Leder

Ukraines demokrati

Debat
2. oktober 2007

Ukrainsk politiks absolut mest markante personlighed Julija Timosjenko og hendes parti Julijas Blok vandt søndagens parlamentsvalg med omkring en tredjedel af stemmerne. Julijas Blok er dermed gået over 10 procent frem som et vidnesbyrd om den folkelige popularitet, hun nyder i kraft af sin principfaste kamp mod det postsovjetiske roderi af korruption og politisk forræderi i landet og for Ukraines integration med resten af Europa.

I skrivende stund ser det ud til, at hun sammen med præsident Viktor Jusjtjenkos parti Vort Ukraine og måske det lille Litvins parti vil kunne danne en ny Timosjenko-ledet regering, som lover social anstændighed, reformer og et opgør med de ukrainske industrifyrsters, oligarkernes, vælde.

Den hidtidige premierminister Viktor Janukovitj med sit prorussiske Regionernes Parti vil, selvom han fastholder sin tredjedel af stemmerne, næppe kunne finde nok støtter i parlamentet til at fastholde magten.

Dertil kommer, at selve optakten til valget foregik på en forbilledlig demokratisk måde blandt de tidligere sovjetrepublikker: Med lige adgang til medierne, et stort udbud af partier og uden magthavernes brug af statens penge og ressourcer til valgkampen, dog kom der mislyde sent i går med anklager om falske optællinger til fordel for Janukovitj, som eventuelt vil kunne tippe balancen i det nye parlament.

Selvom Jusjtjenko bliver set som en ret svag leder, så er han nok den mest demokratiske blandt alle ledere i Sammenslutningen af Tidligere Sovjetrepublikker. Det er ham, der har gennemtvunget, at det nu skal være slut med svindel og humbug under ukrainske valg. Det er noget, som Ukraines naboer Rusland og Hviderusland kunne lære en rigtig meget af.

Når det er sagt, så er der imidlertid ingen tvivl om, at Ukraine står over for en meget svær periode, om det så bliver Timosjenko eller Janukovitj, der står i spidsen for regeringen. Den parlamentariske krise, som i årevis har lammet landet, er på ingen måde løst. Ukraine er og vil fortsat være splittet op imellem det prorussiske Østukraine og det nationalt ukrainske og provestlige Vestukraine. Så sent som i går skrev russiske medier om, at med Timosjenko som regeringsleder er Ukraine dømt til at blive splittet op i to lande.

Hendes egne udtalelser på det seneste tyder imidlertid på, at hun er slået ind på den mere kompromissøgende linje, som præsident Jusjtjenko står for, og har forstået, at det er nødvendigt at forene de to landsdele i stedet for at fortsætte den konfrontation, som bragte landet på randen af borgerkrig under Den Orange Revolution. Der skal bl.a. en ny forfatning til, som klart beskriver magtfordelingen mellem præsident, parlament og regering, og som tilgodeser interesser fra både Øst og Vest.

Hvis det nye parlament og præsidenten kan blive enige om det, så er der skabt gode muligheder for en videre ukrainsk integration i Vesteuropa. Sidegevinsten er, at det også vil være med til at trække Rusland og dermed Hviderusland i samme retning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her