Klumme

Efter tre årtier i Danmark har jeg stadig indvandringskuller. Det blev forstærket i Lalandia

Jeg er i Lalandia for første gang og er både stolt og bange. Hvad der for nogen er en hyggelig familieudflugt, er for mig en ud-af-kroppen-oplevelse, som forstærker min indvandringskuller og får mig til at stille spørgsmålet: Er det okay, vi er her?
Jeg er i Lalandia for første gang og er både stolt og bange. Hvad der for nogen er en hyggelig familieudflugt, er for mig en ud-af-kroppen-oplevelse, som forstærker min indvandringskuller og får mig til at stille spørgsmålet: Er det okay, vi er her?

Søren Jensen

Debat
10. marts 2023

Jeg er rædselsslagen, da vi åbner porten til Lalandia og går igennem de kringlede gange forbi den indendørsskøjtebane, hoppeselerne, de små familierestauranter, spillemaskiner og plingeling. Det er næsten for meget for mig. Det føles som at skulle møde svigerfamilien for første gang. Jeg er slet ikke sikker på, hvordan I vil tage imod hinanden.

I skulle se jer selv, alle jer, der har været her længere, har dybere rødder, og som føler jer hjemme. Så smukke og selvbevidste og imødekommende, så fulde af foragt og vaklende i dette nye, vilde sus af en sammenbragt nationalfamilie med lasten fuld af lig og skabet pakket med spøgelser og sammenkrummede tæer. Vi er en stor flok somaliere, sorte som hud og nat. Et dusin voksne og endnu flere børn i Rødbys tropeland.

Jeg ville give næsten hvad som helst for et glimt af mig selv, af min familie set med jeres øjne, bag facaderne i de stille tanker, bag de bortvendte, nysgerrige blikke, de bekymrede miner, de store smil, der byder os velkommen, nogen gange lidt for meget, så jeg bliver usikker på, om jeg tør være her. Jeg er nervøst anlagt, og mine antenner stiller alt for nemt ind på kanal panikangst og hvid støj. Jeg flygter ud ad bagdøren i mine tanker, mens vi ruller forbi billetskranken og ind i omklædningsrummet. Det er resultatet af 27 års indvandringskuller på en knasende bund af flygtningetraumer og PTSD.

Lalandia som danskhedstest

Lalandia er hele verden under en kuppel, næsten nøgen og blotlagt i februar, iskold og brandvarm, hele samfundet samlet til familieudflugt. Kunstige læber og tatoveringer, skæg og vomme og badevinger, blandet blod og hvid, mørk og sort hud, der lige ved og næsten gnubber sig op ad hinanden i den kunstige sommersol.

Mit hjerte banker, og jeg er helt ude af mig selv over at stå på gyngende grund foran spejlet og stirre ind i mig selv og dine øjne. At gå i bad sammen, mig og min familie, som er kropsforskrækkede og helst indhyllede fra top til tå. For jer er det så nemt som ingenting at tage tøjet af. Vi lister ind i saunaen, og selv om nogen smiler, er jeg urolig for, om vi invaderer rummet og fylder alt for meget. Jeg ved ikke, hvem jeg er, hvad vi kan og må og vil. Jeg er ikke engang vant til min egen familie, fordi jeg er et hvidt får i en sort flok og derfor altid har været et problem, der enten blev stødt ud eller stak halen mellem benene og flygtede.

Men nu har vi krydset roemarkerne under den flade, åbne himmel, kigget ind i de øde, forladte huse i tomme småflækker med brædder for dørene i det, der engang var forretninger, hele vejen fra hovedstaden til vandkanten lige inden Tyskland. Rødby og jeg er her med alle dem, jeg deler blod med. Det er første gang nogensinde, og jeg er stolt og bange.

Er det okay, vi er her?

Jeg er tjekket ind med familien Danmark og hele den pukkelryggede familie, som jeg så gerne vil være en del af, men også føler mig fremmed midt i, som jeg er blevet kastet og smidt ud og ind af, så jeg ikke helt ved, om jeg stadig er her, men nu er jeg her for første gang sammen med dem, og jeg er så stolt og nervøs. Jeps, det er os med kamelerne og burkinierne og de lange lemmer, mig med de febrilske, fremmede, blodsprængte øjne, der scanner alt, og de larmende børn er også vores.

Jeg ved, du allerede har set dem, set mig, fornemmet os, min kæmpestore, sorte lillebror, næsten to meter høj og pumpet og farlig og viril, lige idet vi skubbede svingdøren op, og det gøs hele vejen fra toppen af rutsjebanen til den gule badeand i jacuzzien. Det er os, der er den upassende store flok, som larmer, selv om vi prøver at være stille, og ham den ene hvide, der skiller sig ud, er min mand. Min livline ind i den store stamme af jeres hvidhed.

Det lyder givetvis vanvittig psykotisk, og måske er det bare mig, der på trods af tre årtier i Danmark stadig går i baglås og har en ud-af-kroppen-oplevelse, når jeg skal ’ud på en hyggelig familieudflugt’ blandt såkaldt rigtige danskere. Men man hører jo så meget, og lytter man til det, som man hører i medier, fra politikere og fra helt almindelige borgere, kunne man godt få det indtryk, at vi somaliere ikke er så vellidte derude fra Lalandia til Skagen.

Det er et åbent og måske naivt spørgsmål. Men er det okay, vi er her? Eller: Hvad oplever I, inde I jer, når I møder os? Hjælp mig ud af mit indvandringskuller, jeg stadig sidder fast i.

Sofie Jama er forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for et usædvanligt smukt skrevet indlæg.

Er I velkomne i Lalandia? Naturligvis – ejerne er ret ligeglade med etnicitet, så længe man lægger pengene i kassen undervejs.

Er de andre tilstedeværende tilfreds med jeres tilstedeværelse? Sandsynligvis ikke. Ikke fordi I har en anden hudfarve, men fordi I som en stor gruppe automatisk vil dominere omgivelserne, og hvis jeres adfærd adskiller sig fra de andre tilstedeværendes norm, vil I formodentlig fremstå i varierende grader af utålelige. Det er såmænd ikke anderledes, end hvis der havde været en stor flok polakker eller briter, der agerede i flok (om end jeres hudfarve nok synliggør forskellen hurtigere) – bare forestil dig, hvor belastende en stor og samlet flok unge hollændere/danskere/russere/etc. kan forekomme på et feriested på Mallorca. Så det vil næppe være etniciteten i sig selv der afgør spørgsmålet, men snarere graden af, hvor lidt eller meget jeres adfærd adskiller sig fra de øvrige gæster.

Til gengæld er det decideret begrædeligt, at du efter så mange år i Danmark stadig lider under fremmedgørende normer, der vanskeliggør oplevelsen for dig.

Kim Petersen, Lisbeth Glud, Thomas Stage, Mathias Petersen, erik jensen, Helle Degnbol, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, David Zennaro, Christian Mondrup, Finn Jakobsen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Tak for den historie. Du er meget velkommen - vi trænger til nyt blod blandt 'danskerne', der har en fæl tendens til selvoptaget indavl. I øvrigt er du mere end godt skåret for tungebåndet med hensyn til beherskelse af det danske sprog.

Thomas Stage, Jes Thomsen, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen, Marianne Stockmarr, David Zennaro og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nu er Lalandia så heller ikke hele Danmark; det er på mange måder sit helt eget land, lidt ligesom Christiania, men bare i den anden ende af skalen. I Christiania håndhæves det særlige, mens Lalandia forsøger at iscensætte det normale, som om det overhovedet findes. Begge dele er naturligvis illusioner, for et eller andet sted er vi jo i virkeligheden alle fælles om at være forskelllige.

Lisbeth Glud, Mathias Petersen, Rasmus Knus, Mette Rasmussen, Anders Reinholdt, erik jensen, Steffen Gliese, Helle Degnbol, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Rasmus Kristiansen, Marianne Stockmarr, David Zennaro og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Sofie Jama, nu har i så bestået Lalandiaprøven. Det næste for jer, bliver en indbydelse til Danmarksdemokraternes næste sommergruppemøde.

Steffen Gliese og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

"For jer er det så nemt som ingenting at tage tøjet af."

Hvorfor tror du det, alle os der ikke er villige til at tage tøjet af, vi er der ikke. Jeg har ikke været i badeland siden min dreng var teenager og tilmeldt et besøg gennem et "tvungen" klub arrangement.

Mathias Petersen, Mette Rasmussen, erik jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Jan Nielsen, erik pedersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er skam ikke kun dig, Sofie, som føler dig hensat i psykotiske tilstande, når 'fællesskabet' og 'normaliteten' bliver for altovervældende.

Jeg ville personligt aldrig indtræde i dette land i landet, ligesom jeg også ville få kuller af en tur på et fodboldstadion eller en strabadserende julefrokost.
Og kender en del, der har det på samme måde.

Vi er nogle, som bare ikke føler, vi 'passer ind', eller for den sags skyld har spor lyst til at passe ind i almindelighedernes hellige haller. (Heller ikke når det gælder om at smide tøjet..)

Tilslut: hvis nogen smiler lidt for meget, kan det skyldes, at de er fuldt ud opmærksomme på, at de netop forårsaget af den årelange udskamning af indvandrere og flygtninge fra politisk hold, pinedød vil vise, at de ikke er en del af den agenda.

Det er næsten altid svært at vide, hvad andre tænker om én, også selvom man har en bleg kulør.

Håber, du trods alt havde en god oplevelse i sidste ende :)

Lisbeth Glud, Herdis Weins, Mette Bulloch, Mathias Petersen, Mette Rasmussen, erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar