Leder

K for Købekraft

Debat
9. august 2007

"Her er vi inden for et område, hvor man vil stille købekraft til rådighed for udvalgte grupper. Det rykker ved hele arbejdsmarkedet og priserne indretter sig derefter. Derved udvandes købekraften."

Christian Wedell-Neergaard (K) finansordfører

DE ER FORMENTLIG allerede begyndt at se på ferierejser og nye møbler - social- og sundheds-assistenterne. Forventningerne om et betydeligt løft for de lavest lønnede offentligt ansatte er tårnhøje - politisk bakket op af Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Faktisk er kravene til en god sjat i lønningsposen ved forårets overenskomstforhandlinger så omfattende, at de er ved at udvikle sig til et problem for regeringen. Finder den ikke nogle milliarder til at indfri de forventninger, som stats-ministeren selv har skabt, så kan det hele ende i strejker og ballade, og vreden vil vende sig mod regeringen.

Derfor er der tilsyneladende bestræbelser i gang for at dæmpe lønpresset, så overenskomstforhandlingerne trods alt kan landes i ro og orden. Men det kan jo være svært, når statsministeren selv har talt varmt om en lønreform og forbedrede forhold for de hårdtarbejdende offentligt ansatte i de yderste led.

Og lettere bliver det ikke, når oppositionen lover gyldne tider i det offentlige. Måske er det i det lys, man skal læse ovenstående opfindsomme argument fra den konservative finansordfører. Det bekymrer Wedell-Neergaard, at Dansk Folkeparti med sit forslag om en ekstra milliard til blandt andre sosu-assistenterne vil "stille købekraft til rådighed for udvalgte grupper." Det vil føre til inflation, stigende priser, og måske ender det endda med, at de ombejlede sosu-assistenter slet ikke kan købe mere for den højere løn.

DET MÅ SIGE at være et argument af de mere desperate. Opfindsomt, men sølle. Samme Wedell-Neergaard spilder sjældent en chance for at ville "stille købekraft til rådighed" for en anden udvalgt gruppe - nemlig landets højest lønnede. De konservative vil fjerne topskatten om ikke hver dag, så hver anden - velvilligt bakket op af daglige ledere i Dagbladet Børsen. Vil denne stillen købekraft til rådighed for højtlønnede så ikke også føre højere priser og inflation med sig?

Tjaa, lidt nationaløkonomisk teori kunne give Wedell-Neergaard lidt ret, idet de højtlønnedes opsparingskvote jo er højere. De vil ikke bruge alle de sparede skattepenge på inflationsskabende forbrug, men sætte en god bid i banken. Men kunne man eventuelt indrette en overenskomst, så en del af lønstigningen til plejepersonalet gik til højere pension? Men så langt rækker Wedell-Neergaards fantasi tilsyneladende ikke. Han er ganske enkelt utryg ved, at de lavest lønnede offentligt ansatte, som der i de kommende år bliver desperat mangel på, får for stor købekraft. Sikke skader pøblen ville kunne udrette. Så hellere lade nordsjællænderne investere i dyrere rødvin og flere lystbåde, når den konservative skattereform er gennemført.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her