Leder

Så rens dog den luft

Debat
28. oktober 2007

OPPOSITIONEN var ikke til at snakke med, og luften skulle renses. Det var i hvert fald blandt regeringens argumenter for, hvorfor valget kommer nu. Men var det nu også det?

24. oktober, dagen, da valget blev udskrevet, var hektisk. En hastehjemkaldt udenrigsminister om formiddagen, ministre, der gik med lange skridt ombejlet af journalister, pressemøder med varme kopier-

Halvandet døgn forinden havde Pia Kjærsgaard sat sig ned og skrevet et brev; 'Kære Anders Fogh Rasmussen', havde hun skrevet. Kjærsgaards Folkeparti har været en tro støtte til Fogh. Tro, fordi hun var tilfreds: "Du og din regering har lyttet til Dansk Folkeparti og meget ofte inddraget vore synspunkter i jeres arbejde," skriver hun i brevet.

Men så holder de venlige ord også op. Resten af brevet er et politisk farvel for denne gang: Pia Kjærsgaard vil have den folkeafstemning om den nye EU-traktat! Hun kritiserer Fogh for hans planer om at få traktaten gennem Folketinget med et nationalt kompromis. "Jeg mener også, at det for dig og din regering kan være et voveligt politisk eksperiment," advarer hun. Efter et valg vil hun gerne støtte ham igen. "Slip folkeafstemningen løs, før du bliver presset til det af befolkningen," skriver Kjærsgaard til Fogh. Eller presset af Dansk Folkeparti?

DANSK FOLKEPARTI har været forbavsende tavs om EU-emner de forgangne seks år. I de år blev forfatningen samt stribevis af sager forhandlet. Der må have gjort ondt i DF'ernes EU-kritiske hjerter. Borgfred for regeringssamarbejdets skyld?

Regeringen vil rense luften for en række emner, og lige inden Fogh annoncerede valget, talte beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen om regeringens kvalitetsreform, energiudspil, klima og EU.

At få afklaring om EU-emnerne er vigtigt. Der er nemlig politiske og rent praktiske behov for at sætte de afstemninger på dagsordenen - netop i en valgkamp.

Der har været masser af politisk usikkerhed, om reformtraktaten skulle til folkeafstemning eller ej. I 2003 lovede Fogh en folkeafstemning: "Det rigtigste af politiske grunde vil være at holde en folkeafstemning," sagde han dengang. Nu er flag og hymne taget ud af teksten, og løftet gælder øjensynligt ikke mere - Fogh har brilleret med en henholdetaktik og ingen klare meldinger. Hos Socialdemokraterne gærer det med hensyn til folkeafstemning. Også Ny Alliance er sympatisk stemt. For slet ikke at tale om den stemmelystne befolkning. Rens luften med klare meldinger parti for parti - det skylder I danskerne og de andre EU-lande.

Også rent praktisk er der behov for en folkeafstemning - nemlig om den retlige undtagelse. Med reformtraktaten bliver det retlige samarbejde i EU styrket kraftigt, og det udfordrer det danske retsforbehold. Skal vi stemme om det? Skal vi gøre det nu? Eller senere?

Lad os få luftet ud - der lugter nemlig af undvigemanøvrer om EU-politikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her