Leder

Udsalg

Debat
31. oktober 2007

EN UGE INDE i valgkampen kan der drages to konklusioner af vælgernes syn på, hvordan Folketinget skal sammensættes. Den første er, at et flertal tydeligvis vil af med VKO-flertallet. Den seks år gamle konstellation synes at fortone sig mere og mere i horisonten, som dagene går. Den anden konklusion er, at der ikke er noget flertal, der i stedet samler sig om oppositionen og dens leder, Helle Thorning-Schmidt. Den røde blok står nærmest stille i meningsmålingerne. Ny Alliance sidder derfor i en absolut nøglerolle, og det er de to blokke tilsyneladende ved at indstille sig på. Socialdemokraterne bejler åbenlyst til Naser Khader og hans parti. Og i går sagde skatteminister Kristian Jensen (V) til dagbladet Børsen, at det er vigtigere at bevare regeringsmagten end at bevare skattestoppet, og at man kan komme i en situation, hvor den manifeste Venstre-politik må opgives.

Udsagnet blev hurtigt tilbagevist af statsministeren, som forsikrede, at Venstre skam går til valg på at bevare skattestoppet, og at der under alle omstændigheder ikke skal forhandles om den slags før et valg. Fogh Rasmussen har tidligere slået fast, at skattestoppet står mejslet i granit - hverken mere eller mindre, og Venstre har ligefrem fået det omdiskuterede stop indføjet i partiprogrammet. Så spørgsmålet er, om Fogh Rasmussen overhovedet kan blive siddende som statsminister uden skattestoppet.

Til gengæld har Ny Alliance som en af de få varer på hylderne, at der skal gennemføres en omfattende skattereform, som bringer indkomstskatten ned på maksimum 40 procent. Så mon ikke - trods den tidligere retorik - at det er Kristian Jensen, der har fat i den lange ende. Venstre har ændret kurs på en lang række centrale politik-områder for at beholde magten og tiltrække centrale vælgergrupper - så hvorfor ikke også opgive skattestoppet og lade det gå den samme vej som den kritiske klimapolitik, deltagelsen i Irak-krigen, det negative syn på den offentlige sektor og meget andet?

DERFOR ER DET PARADOKSALT at læse inter-viewet med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i gårsdagens Information. Hjort mener, at de radikales accept af 24-årsreglen og Socialdemokraternes invitation til samarbejde med Ny Alliance og de konservative er populisme i 17. potens. "... det, som SR præsterer i øjeblikket, er for mig fuldstændig fra en anden verden," siger Venstre-strategen. NA og Konservative vil nemlig i modsætning til Socialdemokraterne sætte skatten ned, og de radikale har i årevis tordnet mod 24-årsreglen og VKO's "umenneskelige udlændingepolitik", så man forstår på en måde godt Hjort Frederiksens frustrationer. Men realiteten er, at Venstre blot smager sin egen medicin, og at kamæleon-politikken er blevet den måde, hvorpå moderne partier gebærder sig. De indretter sig på stemninger og gør det tilsyneladende, uden at vælgerne lader sig anfægte af det. Det ser i hvert fald ikke ud til, at holdningsskift og ideologisk tilpasning i forhold til de vigtige midtervælgere bliver straffet - tværtimod.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Udmærket, men det var svært at koncentrere sig om læsningen, fordi mac-musen ved et uheld kørte henover Villy Søvndals portræt, hvorfor han forstyrrede læsningen med en lille valgtale om vedvarende energi...

Jens Christoffersen

Vi er opmærksomme på problemet med annoncerne, som især på Mac computere synes at have en utilsigtet "letantændelig" adfærd.
Vi håber at få det rettet.
/webredaktionen