Nærum’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Ak ja, det er ikke første gang man får en mistanke om at nogen/nogle i dette lands top holder hånden over tvivlsomme personer…
Er det et spørgsmål om tid hvor længe også beskytterne kan være beskyttede? Tja, det lykkes jo i hvert fald for nogle at gå ikke alene på pension men også i graven med deres status uafsløret… og hvorfor så det?