Leder

Kære Pia

Debat
2. april 1998

DETTE ER en bekendelse - efterfulgt af et svar. Først bekendelsen: Jeg har fået et fint brev. Rettet til undertegnede personligt. Og nydeligt underskrevet: "Med venlig hilsen. Pia Kjærsgaard."
Da brevet er skrevet som led i en offentlig debat, skal dets nydelige indhold refereres her.
Pia skriver:
"I Jyllands-Posten er du citeret for at sige: 'Information fortryder ikke denne annonce. Den er på et væsentligt pænere debatniveau end meget af det, Dansk Folkeparti har præsenteret.' Det vil jeg bede dig konkretisere nærmere. Jeg forventer at høre fra dig snarest."

KÆRE PIA Kjærsgaard. Tak for brevet. Her følger et forsøg på et svar. Et venligt svar tilmed. Vi, der ser med den største bekymring på de synspunkter og holdninger, som du står for, må gøre en indsats for ikke at forgrove debatten. Uagtet hvad man kan mene om andres bidrag.
Da vi på Information lavede annoncen, hvor du var blevet ret sort i hovedet, var det ikke for at trække debatten ned på et lavt plan. Tværtimod. Med teksten: "Man bestemmer ikke selv, hvor man bliver født", var annoncen et debatindlæg. Og en opfordring til eftertanke.
I Dansk Folkepartis tidsskrift - Dansk Folkeblad - hedder det i en beklagende opremsning af overgreb på partiet: "Så bragte Information et helsides-foto af samme partileder, forklædt som neger".
Det er troligt, at det i partiets begrebsverden kan være en krænkelse at blive gengivet med en ganske udbredt mørk hudfarve. Men så er problemet partiets begrebsverden.

ANNONCEN i Information var pænt tænkt. At påvise, at den er på et pænere debatniveau, ".....end meget af det Dansk Folkeparti har præsteret", kræver således ikke nogen stor bevisførelse.
Men det er i øvrigt karakteristisk, at Dansk Folkeparti prøver at skabe en vis pænhed og stuerenhed omkring sin politik. Det er ingen tilfældighed, at det var en ordfører for Fremskridtspartiet - og ikke en for Dansk Folkeparti - der talte om at smide somaliske flygtninge ud med faldskærm. Og det var ingen tilfældighed, at et par meget barske og meget fremmedfjendske udtalelser fra Erik Bengtsen fra Dansk Folkeparti (refereret i Information under valgkampen) straks førte til vedkommendes eksklusion.

DU PIA Kjærsgaard, har gjort det til en del af din politiske metode, at levere en fremmedfjendsk politik i en pæn sproglig klædedragt. Men det gør altså ikke politikken bedre. Forsøgene på at finde den rigtige form har stået på i nogle år. Der er faldet dom for, at andres udtalelse: "Fremmede formerer sig som rotter", er racistisk. Du prøvede engang på et offentligt møde at reformulere udsagnet: "Fremmede formerer sig som kaniner". Med den klarede du lige frisag i forhold til racisme-paragraffen. Senere er teknikken blevet raffineret.
I Dansk Folkeparti anno 1998 vil man end ikke på kant med racismelovgivningen. Man spiller på andre strenge. Som i februar-udgaven af Dansk Folkeblad, hvor forsiden prydes af en plakat af Thor Bøgelund fra afstemningen i Sønderjylland i 1920. Barnet siger: "Mor! Stem dansk. Tænk på mig."
Det er de ikke-danske, der er modstanderen. Men kampen for grænsen og mod de fremmede er blevet pakket pænt ind.

DU HAR til denne og andre aviser sagt: "Jeg mener faktisk ikke, Danmark er et naturligt sted for muslimer". På overfladen måske igen et mindre groft udsagn, men i sit indhold en af mange bemærkninger, der både aktuelt og historisk er skræmmende. Og som er egnet til at skærpe modsætningerne.
Et andet element er den populistiske og opskruede stil i mange debatter. Som f.eks. råbene om at "....flygtninge og indvandrere koster det danske samfund over 30 milliarder kr. årligt." Og eftersætningen om, at de penge kunne og være brugt til...........
Dette udsagn om de 30 milliarder er et godt eksempel på en populistisk debatform og en talmanipulation, der gør det meget svært at debattere sagligt. De godt 30 milliarder er ganske rigtigt det, som man alt i alt kan anslå, som det danske samfunds samlede udgifter på flygtninge og indvandrere. Men at bruge dette tal isoleret er grov manipulation. Blandt andet fordi alle indtægterne er udeladt. Og fordi det samlede regnestykke giver et positivt facit, hvis integrationen er effektiv.
Da du i et interview med Information blev foreholdt talbedraget, svarede du:
"Jeg er i og for sig ligeglad. De har en kultur og levevis, der ikke passer til den danske".
Kære Pia Kjærsgaard. Udstræk din indsats for et pænere tone til det politiske indhold. Og kig en gang til på plakaten, som du før har moret dig over. Det klæder dig med lidt kulør. Med venlig hilsenmol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her