Leder

Tillidsprøve

Debat
18. juli 2007

EN GRUPPE SS-MÆND henter en journalist fra hans hjem - han havde skældt ud på en kollega fra avisen Fædrelandet og muligvis kaldt ham landsforræder i det tysk-besatte København anno 1943. Ifølge hans kone blev journalisten hentet med pistoltrusler, mens hun med deres spædbarn på armen bliver slynget hen ad gulvet. Journalisten blev senere på aftenen efterladt i en vejkant i Lyngby. Død af otte skud fra tre forskellige pistoler. Det var dengang. I opgøret efter besættelsen blev den ene af de tre dømt for mordet, en anden flyttede til Tyskland, fik tysk statsborgerskab, og blev ved med at pleje sine SS-ideer. Det er ham, Søren Kam, der nu udgør en prøvesten på det retslige samarbejde mellem EU-landene.

DEN FÆLLES ARRESTORDRE i EU skal gøre det lettere at udlevere mistænkte i alvorlige straffesager, så de kan komme for retten. Arrestordren bygger på gensidig tillid mellem EU-landene. "Det er ikke let at stole på hinanden," medgav EU's justitskommissær, Franco Frattini, da han forleden gjorde status over udviklingen. Tyskland har i alle årene nægtet at udlevere Søren Kam. En lille forskel mellem tysk og dansk ret forhindrer, at Kam-sagen kan prøves ved en dansk domstol.

Lad det lige være sagt her. Denne leder handler ikke om Kam-sagen som sådan. Men nu bliver der i EU og internationalt talt om gensidig tillid, der er en erklæret hensigt om det. Søren Kam, der bor i Bayern, er blevet en prøve på netop det. Hvor går tillidens grænse?

TYSKLAND er et af de lande, der i sin tid støttede oprettelsen af den internationale domstol. En sand international domstol med det lille aberdabei, at USA, stormagten, nægter at udlevere sine egne borgere til retssagerne for fællesskabets domstol. Med deraf følgende stort spørgsmålstegn ved selve domstolen. Den officielle tyske holdning til den sag lyder sådan her:

"De tider, da de værste forbrydelser mod menneskeligheden og menneskeheden som helhed kunne blive uden straf, er forbi engang for alle."

Det står der på hjemmesiden for den tyske ambassade i Washington. Når det gælder den internationale domstol, hedder det videre, så er "ingen kompromiser acceptable", hvis de tillader en stat at vælge, hvor den vil acceptere gældende ret for sig selv og sine borgere, og hvor den vil se hen over det.

"Det burde heller ikke overlades til stater alene at beslutte, hvorvidt en sag i det hele taget skal undersøges."

DEN KLASSISKE NATION beskytter sine borgere. Som Tyskland beskytter Kam. Staten giver - forståeligt - sine borgere en - vigtig - tryghed. Men i disse tider er den nationale beskyttelse ved at blive erstattet med internationale regler - inklusive gensidig tillid som i EU, inklusive tillid til den internationale domstol.

Rent juridisk er der ikke noget at komme efter i Kam-sagen. Nu lyder spørgsmålet derfor: Vil vi virkelig den gensidige tillid i EU? Og hvis ja, hvordan gør vi, så den gælder for alle?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her