Leder

Rikke Hvilshøj vildleder igen

Debat
22. oktober 2007

I LØRDAGS SAGDE integrationsminister Rikke Hvilshøj til Ritzau, at hun følte sig fejlciteret af Information. Sagen handler om de afviste irakiske asylansøgere, som regeringen har forsøgt at tvinge tilbage til Irak. Information kunne lørdag dokumentere, at myndighederne i Bagdad i årevis har sagt klart nej til en aftale om tvangsrepatriering. Derfor spurgte vi Rikke Hvilshøj, om der stadig var forhandlinger. Følgende spørgsmål og svar er direkte kopieret fra mailen fra ministeren:

- Forhandles der for tiden med myndighederne i Bagdad om en aftale for tvangsmæssig hjemsendelse for de afviste asylansøgere, der kommer fra det centrale og sydlige Irak?

"Der er fortsat en god og konstruktiv dialog med de irakiske myndigheder, men af hensyn til forhandlingerne kan jeg ikke komme nærmere ind på, hvor langt man er fra at løse spørgsmålet om tilbagetagelse."

Efter Informations dokumentation af, at der ikke længere var nogen konstruktiv dialog mellem Integrationsministeriet og Bagdad, ændrede Rikke Hvilshøj forklaring. Nu hævdede ministeren, at hun var blevet fejlciteret og sagde til Ritzau:

"Vi forhandler ikke aktivt om en tilbagetagelsesaftale på Central- og Sydirak. Det har jeg aldrig nogensinde kommenteret på."

Således forsøger Rikke Hvilshøj at vildlede offentligheden - igen. Det har længe været integrationsministerens standardsvar, at hun på grund af verserende forhandlinger ikke kunne kommentere sagen yderligere. Den ansvarlige minister har unddraget sig ansvaret for sagen ved at henvise til forhandlinger, der ikke eksisterede.

SAGEN ER DEN, at ud af de 472 afviste irakiske asylansøgere i Danmark, er flere end 350 fra det centrale og sydlige Irak. De rejser ikke hjem frivilligt, og Bagdad vurderer, at sikkerhedssituationen i disse områder gør det umuligt at modtage tvangshjemsendte asylansøgere.

Mange afviste asylansøgere har siddet i fem, seks og syv år. Det er dokumenteret af psykiatere, psykologer, læger og forskere at de årelange ophold i centrene gør mange asylansøgerne alvorligt psykisk og fysisk syge med risiko for varige skader.

Forrige sommer vurderede Røde Kors, at under en femtedel af asylcenterbørnene i den skoledygtige alder var tilstrækkeligt velfungerende til at gå i en dansk folkeskole. Og siden har andre undersøgelser slået fast, at en stor del af børnene lider af alvorlige psykiske forstyrrelser.

Det kan ikke undre, at man bliver syg af at bo for længe i asylcenter. Man bliver syg af at vågne op om natten, fordi politiet kommer og henter andre familier på centret for at sætte dem på en flyver og tvinge dem hjem. Man bliver syg af ikke at vide, hvor ens fremtid skal være, og om man overhovedet har en fremtid. Ikke at vide, om man pludselig kan blive tvunget tilbage til et land i borgerkrig.

Problemet er åbenlyst. Irak er brudt sammen, og mere end fire millioner irakere er på flugt enten internt eller i andre lande. Der er brug for at hjælpe i nærområdet, hvilket Danmark gør. Men der er også brug for, at Europa lukker irakere ind. FN's flygtningehøjkommisariat har flere gange opfordret til, at asylansøgere fra det centrale og sydlige Irak får asyl eller midlertidig opholdstilladelse. Så sent som i sidste uge opfordrede FN's flygtningehøjkommissær Antonio Guterres de europæiske lande til at tage flere flygtninge fra Irak:

"Det er fuldstændigt afgørende i øjeblikket, at Europa holder asylmulighederne åbne."

Det problem forsøger regeringen at løse ved ikke at erkende det. Flygtninge kaldes ikke for 'flygtninge', men 'afviste asylansøgere'.

Danmark gav sidste år asyl til 13 irakere, mens resten ikke kunne bevise, at de var personligt forfulgt og derfor blev afvist med beskeden om, at de frit kunne tage hjem uden asylrelaterede problemer. Eller som Rikke Hvilshøj sagde i Folketinget, da spørgsmålet blev diskuteret i januar:

"Under alle omstændigheder sender vi jo ikke flygtninge hjem. Men afviste asylansøgere."

INTEGRATIONSMINISTERENS PROBLEM er, at hun ikke vil erkende den virkelighed, hun står overfor og tage diskussionen i offentligheden. Hun skjuler sig bag teknokratisk nonsens og undgår med stor ihærdighed den svære diskussion om, hvor mange irakiske flygtninge Danmark skal gøre plads til.

Ved ikke at erkende offentligt, at der ikke længere var forhandlinger om tvangsmæssig udsendelse til det centrale og sydlige Irak, har Rikke Hvilshøj i årevis undgået det væsentlige politiske spørgsmål: Hvad gør vi med de irakiske familier, som ikke kan sendes hjem til borgerkrigen?

Nu kan hun ikke skjule det længere. Der er ingen forhandlinger. Derfor følger spørgsmålet: Hvad gør vi med irakerne? Hvis Rikke Hvilshøj fortsætter med at drukne det svar i ansvarsforflygtigelse og vildledning af offentligheden, så går der ikke længe, før hun selv bliver 'tvangsmæssigt hjemsendt' fra sit job som minister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Borking:

"Hvis Rikke Hvilshøj fortsætter med at drukne det svar i ansvarsforflygtigelse og vildledning af offentligheden, så går der ikke længe, før hun selv bliver 'tvangsmæssigt hjemsendt' fra sit job som minister. "

Hvilshøj er både talentløs og hjerteløs. Hun er så kikset at selv Ekstra Bladet kan se det. Og så må der sgu være noget om snakken, når man tager i betragtning, hvordan den avis normalt tager på værdikæmperne med fløjlshandsker.

Lad os med Lars Borknings formulering håbe på en hurtig tvangsmæssig hjemsendelse....

Hvorfor kan det gode gamle ord; LØGN ikke bruges mere? Er Information røget med på regeringens bølge af NYSPROG?

Hvorfor er det nødvendigt for Information at formulere sig i den slags unødigt diplomatiske vendinger, når der er tale om en direkte løgn.

At lyve betyder ikke bare at vildlede, men at fortie sandheden, og det er det som Rikke Hvilshøj gør ; lyver over for folketing og borgere.

Martin Ammentorp

Tjah - det er jo pudsigt, at en gammel USA-kritiker som jeg skal ønske amerikanske tilstande: Her kan er flertal i Senat/Rep. Hus vist ikke blokere for en uvildig undersøgelse - som det kan lade sig gøre i Danmark.

Er det ikke netop flertalsdiktatur af værste skuffe?

Tak til Erik, pensionist for igen at gøre opmærksom på den stadige udbredelse af Nysprog.

Så til både Per og Erik: Desværre tror jeg ikke hun "bliver gået": DF (=Søren Espersen) synes ikke der er noget at komme efter....

For Pokker da: Vågn nu op gamle Danmark. Se nu tingene som de er - døm efter handlinger, ikke ord. Se ud over egen næsetip, tænk på andre end dig selv og dine. Og giv os nogle politikere, som ikke lyver, svindler osv. Ellers er det yt med demokratiet i Danmark.

"Se ud over egen næsetip, tænk på andre end dig selv og dine"

Det er vist der den halter. Det kunne tyde på at bjergene af friværdi, samtalekøkkener og SUV's er blevet så høje at de blokerer for udsynet.

"Se ud over egen næsetip, tænk på andre end dig selv og dine"

Det er vist der den halter. Det kunne tyde på at bjergene af friværdi, samtalekøkkener og SUV's er blevet så høje at de blokerer for udsynet.