Kommentar

Ingen grund til skam over Danmarks udlændingepolitik

Lasse Ellegaards kritik af regeringens og Socialdemokratiets udlændingepolitik er forfejlet og udtryk for letkøbt humanisme – vores politik er retfærdig og realistisk, fordi vi hjælper flest flygtninge i nærområderne og sikrer dansk sammenhængskraft
»Vores politik er retfærdig og realistisk, fordi vi hjælper flest flygtninge i nærområderne,« skriver udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær i dette debatindlæg.

»Vores politik er retfærdig og realistisk, fordi vi hjælper flest flygtninge i nærområderne,« skriver udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær i dette debatindlæg.

Jamal Saidi

Debat
13. maj 2023

Jeg bilder mig ikke ind, at alle er eller skal være enige med regeringens og Socialdemokratiets udlændingepolitik.

Til gengæld synes jeg, at Lasse Ellegaards kritik af især Socialdemokratiets udlændingepolitik i Information den 27. april lyder som en ridset cd fra 1990’erne. Ikke mindst når Ellegaard beskriver Socialdemokratiet som ’radikaliseret’. Og mener, at flere S-ministre bør skamme sig.

Virkeligheden er, at det nuværende asylsystem er brudt sammen.

Omkring halvdelen af dem, som kommer til Europa og søger asyl, har ikke reelle beskyttelsesbehov. Og er derfor ikke flygtninge, men migranter. Alt for mange mister livet under deres forsøg på at krydse Middelhavet eller Sahara på deres vej mod Europa. Inhumant er det snarere at forsvare det nuværende flygtningesystem, der er decideret uretfærdigt. For det er ikke de svageste flygtninge, vi tager hånd om i Europa. Det er dem, der har kræfter, fysik og økonomi til at flygte. Imens menneskesmuglerne skummer fløden.

Realistisk og retfærdig

Derfor stiler Socialdemokratiets udlændinge- og asylpolitik efter at være både realistisk og retfærdig. Realistisk i forhold til, hvor mange vi kan integrere, uden at det svækker sammenhængskraften i vores land. Retfærdig i forhold til de mange millioner af verdens flygtninge, der opholder sig i nærområderne og her har akut behov for hjælp.

Vi har omlagt udviklingsbistanden, så vi faktisk hjælper de mennesker, der har behov for hjælp. Med et større fokus på klima, natur og miljø og en større indsats til nærområderne. Til bekæmpelse af migration og med støtte til skrøbelige stater. Så vi kan hjælpe flere bedre der, hvor det er sværest. Og bekæmpe årsagerne til flygtninge- og migrantstrømmene.

Generelt er Danmark en stor bidragyder, når det gælder om at skaffe hjælp til verdens brændpunkter – herunder til flygtninge.

Taler vi konkret om Syrien, er Danmark en af de største bidragydere i forhold til at hjælpe den civile befolkning i det borgerkrigsramte land. Vi gav sidste år i omegnen af 700 millioner kroner. Både humanitær bistand og udviklings- og stabiliseringsmidler – penge, som blandt andet går til de allermest sårbare overalt i Syrien og støtte til de nabolande, som har taget imod millioner af flygtninge.

Det høje niveau fastholder vi. Det gør vi, fordi vi gerne hjælper mennesker på flugt. Det er en medmenneskelig pligt. Men vi insisterer også på at være åbne om, at der er grænser for, hvor mange udlændinge der kan integreres i Danmark. Og derfor grænser for, hvor mange vi kan tage imod.

Derfor skammer jeg mig heller ikke spor over, at Danmark er blevet forbillede for, hvordan man kan føre en stram og ansvarlig udlændingepolitik. For vi ønsker at have styr på, hvor mange der kommer til vores land. Det er vi nødt til for at kunne sikre og skabe tryghed i vores eget samfund. Og lykkes med integrationen af de udlændinge, der allerede er kommet til vores land.

Senest har Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, besøgt statsminister Mette Frederiksen (S) af præcis de årsager. Fordi han mener, at Sverige kan lære af Danmarks udlændingepolitik og opstramninger på området.

Styr på tilstrømning

Som med alle politiske dagsordener handler det i dansk asylpolitik også om at finde balancen. At der som udgangspunkt ligger midlertidighed i opholdet som flygtning. At vi ikke kan lave lovgivning på basis af enkeltsager. Og at det er vigtigt for os at holde kontrol med, hvor mange der får ophold i Danmark.

Det virker. Derfor er Danmark faldet fra en femteplads i 2014 til nu en 19. plads på listen over, hvor mange asylansøgere der kommer til de forskellige EU-lande. Vi har vist, at det kan lade sig gøre at få styr på tilstrømningen. Det er afgørende, især i lyset af, at vi nu igen ser stigende strømme af flygtninge og migranter til Europa.

Det er svære valg, og de forudsætter ansvar, men vi politikere skal kunne dem træffe på Danmarks vegne. Derfor fortsætter regeringen også sit arbejde for at finde en fælleseuropæisk løsning, der kan stoppe den spontane asyl- og migrationssøgning til Europa og i stedet skabe et mere retfærdigt og humant asylsystem, hvor vi hjælper flere af verdens flygtninge. Og hvor vi bremser trafikken over Middelhavet og langs migrationsruterne ved at etablere modtagecentre udenfor Europa og gennem aftaler med sikre tredjelande.

Det vil give os mulighed for en gang for alle at tage et opgør med den ulovlige adgang til Europa og i stedet tage imod flere kvoteflygtninge på lovlig og kontrolleret vis.

Det skammer vi os ikke over i Socialdemokratiet. Tværtimod. Jeg er stolt af, at mit parti leder en regering, der går forrest i Europa på udlændinge- og asylpolitik.

Kasper Sand Kjær er udlændinge- og integrationsordfører for Socialdemokratiet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Hvem har givet dig besked på at skrive det her?

Peter Meyling, Steen K Petersen, Peter Blondin, Peter Mikkelsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Alexander Bak, Freddie Vindberg, Marianne Jespersen, Troels Brøgger, Marianne Stockmarr, Elisabeth Tryde, Viggo Okholm, Poul Søren Kjærsgaard, Ole Jensen, Ete Forchhammer , Steen Obel og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Alexander Bak

Så er der overarbejde til spinmaskineriet.

Kom igen, 'kammerat'.

Peter Meyling, Steen K Petersen, Peter Blondin, Peter Mikkelsen, Eva Schwanenflügel, jens peter hansen, Freddie Vindberg, Troels Brøgger, Marianne Stockmarr, Elisabeth Tryde og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Peter Krogh

Til Inger og Alexander: Prøv lige at argumentere lidt begavet.

Ete Forchhammer

Peter Krogh, prøv lige at læse fx div. artikler i udenlandske medier, udtalelser fra FN, Amnesty m.m.fl. om dansk udlændingepolitik… prøv lige at læse om hvor “retfærdig” Socialdemokratiets udlændingepolitik er i rapporter fra fx Røde Kors og Refugees Welcome… prøv lige at læse det begavede, nøje gennemarbejdede og velunderbyggede “strategipapir” for den åbne fb-gruppe af borgere der kæmper for en human udlændingepolitik, prøv lige at forklare på begavet vis det retfærdige i at mennesker der i flere år har sat deres liv på spil for at hjælpe danske soldater der var med til at besætte deres land, hvorfor de skal behandles ringere end mennesker der er kommet fra et land vi heller ikke har meget til fælles med, og som ikke havde oplevet krig et år før de kom til Danmark? Prøv lige at forklare begavet det retfærdige i hvorfor det er i orden at sende personer der er født i Danmark til et fremmed land hvis sprog de ikke taler? Prøv lige at forklare begavet hvorfor det er retfærdigt og klogt at afbryde unge menneskers uddannelse? Prøv lige at forklare begavet hvorfor det er retfærdigt og klogt at splitte familier? Prøv lige at forklare begavet hvorfor det er retfærdigt og klogt at importere arbejdskraft fra udlandet, når vi allerede har den inden for landets grænser?
Etc.
Prøv lige at fremskaffe dokumentation for at halvdelen af asylansøgere i Europa ikke har behov for beskyttelse. Og selv om det så var tilfældet, ville den ene halvdel med selv et af S anerkendt beskyttelsesbehov nok langt overstige det antal personer der umiddelbart får beskyttelse i Danmark. Er det forøvrigt ikke 77% af Udlændingestyrelsens afgørelse der nu må omstødes?

Beklager, virkeligheden er at Socialdemokratiets udlændingepolitik ER skør, uretfærdig og hjemmehørende LANGT ude til højre i det politiske spektrum.

Og virkeligheden er, at hvis asylsystemet er brudt sammen i DK og i Europa, er det et resultat af årtiers førte politik… den politik det var forventet at S ville gøre op med i 19 og ikke tværtimod forværre og stramme totalt over gevind og af led.

Helle Degnbol, Peter Meyling, Steen K Petersen, Peter Blondin, Anders Reinholdt, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Bo Mussmann, Flemming Berger, Christian Mondrup, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, Kim Jensen, Knud Chr. Pedersen, Freddie Vindberg, Marianne Jespersen, Troels Brøgger, Henrik Poulsen, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Steen Obel, erik pedersen, Elisabeth Tryde, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Alexander Bak, Ole Falstoft, Anne-Marie Esmann, Herdis Weins, Poul Søren Kjærsgaard, Peter Bryde Poulsen, Ole Jensen, Franz Nitschke og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Ja, Kasper Sand Kjær, lige børn leger jo bedst, og derfor ser vi Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, sammen med fx den svenske statsminister fra ude til højre, med apartheidlandet Israels statsminister, og herhjemme i regering med et par højrevendte partier, der ganske vist har forklædt sig som midtersøgende… ganske vellykket, hvis blot man ikke ser på politikken…
Tilsyneladende er S-toppen kommet på den rette hylde her… så bli’r det jo lidt interessant at se om vælgerne også holder flyttedag med over i skyggen under det gamle bondepartis eg og et af dets sideskud.

Peter Meyling, Steen K Petersen, Peter Blondin, Sara Sindberg Bentsen, Peter Mikkelsen, P.G. Olsen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel, Kim Jensen, Knud Chr. Pedersen, Freddie Vindberg, Troels Brøgger, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Steen Obel, erik pedersen, Elisabeth Tryde, Viggo Okholm, Anne-Marie Esmann, Poul Søren Kjærsgaard, Ole Jensen, Franz Nitschke og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det har intet med sammenhængskraft at gøre, for den er ikke et vilkår, der skal dikteres politisk - snarere skal politikken dikteres af den form for sammenhængskraft borgerne iværksætter i deres reelle indbyrdes samliv.
Dette er jo faldet fra hinanden over årene af helt andre grunde: den bevidst genskabte ulighed, der i høj grad baserer sig på misbrug af begreber som 'lige muligheder', der forstås som en konform ramme, som alle forventes at tilpasse sig, i stedet for begrebets oprindelige mening: at samfundet i sin indretning kompenserer for de indbyrdes forskelle imellem grupper og individer, så muligheden for deltagelse bliver reel.
Det kræver kraftig styrkelse af de offentlige institutioner på indholdssiden og afskaffelse af den rigide rammesætning for samfundslivet, liberalismen uvægerligt medfører, når man udskifter værdierne i samfundet med 'penge'.

Peter Blondin, Anders Reinholdt, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, Ivan Mortensen, Freddie Vindberg, Dorte Sørensen, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, erik pedersen, Elisabeth Tryde, Lise Lotte Rahbek, Viggo Okholm, Anne-Marie Esmann og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

for vi kan ikke længere holde ud, at de virkelige problemer i samfundet bliver skjult under denne xenofobiske myte om, at 5-6% af befolkningen skulle udgøre det altoverskyggende problem for den danske levemåde.
Havde vi opretholdt velfærdssamfundet, havde vi oven i købet langt lettere kunnet imødegå de små krusninger, de begrænsede udenlandske bosætning selvfølgelig uvægerligt har medført.
Og den har da helt sikkert været ubekvem for politikere, der gerne vil styre, hvordan udviklingen skal være i stedet for at tage bestik af vilkårene og få det bedre ud af det.

Peter Meyling, Peter Blondin, Anders Reinholdt, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, erik pedersen, Elisabeth Tryde, Anne-Marie Esmann og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Jeg synes Danmark har mange ting at skamme sig over i forbindelse med udlændingepolitikken. Meget drevet af retorikken fra de højreekstreme partier, hvor Socialdemokratiet - desværre - har taget meget af denne skammelige retorik på sig.

En ting er, hvad der sker ude omkring Danmarks grænser, herunder forsøget på at skubbe flygtningeproblematikken væk fra Danmark og ud til Rwanda og at udhule ulandsbistanden, hvilket samtidig udhuler de fine ord om hjælp i nærområderne.

Men det mest skammelige sker på hjemmebanen med de fortsatte forsøg på at dehumanisere muslimske medborgere, eksempelvis indførelsen af et tvangsarbejdesystem til sulteløn målrettet muslimske kvinder, internering af udlændinge på ubestemt tid på usle centre rundt om i landet.

Sammenhængskraft min bare. En dårlig sammenhængskraft er ikke udlændingenes skyld, men de danske politikeres forsøg på at lægge røgslør ud ift. at gemme dårlige og upopulære beslutninger bag en dehumanisering af muslimske medborgere og hermed gøre dem til skydeskive og lynafleder. En del af danskerne kan ikke gennemskue manipulationen, rigtig mange kan og dette splitter selvfølgelig befolkningen og gør sammenhængskraften skrøbelige.

Peter Meyling, Peter Blondin, Anders Reinholdt, Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Ole Jensen, Flemming Berger, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel, Leif Høybye, Kim Jensen, Marianne Jespersen, Freddie Vindberg, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Steen Obel, Steffen Gliese, erik pedersen, Ebbe Overbye, Elisabeth Tryde, Viggo Okholm og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Lige kort i denne sammenhæng, da jeg ikke kan bidrage med mere end bl.a. Ete.
vanviddet omring unge som er her fra barnsben og reelt gør alt hvad de skal, men så er de ikke automatisk danske når de fylder 18.
Her burde de tvære automatik, og så kunne den enkelte unge så måske frabede sig retten, det ville spare systemet for ret så mange ressourcer.

Peter Mikkelsen, Bjarne Andersen, Ole Jensen, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Steffen Gliese, erik pedersen og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Hovsa, Kasper Sand Kjær. I starter med at skrive: "Virkeligheden er" ...

I mener selvfølgelig, Socialdemokratiets virkelighed, ikke sandt? Det er rart at få det på plads. Bare lige for en god ordens skyld.

Peter Meyling, Peter Blondin, Anders Reinholdt, Christian Mondrup, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Marianne Jespersen, Troels Brøgger, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Steffen Gliese, erik pedersen og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar
Annette Munch

hvis man mener at ville hjælpe (klima)flygtningene i deres egne områder, er det mig ubegribeligt at man ikke med de sidste 50 års langsigtede udviklingsbistand har sørget for at opkøbe jord fra de tidligere kolonimagter - til brug for de lokale - og sikre vanding, så lokalbefolkninger kunne forsørge sig selv - og ikke få behov for at flytte sig.

Det virker som om udviklingsbistanden har medvirket til at holde lokalebefolkninger afhængige af "at få fisk, i stedet for at give dem et net, så de kan klare sig selv"
- og så ville de klæde EU at holde op med at blokere for import af varer fra Afrika - OG holde op med at give tilskud til eksport til EU landbrug.

Det er vist ikke der klima og miljøproblemerne skal hentes.

Peter Blondin, Peter Mikkelsen, Ole Jensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Henrik Svejstrup, Viggo Okholm, Dorte Sørensen, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr, Steen Obel, Steffen Gliese og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Desværre kan jeg kun mestre et ubegavet følelsesladet svar: Jeg håber inderligt at vælgerne kan huske, så I ved næste valg kan blive lagt FULDSTÆNDIG ned og aldrig komme tilbage. Jeg var glad for at Mette Frederiksen agerede fornuftigt under covid(bortset fra mink-overdrivelsen) Siden da er det bare blevet værre og værre. I trænger til en tænkepause med under 10 mandater. Faktisk en del under 10.

Peter Meyling, Peter Blondin, Anders Reinholdt, Bjarne Andersen, Torben Skov, Carsten Bjerre, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

De ikke-vestlige indvandrere har over årtier været objekt for politikernes kortsigtede forsøg på at løse de problemer, samfundet stod i.
Vi havde jo et halvt århundrede, hvor mængden af arbejdskraft var enorm, og der blev gjort alle mulige krumspring for at beskæftige arbejdsstyrken, herunder ved at uddanne større dele af den til ikke-produktive erhverv, til sende flere og flere årgange ud af ledighedskøen med først efterlønnen (og i begyndelsen førtidspensionering af større grupper) og senere den såkaldte overgangsydelse, der var en efterløn før efterlønnen; parallelt med de organiserede på arbejdsmarkedet oprettede man ordninger for folk på overførselsindkomst, så de også kunne træde tidligt ud af køen.
Her kunne man selvsagt godt bruge nogle hertil strømmende fremmede, som man kunne forvalte livet for for at give arbejdspladser til den store danske arbejdskraftreserve. Man havde med andre ord på ingen måde travlt med at få gruppen i sving på arbejdsmarkedet. Men så ville udviklingen jo hverken værre eller bedre, end at faldende fødselstal igen øgede behovet for arbejdskraft i bestemte erhverv, og mens man tidligere kunne producere mange IT-folk, sosumedhjælpere m.m. af de ledige, fik man i højere og højere grad brug for mere specialiseret arbejdskraft, hvor man bare gik over i det andet spor og bebrejdede dem, hvis arbejdskraft man tidligere havde negligeret.

Uanset ens holdning til AI (Artificial Intelligence) er det da imponerende, hvor præcist Chat-GPT kan ramme sproget, tonen og argumentationskraften hos en socialdemokratisk partisoldat.

Peter Meyling

Jeg spørger hele tiden mig selv, om hvornår nogen piller batterierne ud af ryggen på de socialdemokrater.For mennesker kan de ikke være.