Georg Metz: Englands historie, ikke mindst kongernes, er bister

Charles 3. har sit livs eneste chance for at etablere kontakt mellem forkærligheden for hans mor, kasterne og kasterne indbyrdes samt ham selv i egen ret. Det bliver noget nær umuligt
Charles 3. har sit livs eneste chance for at etablere kontakt mellem forkærligheden for hans mor, kasterne og kasterne indbyrdes samt ham selv i egen ret. Det bliver noget nær umuligt

Leon Neal

Debat
12. maj 2023

Kroningen er historie. Nu skal det vise sig, om de royalistiske englændere, noget vigende i kongerøgelsen efter Elisabeth 2., tager nummer tre i rækken af Charles’er til sig. Den første, af slægten Stuart, determineret katolik, højrøvet usmidig, gik det ilde. Han tilsidesatte parlamentet, det udløste en blodig borgerkrig, og royalisterne tabte. I 1649 blev Charles dømt for højforræderi og fik hovedet hugget af.

Kongemagten havde udstillet sine begrænsninger, som ikke siden blev genvundet.

Tilhængere af republikken under ledelse af lavadelsmanden og puritaneren Oliver Cromwell sammen med krigerkasten af beredne ’rundhoveder’ (de gik ikke med paryk) suspenderede kongedømmet, indførte en republik og satte sig på flæsket frem til Cromwells død i 1658.

To år efter da Charles 2., søn af den ekspederede nummer ét, kom hjem fra sit eksil og blev kronet i en nyroyalistisk bølge, gravede man diktator Cromwell op og halshuggede det rådnede lig ved galgen Tyburn Tree i London. Siden har de republikanske ideer haft det svært på engelsk. Det viste trods alt de sparsomme demonstrationer forleden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det engelske kongehus taget op med Metz´ spidse humor eller skal vi sige galgenhumor ?

Jesper Høgh

Vel mere human end den danske udgave, hvor man skulle deles i tre: Først hugges en hånd af (så er man delt i to). Så hugges hovedet af. Og så er men delt i tre.

Jesper Johannsen

Der er Mr. Bean, The Beatles, Kong Charles III og Boris Johnson.

- Hvad mere har verden brug for.

Wittig and to the point ! Thanks Georg (the first) :-)

Torben Skov

Er det det man kalder "magtens tredeling"? Altså når magten tredeler borgere, som ikke har så meget magt.