Leder

Storbytosserne

Debat
30. oktober 2007

DET VAR en fejl. Jo, det måtte erhvervslederen, der pludselig blev folketingskandidat, erkende. Han var blevet snydt.

Lars Kolind forklarede, at han var blevet ringet op på sin mobiltelefon og var blevet spurgt på en meget snedig måde af en journalist. Så han var kommet til at erklære sig uenig med det parti, som dagen inden havde opstillet ham til folketingsvalget 2007; Ny Alliance. Fredag aften på TV2 undskyldte Lars Kolind sig med, at han var ny som politiker. Den slags sker for debutanter. Men søndag var erhvervslederen allerede blevet rutineret. Til Berlingske Tidende erklærede Kolind, at han anså sig selv for en bedre statsminister end Anders Fogh Rasmussen. Fogh ville være en udmærket nummer to - efter Kolind. Men nu havde han opnået så meget erfaring, at han efter at have sagt det sagde, at det kunne han aldrig finde på at sige: "Jeg tror, jeg ville være strålende til at være statsminister. Det kunne jeg selvfølgelig ikke finde på at sige."

Kolind mente i øvrigt, at han personligt har en enorm troværdighed som politiker:

"Jeg er mere dristig og mere modig, og jeg har en stor troværdighed. Alle ved, at det ikke er af økonomiske grunde, at jeg vil vælges."

Underforstået; mange af de andre tarvelige kandidater kunne ikke få et ordentligt job i erhvervslivet. De hænger på politik, som jo ret beset er en ansættelse i den offentlige sektor.

Og den politiske hverdag, hvor man taler med andre politikere til møder med termokandekaffe, forhandler petitesser, studerer erhvervsredegørelser og forholder sig til spørgsmål om tilskud til tandpleje og 'matchgruppe fem' kan jo nemt blive kedelig for Danmarks mest oplagte statsminister, Kolind, så han er stadig lidt i tvivl:

"Hvis jeg synes, det er håbløst, er der forhåbentligt en suppleant, der kan tage over."

Hvis han alligevel ikke gider spilde fire år af sit liv, skrider Lars Kolind. Så må der være en, der ikke har andet at lave, som kan tage over.

NY ALLIANCE præsenterer også andre underholdende debutanter. Fra IBM kommer Malou Aamund, som havde svære overvejelser, inden hun valgte at beære dansk politik med sit kandidatur. Det krævede fintælling på de private finanser at afgøre, om hun kunne overleve for de latterlige 600.000 kroner, man får som menigt medlem af Folketinget. Men hun valgte at ofre privatøkonomien for landets fremtid. Og der er ifølge Aamund nok at tage fat på, for højrefløjen er moralsk anløben, den "mangler anstændighed og menneskelighed", og venstrefløjen er en slatten trygshedsnarkoman, som er for slap til forandringer. Til gengæld fik Aamund en positiv overraskelse, da hun lørdag talte med hr og fru Hakkebøf på Torvet i Hillerød. De var ikke så ligeglade, som hun havde troet:

"Det var faktisk en meget stor oplevelse, og jeg glæder mig allerede til det næste møde med vælgerne. Mange mennesker var rigtig nysgerrige, og det, jeg troede ville være to minutters løs snak, endte i lange diskussioner."

Det var godt for Danmark og Ny Alliance, at Aamund havde det rart med middelklassen. For så behøver hun ikke en suppleant - lige forløbig altså. For der kan jo blive lidt for meget Jesper Langballe, Line Barfod, Ole Sohn og Irene Simonsen til, at det bliver ved med at være sjovt. Det kan i det lange løb komme til at minde om en firmaudflugt til bowlingbanen.

En tredie politisk debutant i Ny Alliance, Jørgen Poulsen, afslørede på sin første dag som politiker, at han principielt er tilhænger af en "streng, men retfærdig udlændingepolitik", når bare det ikke gælder i praksis. Så blev han banket på plads af lederen Khader, som ingen rigtig kan huske fra noget politisk arbejde, men som nu fremstår som en erfaren politisk leder for gruppen af debutanter i dansk politik.

DET MORSOMME ved valget 2007 er, at de politiske tosser ikke taler med landlig dialektik. Tosserne er ikke fodermestre fra Bornholm, men erhvervsledere og humanitære spidser fra urbane miljøer. Landsbytosserne er blevet til storbytosser. Både da Fremskridtspartiet væltede ind i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973, og da Dansk Folkeparti satte dagsorden i 2001, blev de nye og anderledes kandidater mødt med urban skepsis: Kunne disse tosser virkelig være ansvarlige? Det kunne de ikke i Fremskridtspartiet, men det kan Dansk Folkeparti.

Den samme skepsis møder ikke kandidaterne fra Ny Alliance. De møder en almindelig forestilling om, at "erhvervslivet" er sandhedens sted; ledere som Asger Aamund og Jørgen Mads Clausen interviewes om, hvad man "i virkeligheden burde gøre", og DR2 laver beundrende portrætter af disse personligheder under den fascinerede titel 'Magtens mennesker'. Denne gang kommer tosserne ikke fra underklassen, men fra overklassen. De siger ikke noget, man ikke har hørt før. Det er begejstringsindustriens sandheder, som ikke rigtig har gjort sig gældende som konsensus i politik, der nu melder sig som brud på den skrøbelige borgerlige konsensus. Det betyder, at de bliver taget alvorligt og kan ende som ministre. Hvis de altså gider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

-men de kan blive opbakningenen til fortsat den Farvelfærd Fogh behøver.

VK&O har udsultet kommunerne, med hård hånd siden 2001, med forfald til følge- det ved alle der bruger kommune "service" af erfaring...
Det bliver ikke bedre, heller ikke med et samarbejde VK og henover Y.

Fremskridtspartiet er vi mange der husker, et sammenrend for en stor del af velmenende "landsbytosser", med stor underholdningsværdi både på og uden for tinge-Poulsgård fik end et job ved en revy.
De fik et kanonvalg- "0 % i skat" var nok.
De rigtige tosse var dem der stemte på liste Z!!!

Ny Alliance er 2007 udgaven af liste Z -dengang kom kandidaterne fra bl.a. svinestier- med den erfaring i bagagen. Fra liste Y er budskabet 40 %, med udokumenterede følger?
Årgang 2007 kommer fra whisky bælterne med hvad det indebærer af baggrund. de er sandsynligvis vellykkede erhvervsfolk, mennesker der er nået langt frem i herakierne- og kendisser. Alle sammen velmenende mennesker, der nok skal skabe røre i andedammen, lige som dem fra svinestien. Nogle vil hurtigt løbe skrigende bort nogle vil formå at begå sig på Tinge.
Det er dem der stemmer på dem der er de rigtige tosser!

Vi kender K de ville gerne skære i topskatten, hvis de måtte.Y vil skære i skatten og -ja? "tosserne" skal nok lige finde fodslag?? V vil have kontrollen!!

ET ER SIKKERT DET ENESTE DER KOMMER UD AF DETTE TIL KOMMUNERNE & BEDRE VELFÆRD ER TALMAGI, SOM VI HAR LÆRT DET SIDEN 2001-

Kommunerne vil stadig ikke være i stand til at vedligeholde vores institoner, de vil heller ikke være i stand til at opretholde den service de er forpligtet til. Det har forældre mærket og reager på.- her skal vi ikke glemme, de penge der blev flyttet til vuggestuer m.m. blev taget fra andre...
Det vil sandsynligt fortsætte som nu - hvor personalerne flygter på grund af nedslidning, eller fordi de, som socialrådgiverne i København, ikke har mulighed for at gøre det arbejde man forventer som socialrådgiver hjælpe medmennesker-30 ud af 152 havde lugtet lunten og flygtede ved indgangen til 07,i 2007 har der været et flow på 60 %.
Københavns kommune f.eks. vil/tør ikke hjælpe de aller svageste - der mangler pludseligt 40.000000 til Arbejds og Integrationsforvaltningens opgaver resten af året- Frygten for Thors hammer?

Det må ikke fortsætte på den måde
VI KENDER DEM JO.

og NA kan blive Foghs backup for for den menneskefjendske farvelfærdspolitik-der rammer alle resoursesvage i Danmark-og som igen i dag viser sit grimme ansigt -igen Rikke Hvilshøj, en rigtig Fogh soldat-Jeg har gjort mit bedste - Lige så glat som en Fogh -nej her er ikke noget at komme efter.