Leder

Selvfølgelig ikke

21. juli 2007

SIKKE SEJRE, regeringen samler på. I går truttede Venstres udenrigsordfører Jens Hald Madsen i en pressemeddelelse: "Selvfølgelig lader vi ikke de irakiske tolke i stikken."

Med triumf i tastaturet tilføjede Hald Madsen:

"Regeringens plan har hele tiden været, at hver enkelt tolk skulle have sin sag behandlet individuelt i Irak, og hjemtagelsen skulle ske samtidig med, at de danske soldater rejste hjem. Det er præcis det, der et sket."

Hald Madsen skal være glad for, at pressemeddelelser ikke udsendes under strafansvar for deres sandhedsværdi.

Som det fremgår af citatsamlingen i dagens avis, har det ikke været regeringens plan, at de irakiske tolke og deres familier skulle evakueres til Danmark, således som det er sket de seneste dage.

DANMARKS ANSVAR for tolkenes skæbne blev påpeget af befalingsmænd og officerer i den danske Irak-bataljon i januar. Forsvarsminister Søren Gade stillede sig afvisende. For tre måneder siden erklærede Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen:

"De tolke kommer ikke til Danmark, og det må regeringen sørge for. Starter vi med at hjælpe her, kan alle mulige, der har hjulpet koalitionen i Irak, hævde, at de vil have asyl."

Det blev den forkludrede fortielse af torturmordet på en tolk allerede sidste år, der - sammen med en målbar stemning i befolkningen - rystede VKO-flertallet til at ombeslutte sig.

De omkring 200 irakere, der nu er indkvarteret på Sjælsmark Kaserne ved Hørsholm, vil i løbet af få uger blive sendt videre til asylcentre i Jylland. "Her vil de blive behandlet som alle andre asylsøgere, men sagsbehandlingen kan blive hurtigere end sædvanligt, da myndighederne kender deres historie," oplyser Udlændingeservice til Helsingør Dagblad.

Aha. Som alle andre... Mon dog. Det er vanskeligt at forestille sig en stor militæroperation, der indfanger eventuelt afviste ud af de 200 og lader dem befordre med Hercules-fly tilbage til Irak. Et godt gæt er, at regeringen ønsker denne sag gemt væk hurtigst muligt, og at asyl vil blive givet til alle, der foretrækker flygtningelivet i Danmark frem for andre lande, der kan forekomme mere attraktive.

AT DET OVERHOVEDET er blevet en nødvendighed at gennemføre den storstilede evakuering, viser omfanget af den katastrofe, som Danmark har været med til at udløse i Irak. Enhver forsikring om, at Irak skulle være blevet et sikrere sted, er nu afmonteret. Det er løgn, at de danske tropper kan trækkes tilbage efter en vellykket operation. Det er også løgn, at de trækkes tilbage, fordi den irakiske regering af sig selv har bedt om det. I det sparsomme omfang, Irak har en regering, gør den ikke noget af sig selv, men kun det, besættelsestropperne forlanger af den.

At det politiske ansvar ikke rettes kraftigere mod Fogh, er svært at forstå. Løgnene og hykleriet omkring Irak burde i sig selv være nok til at diskvalificere ham som statsminister, når hans VKO-flertal brister. dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu