Læserbrev

Dragqueen-kulturen handler om mangfoldighed. Ikke om at promovere en bestemt seksualitet

Dragqueens har eksisteret i årtier og har i lang tid været den danske mainstreamunderholdning. Men nu er der højreorienterede kræfter, der mener, at det er skadeligt for børn, men de misforstår, hvad den kreative kultur handler om
Dragqueens har eksisteret i årtier og har i lang tid været den danske mainstreamunderholdning. Men nu er der højreorienterede kræfter, der mener, at det er skadeligt for børn, men de misforstår, hvad den kreative kultur handler om

Ritzau Scanpix

Debat
22. marts 2023

Dragqueen-kulturen har eksisteret i årtier og har i lang tid været en del af vores mainstreamkultur og underholdning. For dragqueen-show har glædet både børn og voksne med deres farverige og fantasifulde kostumer samt underholdende optrædener.

Desværre er der i dag kræfter i det højreorienterede og antividenskabelige miljø, som forsøger at pervertere dragqueen-kulturen og dermed skabe en negativ og stigmatiserende opfattelse af den kreative kunstart.

Men de fleste danskere har set Ulf Pilgaard som dronning Margrethe og Hanne Bech Hansen i elskede og morsomme sketcher i Cirkusrevyen.

Formentlig kender mange børn fra 90’erne, som nu er voksne, også Michel Castenholt, som karakteren Vera i det danske tv-gameshow for børn, Rutsj. 

Skuespiller Peter Larsen optrådte også som karakteren Erna Iversen i mange danske underholdningsprogrammer. Og hvis man har fulgt med i nyere produktioner, er man nok stødt på den legendariske, amerikanske dragqueen RuPaul, som er kendt fra RuPauls Dragrace og for sit kæmpe bidrag til dragkulturen.

Men nu er folk fra den populistiske højrefløj begyndt at forbinde de underholdende performere med stripshow, swingerklubber og BDSM subkultur, som intet har at gøre med dragqueens.

De påstår sågar også, at dragqueens har en agenda om at skade børn og skabe forvirring om deres kønsidentitet.

Men disse påstande er det rene vrøvl. Desuden er der ingen videnskabelig evidens for, at dragqueens skulle påvirke nogen børns kønsidentitet.

Der har gennem de seneste årtier været store samfundsmæssige forandringer og forbedringer for LGBTQ+-personer, der ikke føler sig som en del af det binære system.

Modstanden mod dragqueens kan derfor opfattes som en trussel mod såkaldte traditionelle kønsroller og familieværdier, eller en generel modstand mod LGBTQ+-rettigheder og synlighed.

Derfor er det vigtigt at forstå, at dragqueen-kulturen ikke handler om at promovere en bestemt seksualitet eller politisk agenda, men snarere om at udforske og udtrykke kreativitet, personlighed og identitet på en fantasifuld måde. Det behøver man ikke altid at politisere.

Dragqueens er en del af en mangfoldig og åben kultur, hvor alle er velkomne. Det skal der være plads til i vores samfund.

Simon Wedege Petersen er it-specialist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vil starte med hvad er Dragqueen-kulturen??.
Er det en er det en fetish,seksualitet eller/og underholdning.
jeg vil siger det er lidt af hvert, og folk klæder sig i dametøj af forskellig årsager, drifter og formål. Så spektrummer er bredt, som jeg ser det.

En del af det jeg skriver nu. gælde ikke alle, og jeg snakke kun om om dele af miljøet.

Jeg er bare lidt uenig i artiklens fremlægning og Vinkel, som jeg ikke finde retvisende. For der foregå en kulturkamp som Dragqueen-kulturen, selv deltag i og er en del af nu. og det ikke bare er "uskyldig" underholdning, mangfoldighed, eller såkaldt kreative kunstart.

"som forsøger at pervertere dragqueen-kulturen og dermed skabe en negativ og stigmatiserende opfattelse af den kreative kunstart."

Nej dele af miljøet klare dette fint selv, at skabe et ry og en velbegrundet frygt og negativ stigmatiserende. Specielt når miljøet ikke selv vil rydde op, eller anerkende de forkert tilbøjeligheder der også er i miljøet. Men tilmed lukker øjnene, eller forsvar det

Det er meget tydeligt at der er en hvis form for grooming som foregå. Og en Ødelæggelse af børns naturlige hæmninger og normer, som ellers skal beskytter dem.

Ser man til USA og andre steder, så er der drag show med meget tydeligt seksuelle undertoner. Der er en ok del videoer på nettet, der viser seksuelle drageshow med børn.. hvor Arrangementer specielt er lave til børn, selv om det er seksuelt.

" De påstår sågar også, at dragqueens har en agenda om at skade børn og skabe forvirring om deres kønsidentitet"

"Drag Queen Story Hour leadership admits to grooming children. ... we're leaving a trail of glitter that won't ever come out of the carpet." https://dailycitizen.focusonthefamily.com/drag-queen-story-hour-admits-t...

" Men disse påstande er det rene vrøvl. Desuden er der ingen videnskabelig evidens for, at dragqueens skulle påvirke nogen børns kønsidentitet."

Dragqueens de er en del af bogstav pakker på flere måder nu, så jo, de er har med børns kønsidentitet at gøre.

Men ellers, så vinkle er, at vi skal venter til skade er sket over for barnet, og ikke beskytter barnet??

Børn lære af hvad de ser. Og ser man et "show" hvor folk hygger og hylder, at det er så stærkt, progressiv og specielt osv.

Nej sådan noget vil aldrig kunne påvirke børn. de vil ikke hyldes eller være stærke og en af de gode progressiv. Specielt ikke i vores verden, hvor vi har nedbrudt grænse som vi har. og at mange mangler tilhørsforhold, og ikke har et anker og gode naturlige sunde hæmninger og normer i deres liv og derved gør dem nemmer at påvirke, groome og overtales til ens ideologi

Samme med at vi køre en ret hardcore kulturkamp Pt.
Og udskamning er virkemidler nummer et, såsom er du imod, så er du en del af det populistiske højrefløj, er anti videnskabelige, er højre orienterede og imod mangfoldighed osv osv

Udskamning skal nok socialiseret børn og få børn til at rette ind og "selv" søge den retter meningen, i mangfoldigheds navne.

Mangfoldighed
Et dejligt ord.
Og hvad kan man ikke putte under dette ord, og så kan man tilmed søger beskyttelses i ordet, for er du imod, så er du jo imod mangfoldighed. og en af de slemme. og så kan vi kaste mange klistermærker efter dig, så vi ikke behøves at lytte.

Vil lægger ud med et citat fra Blaire white som er trans og aktivist.
No one had an issue with drag shows until you involved kids.
No one had an issue with sex changes until you involved kids.
It’s not about LGBT rights. It’s about children’s rights.

Hvad skal der til før, at vi vil beskytte børn?? Og at vi stoppe med at offer dem på mangfoldigheds "gode" alter.

Vi skal beskytter børn og holde dem værk fra afgrunde..
Så skal vi så gå lige til afgrunde, eller holde os et stykker væk. jeg vil heller som far sætte foden ned, en gang for meget, end en gang for lidt.

Og hvor er og gå grænsen, for der SKAL være plads til forskelligheder?.
SPECIELT nu hvor Dragqueen-kulturen er en del af bogstav pakker, så ønsker jeg ikke mit barn skal have fode inde for noget. der kan være gateway, til denne mangfoldighed totalitær ideologi..

Jeg støtter helt klart at der skal være plads til forskelligheder. men ikke at vi skal rive ned, for bare at rive ned, som vi gør nu.

Men jeg ser og oplever, at vi på venstrefløjen, bare vil rive ned og bryde grænser, ude at tænker over hvad betydningen det fundament har, som vi river ned.

Men vi vil bare rive ned, som de oprørske børn vi er, som med alt i livet, er der en pris og konsekvens forbundet med vores valg og handlinger. Specielt når ting komme ud af balance.

For jeg ser desværre mange ligheder mellem en kult Og os .
Der nedbryde folks normer, kultur, familier, grænser, historie, så de mister deres anker, som gør at de har svært ved at vide hvad der er op og ned. og de betvivler alt, og derved bliver til nemmer offer, for påvirkninger.

Simon Wedege Petersen

"Nej dele af miljøet klare dette fint selv, at skabe et ry og en velbegrundet frygt og negativ stigmatiserende. Specielt når miljøet ikke selv vil rydde op, eller anerkende de forkert tilbøjeligheder der også er i miljøet. Men tilmed lukker øjnene, eller forsvar det"

Jeg har svært ved, at få øje på frygten. Kun hvis man er grundlæggende uvidende om, hvad drag queens er. RuPaul's Drag Race har været familieunderholdning i TV siden 2009. Dame Edna har været lødig TV-underholdning i et halvt århundrede.

Kabuki teater i Japan, har eksisteret i århundreder, hvor kvinder har spillet mænd og mænd har spillet kvinder. En form for teater som også findes i børneudgaver.

I 1870 fik Francis Leon i New York denne anmeldelse af sit "drag show":
"Leon is the best male female actor known to the stage. He does it with such dignity, modesty, and refinement that it is truly art."

Forbindelsen til det homoseksuelle miljø opstod først under kulturrevolutionen i 1960'erne, hvor man sikkert har kunne finde optrædender på natklubber, som bestemt ikke var for børn. Natklubber hvor børn ikke havde adgang i første omgang.

Drag Queen Story Hour har eksisteret siden 2015, uden der har været den store negative omtale. Men fra 2022 er det gået stærkt, eftersom flere fremtrædende personligheder fra den amerikanske højrefløj har kritiseret det. Dette har medført, at flere stater direkte har gjort offentlige drag shows ulovligt, som kan give fængselsstraf i nogle stater.

"Miljøet" har ikke noget der skal ryddes op i. Hver enkelte person er ansvarlig for deres egne handlinger. Hvis der er enkelte som går over grænsen, kan man kritisere det enkelte show. Men der var uden tvivl en stærk overreaktion mod Frederiksberg Bibliotek, hvor flere af deltagerne nu skriver på Facebook: "Det var godt det ikke var værre".

"Det er meget tydeligt at der er en hvis form for grooming som foregå"

Det er direkte injuriende overfor drag queens og et beskidt angreb, med beskyldninger om pædofili blandt drag queens. Der er absolut ingen evidens for, at drag queens skulle være pædofile.

"Dragqueens de er en del af bogstav pakker på flere måder nu, så jo, de er har med børns kønsidentitet at gøre."

Absolut ikke. Der findes drag queens som er heteroseksuelle og ikke er en del af LGBTQ+. Generelt er der stadig masser af cross-dressing i TV underholdning, uden én eneste stiller spørgsmålstegn ved det.

"derved gør dem nemmer at påvirke, groome og overtales til ens ideologi"

Ingen drag queens har interesse i, at påvirke børn negativt. Grooming er noget pædofile gør og har absolut intet med drag queens at gøre. Jeg kan ikke beskrive hvor upassende den påstand er.

Og nej, der findes ikke nogen ideologi som man vil overtale børn til.

@Simon Wedege Petersen
Takker for dit respons.

Jeg er ikke ude på at forsvare højrefløjen, men forklare et par ting.. For jeg syntes ikke selv af dele af højrefløjen reagerer retmæssigt. Men jeg anser ikke modstanden som kun en højrefløjs ting. For vi er selv nogle på venstrefløjen, der syntes, at visse ting er gået for langt, på vores side.

" Men der var uden tvivl en stærk overreaktion mod Frederiksberg Bibliotek "
Dette kan jeg kun sige ja til. men jeg forstår bare også godt problemstillingen, fra modsatte side. For som jeg selv skrev " jeg vil heller som far, sætte foden ned, en gang for meget, end en gang for lidt."

Som jeg lagde ud med "folk klæder sig i dametøj af forskellig årsager, drifter og formål" Så dette er et bredt felt og med en lange historie bag sig, og et stort spektrum, som jeg også lagde ud med i starten. For som personen, så ser jeg ikke noget galt med Dragqueen-kulturen.. Men de har trådt ind i kulturkampen.

Som jeg smed i en anden tråd
"Om det er ok eller ej, så deltag Dragqueen-kulturen nu i kulturkampen, og derved gør de sig selv mere til en skydeskive og angreb fra flere fronter, af naturlige årsager. Ikke at det er ok. Men deres deltagelse, gør dem til et "legalt" mål. Selv dem der ikke deltage i kulturkampen, men "bare" er en del af miljøet, desværre. "

Så jeg tag afstand fra at sætte, alle i samme boks.

"Miljøet" har ikke noget der skal ryddes op i. Hver enkelte person er ansvarlig for deres egne handlinger"..

Ja og nej,
For ja ,man skal ikke bare give alle skylden for nogle brodne kar. Men dele af ens gruppes opførelse vil altid påvirke andres mennesker syn, på resten af gruppen. Om de har deltage i deres handling eller ej.

Specielt i disse tider, hvor fronter er kridtet godt op, så for vi mere en flok mentalitet, desværre. i syn og retorik.

Hvornår har man mere selvstændig ansvar eller kollektiv ansvar, og hvor meget og på hvad for en måde. Dette er et godt spørgsmål, for er man en del af noget, så har man også et vis ansvar,for visse strømninger der er i ens miljø. men det er ikke et sort og hvidt spørgsmål.

" Og nej, der findes ikke nogen ideologi som man vil overtale børn til."
https://9gag.com/gag/a4o63x6

" Dette har medført, at flere stater direkte har gjort offentlige drag shows ulovligt, som kan give fængselsstraf i nogle stater."

Troede kun det var i sammenhæng med børn. har du en kilde, google var ikke lige til hjælp. for dette finder jeg forkert at de har gjort. så det vil jeg da godt læse lidt mere op på.

Fra google
Hvad betyder groomer på dansk?
En person, der groomer en anden, vil derfor gerne “forme”, påvirke og manipulere en anden person til at gøre noget bestemt.

Men det et slang som mest bliver brugt til pædofile. fordi den beskriver “former, påvirke og manipulere en anden person til at gøre noget bestemt" MEN jeg er ikke ude på at sætte det samme med pædofile. Beklager, hvis jeg ikke var tydelig nok, for det er og var ikke min hensigt. Også derfor jeg brugt det i kontekst med "derved gør dem nemmer at påvirke, groome og overtales til ens ideologi"

"Ingen drag queens har interesse i, at påvirke børn negativt"
jeg tro ikke den generaler drag queens ønsker børn ondt
Men ingen?? dette er en stærk påstand..

"Det er direkte injurierende overfor drag queens og et beskidt angreb, med beskyldninger om pædofili blandt drag queens."

Jeg har ikke lyst til at samtale skal derhen, for det finder jeg det som et sidespor.
Men at du siger der ikke pædofili blandt drag queens.
http://antitrafficking.am/eng/new-american-drag-queen-who-read-to-kids-a...