Læserbrev

Formel 1 i Bahrain sætter endnu engang forholdet mellem sport og politik på spidsen

I den kommende weekend lægger Bahrain asfalt til sæsonens første Formel 1 Grand Prix. Alt imens kørerne gør sig klar til at ’race’ om at blive dette års verdensmester, fortsætter demokrati- og menneskerettighedssituationen med at forværres i landet
Politiet fyrer tårergas mod en demonstrant efter begravelsesoptoget for Salah Abbas i Bahrains hovedstad, Manama, i april 2012.

Politiet fyrer tårergas mod en demonstrant efter begravelsesoptoget for Salah Abbas i Bahrains hovedstad, Manama, i april 2012.

Hamad I Mohammed/Ritzau Scanpix

Debat
3. marts 2023

For over 12 år siden gik 100.000 bahrainere på gaden for at demonstrere mod det autoritære regime i Bahrain. I spidsen gik den dansk-bahrainske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja. Han var og er stadig stemmen for flere generationer, som ønsker demokrati, ytringsfrihed og menneskerettigheder i Bahrain.

De fredelige demonstranter blev brutalt slået ned af specialstyrker, og flere tusinde er blevet anholdt, tortureret og idømt lange fængselsdomme.

I Bahrain måtte man se langt efter fordømmelsen fra det internationale samfund. Det styrende organ i Formel 1, FIA, var også dengang tavse om at fordømme det brutale nedslag. De måtte dog – meget mod deres vilje – udskyde Bahrains Grand Prix fra 2011 til 2012 på grund af urolighederne.

Tavsheden omkring menneskerettighedssituationen i Bahrain er symptomatisk. Faktum er, at forholdet mellem sport og politik kan være et spørgsmål om liv eller død.

I 2012 blev Salah Abbas anholdt, overfaldet og dræbt af bahrainske sikkerhedsstyrker aftenen før Grand Prixet. Og i 2017 blev Najah Yusuf tortureret, seksuelt overfaldet og idømt tre års fængsel. Ifølge Amnesty International havde både Abbas og Yusuf været kritiske over for Formel 1-løbet i Bahrain.

Alligevel fastholder FIA, at Formel 1 kan føre til reelle forbedringer, og at organisationen nemt kan trække sig ud, hvis Bahrain ikke lever op til nogle særlige forpligtelser. Hvad disse forpligtelser indebærer, har FIA valgt at holde hemmeligt, og da forbedringerne i Bahrain har været ikkeeksisterende det seneste årti, kunne man frygte, at det blot er tomme ord fra FIA’s side.

Verdensmesteren Lewis Hamilton har flere gange udtrykt bekymring omkring menneskerettighedssituationen i Bahrain, men han understreger også, at han som individuel kører har brug for allierede, blandt andet regeringer.

Her kunne Danmark være et oplagt bud. Ikke blot er Al-Khawaja Danmarks eneste fængslede demokrati- og menneskerettighedsforkæmper, men hans situation er et symbol på forholdene i Bahrain. Desværre har skiftende danske regeringer ikke siden 2012 offentligt og direkte opfordret Bahrain til at løslade Al-Khawaja og forbedre forholdene i landet.

I den kommende weekend vil Bahrain endnu engang forsøge at skjule de kritisable forhold for omverdenen og lade de 20 racerbiler overdøve kritikken af Al-Khawajas uretmæssige fængsling og den generelle menneskerettighedssituation i landet.

Maryam Al-Khawaja er datter til Al-Khawaja, og Oskar Stevens er kampagneleder for løsladelsen af Al-Khawaja

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her