Leder

Kære Asmaa

Debat
1. september 2007

Situationen for det parti, du har meldt dig ind i er alvorlig. I meningsmålingerne ligger Enhedslisten nu og roder omkring spærregrænsen - nogle gange er partiet lidt under, andre gange lidt over. Hvis der overhovedet skal være en mulighed for at skifte Anders Fogh Rasmussen ud efter næste valg - hvilket jeg tror, du mener, er vigtigt, Asmaa - ja så er det uden for rækkevidde, hvis Enhedslisten ender med at ryge ud af Folketinget. Men andre ord, hvis Enhedslisten ikke får rykket sig fri af spærregrænsen, så er det den bedste garanti for fire år mere med Venstre og Konservative. Og det er her, du kommer ind i billedet. Alt tyder nemlig på, at en betydelig del af venstrefløjen har vendt partiet ryggen på grund af dit kandidatur. Så kære Asmaa Abdol-Hamid, du er sikkert et godt menneske med mange gode holdninger til dit nye parti, Danmarks fremtid og klodens overlevelse, men vil du ikke godt trække dig som folketingskandidat for Enhedslisten. Det vil være det bedste, du kan gøre for Enhedslisten, venstrefløjen og formentlig også for dig selv.

I en kommende valgkamp vil dit kandidatur blive udnyttet til det yderste af de partier, som ønsker en fortsættelse af VK-regeringen. Uanset om du vil det eller ej - om Enhedslisten vil det eller ej - så vil en stor del af valgkampen for partiets vedkommende ende med at handle om dødsstraf, stening af kvinder, sharia-lovgivning, homoseksuelles rettigheder og kvinders ligestilling. Emner, hvor Enhedslisten og venstrefløjen traditionelt har haft stærke synspunkter, som står i direkte modsætning til de holdninger, som du - måske uretmæssigt - tillægges. Du bliver med andre ord en central person i den borgerlige fløjs skræmmekampagne mod det regeringsalternativ, der måtte tegne sig.

Når gamle venstrefløjskæmper som Hanne Reintoft, Keld Albrechtsen, Bente Hansen og Benito Scocozza vender partiet ryggen pga. dig, så er det et udtryk for, at de og mange andre ikke tror på dine forsikringer om, at du helt og fuldstændigt står inde for Enhedslistens politik. Blandingen af religion og politik ligger venstrefløjen så fjernt, at der kommer for meget støj på linjen. Partiets kommunikation i en valgkamp bliver helt umulig, og partiets kandidater vil blive tvunget ud i et langt forsvar for dig og det, som nogen mener, du står for.

Man kan mene, at det er bedrøveligt, og at der bør være plads til stærkt troende muslimer i politik, men det handler om symboler, om tørklæde, håndtryk og holdninger til det andet køn og om nuancer i opfattelsen af oprørsgrupperne i Irak og Afghanistan. Da dele af venstrefløjen og fredsbevægelserne i 1970'erne og 1980'erne blev mistænkt for at gå fjendens ærinde, og at deres mere eller mindre udtalte sympatier for kommunistiske styreformer lå bag kampen for vestlig nedrustning, tabte de legitimitet blandt almindelige borgere, som havde engageret sig imod atomoprustningen. Enhedslisten har en vigtig funktion - ikke mindst som whistleblower og eksponent for særlige dagsordner. Men partiets død kan være tættere på, end man tror.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kære Bent
Du skriver: "Blandingen af religion og politik ligger venstrefløjen så fjernt, at der kommer for meget støj på linjen. "

Hvis det er din holdning, Bent, hvorfor er det så lige, at du aldrig nogen sinde har skrevet en eneste leder om, at det efter din mening er dybt problematisk at der erså mange teologer repræsenteret i SFs topledelse. Der er som bekendt flere præster i SF end der nogensinde har været i Kristeligt Folkeparti.

Har du et problem med muslimer Bent?

Venlig hilsen
Per Thomsen

Per Thomsen

Det er prisværdigt, at du altid er rede til at tage minoriteter i forsvar, men i dette tilfælde skyder du (som ofte) over målet. Jeg mindes ikke nogen sinde at have set Bent Winter angribe Kamal Qureishi, Hamid el Mousti, Lubna Elahi (der oven i købet ofte går med tørklæde) eller andre muslimske politikere for deres religion. Det handler m.a.o. ikke om religion, men om de holdninger, man udleder af den, og i den henseende er der lige så god grund til at angribe Asmaa som Krarup og Langballe. Ikke fordi jeg, som nogle gør det, tror, at der er en direkte kobling mellem at gå med tørklæde og gå ind for fx stening (jeg er sikker på, at hun er oprigtig, når hun udtaler sig mod dødsstraf) - men på grund af hendes specifikt kønspolitiske holdninger (ikke at ville trykke mænd i hånden etc.), som jeg ikke synes, hører hjemme i et venstrefløjsparti.

For nu at klippe det ud i pap: Jeg har ikke noget problem med, at hun HAR de holdninger, lige så lidt som jeg vil anfægte Krarups ret til at være en reaktionær mørkemand, men jeg synes, der skal være konsekvens i tingene, og jeg kan altså ikke opfatte Asmaas kvindepolitiske holdninger som venstreorienterede.

Så enkelt - og så indviklet - er det.

P.S. Personligt finder jeg det også selvmodsigende, at præster kan være socialister, men den må vi tage en anden gang.

Martin Trolle Mikkelsen

Der er igen modsætning mellem religion og socialisme, for både religionen og socialismen er et resultat af et forsøg på at etablere en fortolkning af verden, livet og døden på basis af følelser og filosofiske begreber, i stedet for på kendsgerninger og logik.

Det er socialisternes livsløgn, at de er tilhængere af en politik baseret på fornuft, der skaber denne tilsyneladende modsigelse. Derfor er der så mange præster på venstrefløjen.

Og de føler sig godt hjemme.

Socialisme er en empirisk teori om verdens mulige forandring. Religion er en accept af tingenes tilstand på forventet efterbevilling efter døden.

Deri ser jeg modsætningen. Jeg er ikke blind for, at religiøs og socialistisk etik kan have lighedspunkter, men det centrale: om man arbejder på at gøre verden mere retfærdig eller forventer en retfærdighed efter døden - er hinandens modsætninger.

Michael Skaarup

jeg kan kun slutte mig op i koret at hylere, og bede asmaa trække sig som kandidat, for EL's skyld... ellers er det sgu slut...

Per,
Hvordan vil du forklare de mange religiøst fundrede ønsker om at ændre verden med den religions definition?

Camilla Christensen:

"Hvordan vil du forklare de mange religiøst fundrede ønsker om at ændre verden med den religions definition?"

Det ser jeg mig sandelig ikke forpligtet til at skulle give nogen forklaring på. Jeg ser heller ikke nogen grund til at Asmma Abdol-Hamid bør svare på alle de tåbelige spørgsmål hun bliver overdænget med.

Adrig tidligere er en folketingskandidat i Danmark er blevet behnadlet på den måde, som Asmaa Abdol-Hamid er blevet det. Der er tale om en regulær heksejagt. Det er dybt beskæmmende.

Godt gået, Per Thomsen! Vi er mange som håber at Asmaa Abdoul-Hamid ikke lader sig kyse. Hun er simpelthen en gave til den nuværende (og kommende) regering! Alle de bekymrede enhedssocialister kan godt begynde at finde rene underhylere frem.

Tak til Chris Henriksen for med anskuleseanvisning at illustrere og perspektivere mit seneste indlæg.

God morgen Chris.
Det er glædeligt, at se folk fra højrefløjen solidarisere sig med undertrykte indvandrergrupper, og støtte opstilling af kandidater, der fokuserer på dårlige sociale vilkår i Danmark.

AAH vil også være en gave til os andre. Et godt talerør, som kan skære igennem den nu i mange år fastlåste mediedogmatik om, at snakke om noget andet, når vigtige ting er på dagsordenen.

Det er spændende at se højre glæde sig. Men de har jo også tradition for at vende deres tabersager til egen fordel. Efterlønssagen, fx, hvor de vælgere, som er sure på socialdemokraterne vedholdende stemmer på regeringen med støtteparti mens disse arbejder videre med efterlønnens afskaffelse. Eller bekymringen over slørklædte kvinder i andre lande, mens højres egen regering arbejder på en måde, som har som logisk konsekvens, at slørtvangen indføres nye steder, på mennesker som ikke har mistet livet allerede i krigens malstrøm og den efterfølgende omhyggeligt gennemførte samfundsmæssige dysfunktion.

Det er skønt endelig at se højre deltage i debatten med klart flag. Tak skal du have.

Martin Ammentorp

@ Hr. Martin Mikkelsen:

Har De læst Kapitalen?
Eller Keynes?

Hvori finder De belæg for Deres påstande om "både religionen og socialismen er et resultat af et forsøg på at etablere en fortolkning af verden, livet og døden på basis af følelser og filosofiske begreber, i stedet for på kendsgerninger og logik."
Påstande De ligesåvel kunne anvende mod den borgerlige økonomi!

Jeg ved godt det tager tid, men det er nu en god ting at sætte sig ind i de ting man udtaler sig om.....

Martin Ammentorp

@ "Lars Larsen" (eller hvem der nu gemmer sig bag det navn....)

Kunne også være: Enhedslisten gør det eneste demokratisk antagelige: Spørger medlemmerne.....

Som lederskribent, har Bent Winther for vane at følge strømmen i den øvrige borgerlige presse. der er langt mellem snapsene. Således også i balladen om Abdol-Hamids kandidatur, hvilket ovenstående møghund af en leder kun demonstrere alt for tydeligt.

I den forbindelse vil det være relevant at bringe et citat fra dagens udagve af Politiken:

"En rundspørge, Ritzau har foretaget blandt medlemmerne af Enhedslistens forretningsudvalg og hovedbestyrelsen samt en række lokale kontaktpersoner, viser støtte til hendes folketingskandidatur - og at hun skal være højt placeret på kandidatlisten.

Inden Enhedslistens hovedbestyrelse mødes søndag for at beslutte en kommende ny urafstemning - og et ekstraordinært årsmøde - om partiets kandidatliste, svarer 70 procent, at hun skal opstilles for partiet ved folketingsvalget.

Og 46 procent svarer, at hun fortsat skal være i top seks, mens 38 procent svarer, at hun skal placeres lavere."

Og så kan man supplere med at sige, at Enhedslisten i de sidste mange målinger ligger klart over spærregrænsen.

Så kan Bent Winther og den øvrige småborgerlige presse vist godt gå hjem og vugge deres mor i en teske!