Leder

Den syge moster

Debat
8. november 1997

"I Holland har vi officielt en succesmodel, som er kendt over hele Europa, men den bygger på en forfalsket statistik. Den officielle statistik siger, at vi har en arbejdsløshed på 6 procent, men i realiteten er der 25 procent i den arbejdsdygtige alder, som ikke deltager på arbejdsmarkedet. Overalt i Europa er der 20-30 procent af arbejdsstyrken, som ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet, og det er et drama. Politikerne lukker øjnene for det." - Direktør for Institut for miljø og systemanalyse i Amsterdam, Wouter van Dieren.

SANDHEDEN kan til tider være sensationel. Som sådan blev den i hvert fald afsløret i gårsdagens avisoverskrifter: "Jelved takker nej til nye jobs," hed det her i bladet. "EU-Kommissionen foreslår at sænke momsen på servicearbejde for at skaffe flere i arbejde, men regeringen siger nej. SF og Håndværksrådet skælder ud."

Politiken skrev: "EU's jobindsats svækket. Krise før topmøde. Derfor haster statsminister Poul Nyrup Rasmussen til Luxembourg i et forsøg på at fastholde de danske ambitioner om en offensiv for de 18 millioner arbejdsløse i EU."

"Ledigheden er problemet, alle vil løse, men ingen kan," konstaterede Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Mange ord og manglende handling ventes at blive nøglebegreber, når EU-landenes stats- og regeringschefer mødes om to uger for at drøfte, hvad man kan og skal gøre for at skabe job til en stor del af de 18 millioner arbejdsløse i EU."

"Det er helt utroligt, at man kan fastsætte mål for den økonomiske politik, men at det ikke kan lade sig gøre for beskæftigelsen," erklærede den hollandske socialdemokrat Wim van Velzen fra den socialistiske gruppe i EU-parlamentet. Og formanden for de europæiske faglige landsorganisationer Emilio Gabaglio affyrede en direkte trussel: "Stats- og regeringscheferne skal huske på, at Amsterdam-traktaten skal ratificeres."

SLEMT SER DET UD, men værre er det, som Wouter van Dieren påpeger i dagens avis. Den gængse arbejdsløshedsstatistik er en forfalskning.

Som vi forleden påpegede i en reportage fra Frankrig, der pludselig har fået choktal for den faktiske udstødelse fra arbejdsmarkedet på nu en fjerdedel af befolkningen. Omkring det dobbelte af den officielle statistik.

Som vort hjemlige Erhvervsministerium helt tilbage til CD'eren Mimi Jakobsens tid hidtil forgæves har forsøgt at få rejst en seriøs debat om de ni hundrede tusinde danske kvinder og mænd i den arbejdsduelige alder, der under forskellige betegnelse er på overførselsindkomst.

Selv fraregnet halvdelen af dem, ligger tallet også i Danmark på mere end det dobbelte af den officielle statistik. (SU-modtagere er naturligvis ikke medregnet i nogen af beregningerne!).

Denne syge moster i Vestens perverse økonomi (der i USA og delvis Storbritannien) giver sig udslag i umenneskeligt lave lønninger) kalder den radikale leder og regeringens økonomiminister Marianne Jelved for Håndværksrådet i Danmarks egen og helt specielle moster. "Håndværksrådet taler for sin egen syge moster," siger hun, når hun skal forklare, hvorfor hun ikke vil tillade andre EU-lande at eksperimentere med det forslag om mindre momssatser på servicearbejde, som det danske håndværksråd taler så indtrængende for. Som om den forfærdende udstødning af mennesker fra de moderne arbejdsfællesskaber ikke også er den danske regerings og Det radikale Venstres "syge moster".

STATSMINISTER Poul Nyrup Rasmussen må have set syg ud, da han i går "hastede" til Luxembourg for at fastholde de erklærede "danske ambitioner om en offensiv" over for arbejdsløsheden, der selv i sin forfalskede udgave på 18 millioner EU-borgere er rædselsfuld nok. For er det ikke hans egen danske regering, der spænder ben for et af de mere vidtrækkende forslag til "en offensiv"?

Som det fremgår af dagens reportage, er vurderingen af beskæftigelsesvirkningerne af en sådan momsnedsættelse helt afhængig af, om man mener, at mange mennesker i dag lider af påtaget eller påført nedsat arbejdsevne og derfor bare skal have et los i røven eller et skåne job. I så fald har Marianne Jelved ret.

Eller om man mener, at de mange udstødte millioner lider af et samfund med nedsat menneskelighed. I så fald bør - statsministeren overveje en momsnedsættelse. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her