Læserbrev

Forebyggelse af stalking kræver mere vidensdeling om behandling af stalkere

Der skal være mere fokus på at oplyse fagpersoner om stalking, så det er muligt at gribe hurtigere ind. Det kan forhindre, at mange stalkingforløb eskalerer og efterlader de udsatte med store ar på sjælen
Der skal være mere fokus på at oplyse fagpersoner om stalking, så det er muligt at gribe hurtigere ind. Det kan forhindre, at mange stalkingforløb eskalerer og efterlader de udsatte med store ar på sjælen
Debat
17. marts 2023

I podcasten På flugt fra min stalker følger vi Sannes stalkingforløb. Et forløb, der indebar kontrol, vold, overvågning, trusler og deling af intime videoer, og som med hendes egne ord »smadrede hendes liv«.

I Dansk Stalking Center er vores erfaring desværre, at Sannes historie langt fra er exceptionel. Stalkingudsatte, der har modtaget hjælp i centret, oplever, at stalkingudøveren har overfaldet eller været fysisk voldelig over for dem eller en af deres nærmeste. Mange oplever, at udøver er brudt ind i deres hjem, eller at udøver fysisk har overvåget eller fulgt efter dem.

Stalking er en voldsform, der er kompliceret at forstå, da den i de fleste tilfælde ikke er overstået, når den bliver anmeldt, som ved et fysisk overfald. Samtidig er den enormt indgribende i de udsattes liv, fordi de konstant er i alarmberedskab.

Lidt over halvdelen af de stalkingudsatte, der modtager behandling i Dansk Stalking Center, lever op til kriterierne for enten PTSD eller Kompleks PTSD. Når vi ved, at op mod 100.000 personer er udsat for stalking om året i Danmark, er der tale om et stort samfundsmæssigt problem.

I Dansk Stalking Center vil vi rigtig gerne forebygge, at stalking finder sted. Derfor tilbyder vi særlige forløb for stalkingudøvere, da vi ved, at vi med behandling kan ændre udøverens adfærd og dermed forebygge stalking. Ni ud af ti udøvere svarer ved endt behandling, at de er delvist stoppet eller stoppet med at stalke. For at vi kan få udøverne i behandling, er det dog nødvendigt at få kontakt til dem. Og her kan fagpersoner og netværk være en vej ind.

I langt de fleste stalkingforløb har udsatte og udøver kontakt med offentlige institutioner, systemer eller myndigheder, og her kan de implicerede fagpersoner være med til at identificere stalkingen og henvise til den rette hjælp. Det kan de dog kun, hvis de er i stand til at genkende tegnene på stalking, når de ser dem. Derfor skal der være mere fokus på at oplyse fagpersoner i for eksempel kommuner og sundhedstilbud om stalking.

Rikke Nue Møller er leder af intervention, behandling og rådgivning ved Dansk Stalking Center

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her