Leder

Valg-vogtere, vær vågne

Debat
20. august 2007

FARLIG ELLER EJ, en lurendrejer er han, ham statsministeren. Uden at sige noget om sine sande hensigter er det lykkedes ham at sætte dansk politisk liv i noget, der ligner valgpanik. Til Køge Dagblad betroede de konservatives finansordfører, godsejer Christian Wedell-Neergaard, forleden:

"Herinde på Christiansborg tyder alt på et snarligt folketingsvalg. Valget kunne meget vel blive udskrevet på tirsdag."

Wedell-Neergaard gætter på, at valgdagen bliver torsdag den 13. september.

En traditionel tirsdags-valgdag ville lande på den 11. september, men det er seks-årsdagen for terroranslaget mod USA, og derfor en skidt dag for større politiske begivenheder, som forrykte folk kunne finde på at udnytte.

Medieraden rundt gættes der på datoer, og ingen gætter på, at Fogh lader Folketinget sidde til dets mandaters udmarvede ende den 7. februar 2009.

OG JO DA, sandt er det, at mangt og meget peger på, at et folketingsvalg ikke er fjernt. Her er nogle gode grunde:

-EU's forbaskede forfatningstraktat ligger stadig og basker i uafklaret form. De partier, der er for traktaten, uanset hvordan den kommer til at se ud, kan henvise til, at det er for tidligt at tage stilling til, om Grundloven kræver den til folkeafstemning. De, der vil have en folkeafstemning, får svært ved at placere dette ønske centralt i en folketingsvalgkamp.

- De konservative er - efter seks år som Foghs juniorpartnere - modløse og rastløse. Europa-parlamentarikeren Gitte Seebergs afhoppen til Ny Alliance var et første skred af, hvad der kan blive en lavine, hvis ikke partiet selv sætter sig i bevægelse. Jo længere valgdatoen trækkes, des større udsigt til konservativ uro.

- I det hele taget er der blandt borgerlige vælgere et stigende ubehag over Pia Kjærsgaards indflydelse på VK-politikken. Som samme Seeberg sagde: "Nok er nok." Et valg nu forhindrer VK-leden ved Kjærsgaard i at svulme.

- Oppositionen er ude af fodslag. Det blev senest bevidnet ved Margrethe Vestagers og Helle Thornings-Schmidts gæsteoptræden på SF's sommermøde i lørdags. De radikale er usikre på, om de tør betro Statsministeriet til Thorning-Schmidt. Et valg nu giver Fogh mulighed for at fremstå som den eneste troværdige kandidat - og heri applauderet af en Naser Khader, hvis langtidsholdbarhed i øvrigt forekommer usikker.

- Selve det, at partierne over sommeren har snuset valg, har gjort dem stridbare og lystne på overbud. Hvis de tror, at Fogh alligevel ender med at udskrive valg i løbet af efteråret, er det umuligt at få dem med i besindige forlig.

GODE GRUNDE TIL VALG, ikke sandt? Læg oveni de forestående overenskomstforhandlinger, hvor Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne på forhånd har kastet store lunser statsflæsk på bordet. De offentligt ansattes forhandlere møder grovsultne, og de privates har deres næsebor udspilet. En situation, som en regering må prøve at skaffe sig styr på, f.eks. ved en fornyelse af sit mandat.

De seneste måneders politiske uro og opbrud har fået partierne til at optræde med armbevægelser så store, at man skulle tro, at de har glemt, hvor møjsommeligt det har været at genopbygge rigets finanser siden 1970'ernes og 80'ernes uføre.

TÆNK HVIS folketingsvalget - når det kommer - udløser en aldeles mudret mandatfordeling, så der bliver brug for de store studehandler, også kendt som nationale kompromiser. Oh skræk! Hvad med dette scenarie:

-Konservative får lempet topskatten.

- Venstre får lempet mellemskatten.

- Dansk Folkeparti får lempet bundskatten.

- De Radikale får firedoblet beskæftigelsesfradraget

- Ny Alliance får fredet boligejerne.

- Socialdemokraterne får gennemført deres 29 'velfærdsrettigheder' - og en ombudsmand i hver kommune til at påse dem nøje overholdt.

- De Radikale får ansat mange flere i miljø- og energisektoren.

- SF får et ekstra løft til alle offentligt ansatte.

- Ny Alliance får gen-opprioriteret u-landsbistanden.

- VK-får alle til at gå ind for Femern-broen og dens finansieringsmodel

- Socialdemokraterne betinger sig til gengæld et indledende arbejde med en Kattegat-bro.

- Alle enes om, at det herefter er nødvendigt at undersøge behovet for Øresundsbro nr. 2 og en række nye motorveje.

- Alle er også enige om, at en fortsættelse af en aktivitistisk dansk udenrigspolitik forudsætter indkøb af mere tidssvarende militærudstyr, der virkelig kan noget.

Måske optrådte Helle Thorning-Schmidt som profetisk indvarsler af en ny tids komme, da hun forleden lovsang sine forslag med ordene:

"Det bliver dyrt det her." dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her