Leder

Find Cicero

30. juli 2007

FORLEDEN UDKOM Information med ordene Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit osv. øverst på en side. En læser bad rimeligt nok om en oversættelse. Sætningen handlede vistnok om smerte, lød svaret. Forklaringen kan suppleres: Der er tale om et korrupt citat fra en af Ciceros taler. Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit..lyder det i ophavsmandens version. ('Der findes ingen, som elsker smerten i sig selv, som søger efter den og ønsker den, blot fordi den smerter.') Teksten er fra år 45 e. Kr., og langt op i Renæssancen nød den stor popularitet.

Siden har latin fået smerten at føle. På universiteterne, i gymnasiet, den tidligere latinskole og i kirken har sproget lidt det ene domænetab efter det andet. Luther oversatte Bibelen til tysk, den protestantiske gudstjeneste indførte folkesprogene, og på universiteterne begyndte man at eksaminere folk på deres modersmål. Endnu Søren Kierkegaard blev dog i 1840 eksamineret på både latin og dansk. Længst holdt den katolske kirke stand. Først i 1970 indførtes prædiken på 'folkesprog'.

NU FORLYDER DET så, at latin er ved at uddø i gymnasiet. Før gymnasiereformen for to år siden tilbød 35 gymnasier højniveau latin. I dag kun et eneste.

Er det blot den logiske slutsten på en århundredelang afvikling? Ikke hvis man spørger undervisningsministeren. "Det var ikke meningen med reformen," erklærer en 'kraftigt bekymret' Bertel Haarder i Kristeligt Dagblad.

Men man ligger, som man har redt. Først fjernede man latin fra folkeskolen, siden gjorde man det til valgfag i gymnasiet. Hvad havde man ventet? Hvis 15-16-årige selv skal bestemme, hvad de vil lære, er latin vel næppe det første, de kaster sig over. Ligesom de ikke vælger broccoli og selleri som livretter. De vil have cola og pizza - med den overflod af deller til resultat, der med rette bekymrer sundhedsmyndighederne.

I DET NUVÆRENDE skolesystem tvinges de unge imidlertid til at vælge fremtid på et tidspunkt, hvor de ikke kan overskue konsekvenserne. Hvilket er det samme som at sige, at de voksne fralægger sig ansvaret. Det lider sprogfagene så under. Foruden latin, også tysk og fransk. Engelsk/amerikansk/dangelsk tager det hele - ligesom pizza og cola.

Men ingen ønsker vel en generation med et så begrænset sprogligt domæne.

Latin er ikke et spørgsmål om overfladisk 'dannelse', men om at få grundlæggende fornemmelse af, hvordan sprog konstrueres, noget som er afgørende for hele den sproglige og intellektuelle udvikling. Af samme grund har latin været et af gymnasiets mest studieforberedende fag. Og i en globaliseringstid, hvor uddannelse og en international horisont hører til politikernes hedeste drømme, er det da for dumt at tørlægge kilderne til vores fælleseuropæiske kulturarv. Sker det, vil spørgsmålet næste gang ikke gå på, hvad Lorem ispum dolor betyder. Så vil der blive spurgt: "Hvem er Cicero?"

ks

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu