Leder

Fuseren i Brøndby

Debat
4. september 2007

DEN SAG, som i nogle dage har optaget fodbold-Danmark, fandt sin i al fald foreløbige afslutning, da formand Per Bjerregaard og bestyrelsen for Brøndby IF i går takkede nej til et tilbud fra Peter Schmeichel og nogle investorer, som gerne ville skyde 250 millioner kroner i klubben mod at få afgørende indflydelse. Peter Schmeichels forsøg blev derved reduceret til et PS med små bogstaver, og Brøndbys aktier styrtdykkede, men steg så igen. Forsøget er blevet betegenet som kup, fjendtlig magtovertagelse og kongemord. Det sidste med tanke på den unge Schmeichel, der via den gennem cirka 25 år så dominerende klub (indtil FCK tog over) opnåede en eventyrlig international karriere. Det er ikke mere end en uges tid siden, 50-100 fans krævede Per Bjerregaards hoved på et fad, da klubben vendte hjem fra Horsens efter endnu et nederlag, hvilket bragte Brøndbys udebanestatistik op på 23 turneringskampe i træk uden sejr. 'Bjerregaard raus' gjaldede tilråbene. Alligevel bakkede fanklubben i går op om afvisningen.

LIVERPOOL-MANAGEREN Bob Shankly formulerede engang den ofte citerede sætning, at fodbold er den vigtigste biting i verden. Det at være dedikeret fan er en livsform, og for hele egnen vest for København har klubben været en identitetsskabende stolthed, lige fra da Laudrup'erne var frontfigurer. Klubbens aktuelle nedtur har været et slag over følelserne, og i forbindelse med nederlagene har man haft svært ved at sluge, at Per Bjerregaards søn blev indsat som sportsdirektør. Det lugtede fælt af nepotisme, især fordi resultaterne udeblev.

Men hvorfor forsvarede fanklubben så afvisningen?

Brøndby er et modstykke til det finere FCK, der byggede på en fusion af Gentofte-klubben B 1903 og Frederiksberg-klubben KB. Den socialdemokratiske bykonge Kjeld Rasmussen kunne bruge Brøndby IF til at lune sig ved. Man har talt om 'Brøndby-familien', også fordi klubben i vid udstrækning selv udviklede sine spillere.

Situation minder om den i Manchester United, da en USA-milliardær ville købe klubben. Også her reagerede fansene følelsesladet imod. En af Schmeichel-investorerne, Aldo Petersen, var en af pengemændene bag ærkefjenden FCK's oprettelse samt ven med FCK-chefen, Don Ø. Overgive sig til fjenden? Aldrig!

REDAKTØREN FOR AktieUgebrevet Morten W. Langer forudsagde allerede før mødet i går, at investorernes tilbud var urealistisk, fordi Brøndby sådan set har penge nok, og en sidestilling af A- af B-aktier, som investorerne forlangte, ville give en enorm kursstigning... som den nuværende ledelse så lige så godt selv kunne tage hjem.

Per Bjerregaard motiverede afvisningen med, at man netop er gået i gang med en professionalisering.

Men branchen er følsom, og hvis Brøndby ikke snart vinder kampe, kan fans'ene meget hurtigt slå om, hvorefter Schmeichel-planen hurtigt kan poppe op igen, selvom man næppe skal vente, at han overtager målmandsposten. Eller sætter sin søn ind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her