Kronik

Frivilligt har vi slavebundet os selv til vores skærme

Når personoplysninger parres med psykologiske indsigter og teknologidesign, ændres styrkeforholdet mellem menneske og maskine i en sådan grad, at vi i realiteten betaler med vores selvbestemmelse – hvad skal der til for, at vi kan tage den tilbage?
Når personoplysninger parres med psykologiske indsigter og teknologidesign, ændres styrkeforholdet mellem menneske og maskine i en sådan grad, at vi i realiteten betaler med vores selvbestemmelse – hvad skal der til for, at vi kan tage den tilbage?

Illustration: María Meiga González

Debat
17. marts 2023

Forestil dig, at du sidder på en café ved siden af et par, der tydeligvis er på date – og gensidigt interesserede. Så går den ene på toilettet. Hvad gør den anden i mellemtiden?

Svaret giver i den grad sig selv, at vi blot trækker på smilebåndet over spørgsmålet. Og interessant nok trækkes den lille skærm ikke nødvendigvis frem for at forberede næste spørgsmål til daten.

For få årtier siden ville det ikke være unormalt at fiske en cigaret frem i samme situation. Det er da også oppe i tiden at sammenligne vores teknologiforbrug med tobaksafhængighed. ChatGPT mener ganske vist, at den sammenligning hverken er fair eller præcis. Men lad os trodse internettets visdom. Der er trods alt i begge tilfælde tale om vanedannende fænomener, om end de håndteres vidt forskelligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Referat
Tik Tok, Facebook, Instagram, Twitter. Vi skal åbenbart holde os væk far disse ”tjenester”. I øvrigt en sjov betegnelse for noget som absolut ikke gør os andre tjenester end at videresælge oplysninger om vores liv og give os referater af hvad der er sket andre steder end der hvor vi er.
Referater er mere eller mindre skematiske gengivelser af de hændelser og handlinger, vi ikke selv har været en del af.
Det bliver aldrig 100% af noget som helst, er ikke og bliver aldrig ”den ægte” vare og d et lige meget hvor meget vi kajer op om, at kontakt mellem mennesker via elektroniske medier, bare er ”vores” måde at være sammen på.
Et ”referat liv” er et liv hvor sociale færdigheder går tabt. Evnen til at formulere sig både mundtligt og skriftligt formindskes, Hvor Hvor empatien for andre mennesker og forståelsen for andres synspunkter svinder og dannelsesniveauet falder.
Det bliver hverken pandemier, krig, ulighed eller miljøkatstrofer (som menneskeheden har gået igennem og overvundet masser af gange igennem dens lange eksistens), men internettet der kommer til at tage livet os.
Lev livet. Sammen med mennesker i kød og blod. Ansigt til ansigt.
Lad være med at acceptere ”referatet” som et liv.
Det er det ikke.
Danskerne bruger gennemsnitligt 7 timer om dagen foran skærmen. Nu mere på de sociale medier og med streaming, end på at se flow tv og takt med at skærmforbruget stiger, vokser mængden af dårlige forklaringer på hvorfor man ikke kan leve uden det blå ”livgivende” lys i ansigtet

Morten Olsen, Finn Jakobsen, Thomas Corydon, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Erik Boye, Jens Jensen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar