Kronik

Europa behøver akut en ambitiøs grøn industripolitik

Ændrer vi ikke kurs i Europa, mister vi momentum i den grønne omstilling og overhales af USA og Kina. Uden et stop for fossile subsidier og langt mere offensive investeringer i grøn energi kan vi ikke konkurrere
Det går stærkt med vindmølleproduktionen I Kina. Og vi bør ikke være naive i Europa. Ændrer vi ikke kurs, mister vi momentum i den grønne omstilling og overhales af USA og Kina, skriver direktør i Rådet for Grøn Omstilling Bjarke Møller.

Det går stærkt med vindmølleproduktionen I Kina. Og vi bør ikke være naive i Europa. Ændrer vi ikke kurs, mister vi momentum i den grønne omstilling og overhales af USA og Kina, skriver direktør i Rådet for Grøn Omstilling Bjarke Møller.

Ritzau Scanpix

Debat
16. marts 2023

Det er på høje tid, at vi i Europa fører en mere aktiv grøn industripolitik, der kan give et offensivt modspil til den ambitiøse Inflation Reduction Act, som præsident Joe Biden har søsat.

Der er tale om den største investeringspakke til grønne energikilder, der nogensinde er lanceret i USA. Med 374 milliarder dollar i statsstøtte og skattekreditter vil planen stimulere opstillingen af over 100.000 nye vindmøller, 950 millioner solpaneler, fremme energieffektiviseringer og elektrificere USA i et langt hurtigere tempo. Hertil kommer skattefradrag på op til cirka 56.000 kroner ved køb af elbiler, forudsat at batterierne er bygget i USA, og 40 procent af metallerne er udvundet eller genbrugt i USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

VW har besluttet at stoppe opførelsen af en batteri gigafabrik i EU foreløbig fordi de har mulighed for at få, og hold nu fast, 75 milliarder kr. i tilskud fra den amerikanske stat, hvis de opfører den i Texas.

- Og så er der dem, som påstår det kun er Kina, som giver støtte til virksomheder.

VW afventer nu et udspil fra EU om en lignende støtte. Ellers kan EU vinke farvel til den fabrik og de tusindevis af arbejdspladser, samt teknologisk grøn fremtidssikring.

Lise Lotte Rahbek

Vi bør samtidig stoppe alle former for statsstøtte til fossil energi og afbrænding af biomasse.
I princippet enig.
Men i praksis - hvor skal energien til at drive samfundetsomvikenderdet komme fra, eftersom intet tyder på et indgreb i amfundsindretningen er på trapperne fra politisk side,
indtil de vedvarende energikilder er tilstrækkeligt udbygget komme fra?

Der skal jo også være rigeligt penge, siger politikerne, til krig og militær, selvom det så koster en fridag, og der bliver skåret lidt i ulandshjælpen og hjemmehjælp til gamle og syge, så.. hvor skal energien i ledningsnettet (som også skal forbedres og udbygges) komme fra undervejs?